De herfst is alweer aangebroken, de bomen verliezen steeds sneller hun blaadjes en de winter komt steeds dichterbij. Het wordt dus de hoogste tijd om de tuin winterklaar te maken, zodat deze straks helemaal klaar is om de (eventuele) ijzige temperaturen goed te doorstaan. Maar waar begin je en wat mag je zeker niet vergeten? Wij geven zes handige tips!

 

  1. Haal planten in pot of kuip naar binnen

 

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het winterklaar maken van je tuin zijn je planten. Heb jij planten in een kuip of pot in je tuin staan? Haal deze dan op tijd naar binnen. Deze planten kunnen meestal niet zo goed tegen temperaturen onder het vriespunt en gaan kapot wanneer je ze buiten laat staan. Heb je een garage of schuur, dan kun je ze prima daar neerzetten. Zo niet, zoek dan een plaatsje in huis. Je kunt er ook voor kiezen om ze in te pakken met speciaal materiaal dat je kunt halen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Zorg er wel voor dat de plant en het materiaal hier beide voor geschikt zijn. Vergeet als laatste niet om de planten tijdens de winter alsnog goed te verzorgen, zodat ze er in het voorjaar weer prachtig bij staan.

 

  1. Bescherm de vaste planten

 

Ook de vaste planten in de tuin hebben tijdens de koude wintermaanden extra zorg en bescherming nodig tegen de vorst. Je kunt vorstgevoelige planten hiervoor het beste afdekken met speciaal vliesdoek, rietmatten of – het meest duurzaam – afgevallen bladeren die je hebt verzameld uit de tuin. Deze bladeren strooi je tussen de planten (en eventuele struiken), zodat ze je planten en de grond kunnen beschermen tegen de vrieskou. Vliesdoek is perfect als er voor langere tijd vorst is voorspeld. Deze lichte, ademende stof kun je helemaal om een plant wikkelen. Het beschermt je plant, maar zal het niet verstikken, in tegenstelling tot sommige andere materialen.

 

  1. Bladeren verzamelen

 

De herfst staat er om bekend dat alle bomen en ook veel struiken hun bladeren verliezen. Wanneer je ze laat liggen, zullen ze het gras verstikken, de stenen van je terras gevaarlijk glad maken en schimmels veroorzaken. Je kunt ze dus het beste op één plek verzamelen. Liever gooi je ze niet allemaal in de groene bak, want je kunt er veel mee doen. Zoals hierboven al genoemd, help je er je vaste planten in de tuin mee. Ook voor dieren zijn die bladeren zeer welkom. Egels gebruiken het graag als plekje voor hun winterslaap en de insecten die er leven zijn een fijn hapje voor de vogels in je tuin.

 

  1. Maak de vijver winterklaar

 

Heb je een vijver in je tuin, maak dan ook die klaar voor de winter. Zeker als er vissen in zitten! De CO2 moet weg kunnen uit het water, dus er zal altijd een wak in het ijs moeten zitten als er een ijslaag ontstaat. Door een onderwaterpomp in de vijver te plaatsen, blijft het water in beweging en houd je altijd een opening in het ijs. Plaats de pomp nooit lager dan zo’n 25 tot 30 cm boven de bodem, zodat het water eronder op temperatuur blijft. De vissen kunnen zo rustig overwinteren.

 

  1. Bescherm je tuinmeubelen

 

Ook al zijn tuinmeubelen gemaakt en bewerkt om buiten te staan, toch is het niet verstandig om ze het hele jaar rond onbeschermd buiten te laten staan. Heb je een garage of schuur, dan kun je ze uiteraard in de herfst- en wintermaanden binnen zetten. Heb je die niet, dan staan ze onder een overkapping ook al een stuk droger. Geen van beide in jouw bezit? Dan zijn er gelukkig heel fijne, weerbestendige hoezen te krijgen die jouw tuinmeubelen beschermen tegen weer, wind en vorst. En vergeet ook zeker niet de barbecue een veilige plek te geven.

 

  1. Controleer de waterleidingen 

Last, but not least: controleer de waterleidingen. Dit is misschien wel de belangrijkste stap als je je tuin winterklaar maakt, want wat je zeker niet wilt zijn bevroren of gesprongen waterleidingen in de winter. Kijk dus of de kranen buiten leeg zijn en draai ze helemaal dicht. En heb je onverwarmde ruimtes? Breng daar dan voor de zekerheid extra isolatie aan om bevriezing te voorkomen.

 

Hulp nodig bij de tuin winterklaar maken?

Nu je weet waar je op moet letten bij het klaar maken van jouw tuin voor de winter kan je direct aan de slag. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel wat hulp kunt gebruiken, of dat je er graag eens door een professional naar laat kijken. Gelukkig zijn er heel wat hoveniers die jou graag helpen. Vind ervaren hoveniers bij jou in de buurt, zo heb je jouw tuin in een mum van tijd winterklaar.

Laat een Reactie achter