Duurzaam verbouwen is tegenwoordig niet alleen een slimme keuze voor je portemonnee, maar ook een belangrijke stap richting een duurzamer leven. In deze blog lees je vijf essentiële tips en trucs om je huis duurzamer te verbouwen. Zo kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

1. Isolatie: De basis van duurzaam verbouwen

Een goed geïsoleerd huis is de hoeksteen van energiezuinig (en duurzaam) verbouwen. Isolatie voorkomt dat warmte in de winter ontsnapt en houdt je huis koel in de zomer. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar bespaart ook aanzienlijk op je energiekosten.

Dakisolatie

Het dak is een van de grootste boosdoeners als het gaat om warmteverlies. Een goed geïsoleerd dak kan tot 30% van de warmte binnenhouden die anders verloren zou gaan. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en PIR-platen. Overweeg het gebruik van duurzame materialen die zowel goed isoleren als milieuvriendelijk zijn.

Muurisolatie

Ook de muren spelen een grote rol in het energieverbruik van je woning. Spouwmuurisolatie of het isoleren van de binnen- of buitenmuren kan een groot verschil maken. Hier kun je isolatiematerialen zoals EPS-parels, minerale wol of ecologische isolatiematerialen zoals hennep en vlas gebruiken.

Vloerisolatie

Een slecht geïsoleerde vloer kan veel kou doorlaten. Door je vloer goed te isoleren, kun je een hoop energie besparen en koude voeten voorkomen. Denk aan materialen zoals PUR-schuim of isolatieplaten van kurk. Kurk 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren.

duurzaam verbouwen

2. Zonnepanelen: Duurzame energieoplossingen bij duurzaam verbouwen

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om je huis energiezuinig te maken. Ze zetten zonne-energie om in elektriciteit, waardoor je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert en je energierekening drastisch kunt verlagen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kan direct worden gebruikt voor huishoudelijke apparaten of worden opgeslagen in batterijen voor later gebruik. Het overschot aan energie kan teruggeleverd worden aan het net.

Installatie en onderhoud

Het installeren van zonnepanelen vereist een initiële investering, maar dit betaalt zich meestal binnen enkele jaren terug. Het is belangrijk om de panelen regelmatig te onderhouden en schoon te maken voor optimale efficiëntie. Overweeg ook om een professionele installateur in te schakelen voor de beste resultaten.

Plug and play zonnepanelen

Er bestaan tegenwoordig zelfs ‘plug and play’ zonnepanelen. Deze kun je eenvoudig zelf installeren en starten direct met het opwekken van energie. De aanvankelijke investering is ook een stuk lager!

3. Slimme thermostaten: Efficiënt energiebeheer

Slimme thermostaten (zoals bijvoorbeeld de Google Nest) zijn een must-have als je duurzaam gaat verbouwen. Ze stellen je in staat om je verwarmingssysteem efficiënter te beheren, wat resulteert in een lager energieverbruik en meer comfort.

Voordelen van slimme thermostaten

Een slimme thermostaat leert je dagelijkse routine en past de temperatuur automatisch aan voor optimaal comfort en energiebesparing. Je kunt de thermostaat op afstand bedienen via een smartphone-app, wat betekent dat je de verwarming kunt aanpassen wanneer je niet thuis bent.

Installatie en gebruik

Het installeren van een slimme thermostaat is meestal eenvoudig en kan vaak zelf worden gedaan. Zorg ervoor dat je een model kiest dat compatibel is met je huidige verwarmingssysteem. Nadat de thermostaat is geïnstalleerd, kun je beginnen met het instellen van programma’s en routines om je energieverbruik te optimaliseren.

4. LED-verlichting: Duurzaam verbouwen hoeft niet ingrijpend te zijn

Een van de eenvoudigste manieren om duurzaam te verbouwen is door je oude verlichting te vervangen door LED-verlichting. LED-lampen verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een veel langere levensduur.

Voordelen van LED-verlichting

LED-lampen gaan gemiddeld 15.000 tot 50.000 uur mee, wat betekent dat je ze veel minder vaak hoeft te vervangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit tot koel blauw, waardoor je de sfeer in elke kamer kunt aanpassen. Bovendien worden ze niet heet, wat het risico op brand vermindert.

Installatie en tips

Het vervangen van je huidige verlichting door LED-lampen is een eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Begin met de meest gebruikte lampen in huis, zoals in de woonkamer en keuken. Koop bijvoorbeeld een set van 10 en verwissel alle oude gloei- en spaarlampen voor nieuwe led lampen. Overweeg ook het gebruik van slimme LED-lampen die je kunt bedienen met een smartphone-app voor extra gemak en energiebesparing.

duurzaam verbouwen

5. Ventilatie: Gezond en energiezuinig wonen

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar kan ook bijdragen aan energiezuinig wonen. Moderne ventilatiesystemen met warmteterugwinning zorgen ervoor dat de warmte uit afgevoerde lucht wordt gebruikt om de inkomende frisse lucht te verwarmen.

Balansventilatie met warmteterugwinning

Balansventilatie zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, terwijl de warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen. Dit systeem kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen en zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in huis.

Onderhoud en tips

Een goed ventilatiesysteem vereist regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Reinig de filters regelmatig en zorg ervoor dat de luchtkanalen vrij zijn van stof en vuil. Overweeg ook het installeren van CO2-sensoren die de luchtkwaliteit in huis monitoren en het ventilatiesysteem automatisch aanpassen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Schakel dan één van onze keurmerkhouders in om het ventilatiesysteem te installeren en onderhouden. Vind je vakman op deze pagina.

Duurzaam verbouwen: Extra tips

  1. Gebruik duurzame bouwmaterialen: Kies voor materialen met een lage milieubelasting, zoals gerecycled hout, bamboe, kurk en andere natuurlijke isolatiematerialen.
  2. Waterbesparing: Installeer waterbesparende kranen en toiletten om je waterverbruik te verminderen. Niet de hele kraan vervangen? Er zijn super voordelige opzetstukken voor je huidige kraan te koop. Deze installeer je in een handomdraai.
  3. Groene daken: Overweeg een groen dak met beplanting voor extra isolatie en een verbeterde waterafvoer.
  4. Zonwering: Gebruik zonwering om oververhitting in de zomer te voorkomen en zo de koelbehoefte te verminderen.
  5. Smart home technologie: Integreer verschillende slimme apparaten voor een volledig geautomatiseerd en energie-efficiënt huis.

 

Laat een Reactie achter