Ga je een oud huis renoveren? Wanneer je een oud huis koopt (of erft), dan kun je twee dingen doen: je sloopt het om een geheel nieuwe woning te bouwen of je geeft die oude woning een nieuw leven. Het voordeel van opnieuw bouwen is dat je een huis geheel naar eigen wens kunt neerzetten. Kies je voor renovatie, dan bewaar je de authentieke sfeer en behoudt het huis karakter.

Maar waar begin je nou met een oud huis renoveren? Wij hebben zeven handige tips zodat jij zeker weet dat je een prachtige en unieke woning krijgt.

 

1. Maak een ruime, haalbare planning

Bij de meeste verhuizingen is het heel simpel: je gaat de muren opnieuw sausen, legt hier en daar een nieuwe vloer en pakt eventueel de keuken en/of badkamer aan. Dan ben je misschien een maand verder en kun je al beginnen met inrichten.

Bij een oud huis renoveren zal je echt meer werk hebben aan het up to date maken en zal je dus ook een ruimere planning aan moeten houden. Ga hiervoor heel secuur alle ruimtes van de woning bij langs om in kaart te brengen wat er precies moet gebeuren en hoeveel tijd je ervoor kwijt denkt te zijn.

Denk hierbij ook zeker aan eventuele verborgen gebreken en kijk wat je zelf kunt doen en waar je een vakspecialist voor zult moeten inschakelen. Heb je de planning klaar, reken er dan zeker nog wat extra tijd bij voor het geval er nog onverwachte klussen bij komen. Dan heb je sowieso wat speling en kom je niet in de knel.

2. Een oud huis renoveren doe je van buiten naar binnen

Stel je voor: je bent als eerste begonnen met het opknappen van de keuken. Er is een nieuwe keuken geplaatst, een mooie houten vloer en alle wanden zitten strak in de verf. En dan blijkt na een fikse regenbui dat het dak lek is, waardoor alles doornat is, de keukenkastjes en vloerplanken kromtrekken en alle muren flinke waterschade hebben. Niet handig dus! Precies om deze reden begin je bij het renoveren van een oud huis altijd aan de buitenkant. Laat een specialist het dak, de isolatie en dakgoten controleren (en waar nodig repareren), zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.

3. Isoleren: onmisbaar bij een oude woning renoveren

Gezien de huidige energieprijzen is het zeker nu heel belangrijk om een goed geïsoleerde woning te hebben. En bij oudere huizen is dit vaak een punt waar je absoluut niet op moet besparen bij de renovatie. Deze zijn meestal niet voorzien van dak- en wandisolatie en hebben ook vaak nog enkel glas. De juiste isolatie zorgt niet alleen voor het beste wooncomfort, maar ook voor een fikse besparing in je portemonnee en het is beter voor ons klimaat.

4. Laat de leidingen en kabels controleren

In oude woningen waar al lang niets aan gedaan is, vind je veelal oude gas- en waterleidingen en verouderde elektriciteitskabels. Ook zie je in deze huizen regelmatig oude stopcontacten die niet geaard zijn. Een groot risico met het oog op kortsluiting en water- of gaslekkage. Laat dus zeker iemand die kabels en leidingen controleren en eventueel vervangen bij het renoveren van een oud huis. Het fijnste aan het opnieuw aanleggen hiervan, is dat je ze zoveel mogelijk kunt laten wegwerken om het ook optisch mooier te maken. Wil je nog meer geld besparen, kies dan zeker voor de installatie van bijvoorbeeld LED-verlichting.

5. Bescherm de natte ruimtes

In de zogenaamde natte ruimtes is het essentieel om gebruik te maken van watervaste verf en/of wandbekleding. Naast de broodnodige ventilatie natuurlijk! Daarnaast zijn er ook steeds meer laminaatvloeren verkrijgbaar die geschikt zijn voor gebruik in de keuken of badkamer. Een vakman of -vrouw kan je precies laten zien wat je het beste waar kunt gebruiken en dit uiteraard ook voor je in orde maken. Zo voorkom je lelijke waterplekken en schimmelvorming.

6. Kies de juiste vloer als je een oud huis gaat renoveren

De meeste vloeren worden gekocht voor een flink aantal jaren. Dan is het van groot belang dat je kiest voor een solide, betrouwbare vloer. In de keuze van de juiste vloer is het belangrijk om na te gaan welke het meest geschikt is voor jouw huishouden. Zijn er (jonge) kinderen en/of huisdieren aanwezig? Vind je het uiterlijk belangrijk of juist het onderhoudsgemak? Al die aspecten samen leiden tot de perfecte vloer voor jouw gerenoveerde oude woning. Ook hierbij kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij een professional!

7. Bestel op tijd!

Niet alleen vloeren hebben vaak een langere levertijd, ook de inrichting van je nieuwe keuken en badkamer kan even op zich laten wachten. Zorg er dus voor dat je dit alles meteen aan het begin van de renovatie van je woning bestelt, zodat je eerder gemaakte planning niet in de war wordt geschopt.

Direct aan de slag om een oud huis te renoveren

Met deze tips weet je waar je op moet letten en kan je direct aan de slag met het renoveren van een oude woning. Het gaat een heel karwei worden, maar als het eenmaal klaar is is het alle moeite waard.

Laat een Reactie achter