Wat is verstandig als je cv ketel toe is aan vervanging: een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? De komende jaren worden steeds meer cv-ketels vervangen door een warmtepomp. Vanaf 2026 ben je zelfs verplicht om te kiezen voor een duurzame oplossing wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is. Tot dan kan je nog kiezen of je een nieuwe cv-ketel of warmtepomp neemt. Weten wat voor jouw woning de beste oplossing is? Lees dan snel verder!

 

Het verschil tussen een cv-ketel en warmtepomp

Het belangrijkste verschil tussen een cv-ketel en warmtepomp is dat  een cv-ketel werkt op gas en een warmtepomp op elektriciteit. Zoals we allemaal weten, werken we in Nederland toe naar meer gasloze woningen. De gaskraan in Groningen is dichtgedraaid en we willen samen zorgen dat we op een duurzamere manier onze huizen kunnen verwarmen.

Een warmtepomp helpt mee aan die duurzame manier van verwarmen. De warmtepomp haalt zijn energie uit de lucht van binnen of buiten en stoot geen CO2 uit. Een milieuvriendelijk alternatief voor die cv-ketel dus.

Het verschil tussen een hybride warmtepomp en all-electric warmtepomp

Dan is er ook nog het verschil tussen een all-electric warmtepomp en een hybride warmtepomp. Een all-electric warmtepomp heeft helemaal geen cv-ketel meer nodig om je huis te verwarmen of warm water te verzorgen. Bij de hybride warmtepomp heb je naast de warmtepomp nog een cv-ketel die kan bijspringen wanneer het echt heel koud is en de warmtepomp alleen niet genoeg warmte voorziet.

 

Niet iedereen hoeft van een cv-ketel naar een warmtepomp

Vanaf 2026 ben je dus verplicht om te kiezen voor een duurzaam alternatief. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om in of na 2026 meteen over te gaan op een warmtepomp. Soms vanwege de kosten die deze met zich meebrengt of omdat de woning niet geschikt is voor de installatie van een all-electric of hybride warmtepomp.

Een duurzame oplossing zoals de warmtepomp is niet verplicht als:

  • de kosten van de warmtepomp niet binnen zeven jaar terug te verdienen zijn.
  • er geen ruimte is voor een buiten-unit.
  • er plannen zijn om binnen tien jaar een warmtenet in de buurt aan te leggen.

 

Voor- en nadelen van een cv-ketel

Moet je de keuze voor vervangen of overstappen vóór 2026 maken, dan ben je nog vrij in je keuze tussen een nieuwe cv-ketel of waterpomp. En dan zou je ervoor kunnen kiezen om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

De voordelen van een cv-ketel:

  • Een cv-ketel is aanzienlijk goedkoper dan een warmtepomp, in aanschaf en installatie.
  • Je kunt een cv-ketel in principe in elk huis installeren.
  • Naast de cv-ketel hoef je geen extra investeringen of aanpassingen te doen aan je woning.
  • Een degelijke cv-ketel die regelmatig onderhouden wordt gaat gemiddeld vijftien jaar mee. Dit geeft je de kans om in die periode stap voor stap naar een gasloos huishouden toe te gaan.
  • Veel cv-ketels zijn al zo ingesteld dat er in de toekomst een hybride waterpomp bijgeplaatst kan worden.

 

De nadelen van een cv-ketel:

  • Je blijft gas verbruiken en dat merk je uiteraard aan je energierekening.
  • Je blijft CO2 uitstoten, wat niet goed is voor ons milieu en klimaat.
  • Je krijgt geen subsidie voor die nieuwe cv-ketel van de overheid.

 

Voor- en nadelen van een warmtepomp

In tegenstelling tot een nieuwe cv-ketel heeft een warmtepomp andere voor- en nadelen.

De grootste voordelen van een warmtepomp:

  • Met een warmtepomp gebruik je geen of minder gas, waardoor je energierekening een stuk lager zal zijn.
  • Geen gas verbruiken zorgt voor het verminderen van de uitstoot van CO2, wat goed is voor ons klimaat.
  • Je bent voorbereid op een gasloze toekomst.
  • Je krijgt subsidie voor een warmtepomp van de overheid.

 

De nadelen van een warmtepomp:

  • Je woning moet goed geïsoleerd zijn, beschikken over vloerverwarming en het liefst ook nog voorzien zijn van zonnepanelen.
  • Buiten je woning moet genoeg ruimte zijn voor de buiten-unit en in huis moet je voldoende plek hebben voor de warmtepomp zelf. In een kleine tussenwoning of appartement kan dat een behoorlijke uitdaging zijn.
  • Een warmtepomp is behoorlijk duur in aanschaf en installatie. Hierdoor duurt het best lang om deze kosten terug te verdienen.
  • Onze huidige infrastructuur is nog niet ingesteld op een groot aantal warmtepompen.

 

Een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? 

Of een nieuwe cv-ketel of een warmtepomp de beste keuze is voor jou, ligt aan je situatie. Je weet nu de verschillen en voor- en nadelen van een nieuwe cv-ketel of warmtepomp. Wij kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken en weten ook niet of jouw woning (al) geschikt is voor een warmtepomp. Laat je dus goed informeren door een gespecialiseerde vakman of -vrouw die precies weet wat voor jouw woning en situatie het beste is!

Laat een Reactie achter