Ongeveer 90% van de woningen in Nederland is momenteel aangesloten op het gasnet. Een behoorlijk hoog percentage, zeker gezien het feit dat in 2050 alle huizen gasloze woningen moeten zijn. Dat klinkt misschien nog heel ver weg, maar hier geldt uiteraard: hoe sneller, hoe beter! Nieuwbouwwoningen worden inmiddels al standaard gasloos opgeleverd, maar er zijn natuurlijk ook nog genoeg huizen die nog wel voor verwarming aangewezen zijn op aardgas. Weten hoe jij jouw woning duurzaam en aardgasvrij kunt krijgen? Wij geven de beste tips.

 

Check de isolatie

De allereerste stap op weg naar een duurzame gasvrije woning is het controleren van de isolatie. Bekijk de isolatie van het dak, de vloeren en alle buitenmuren heel goed en kritisch. Check ook meteen of alle ramen voorzien zijn van dubbel, of zelfs nog beter: tripel glas. Verbeter alle isolatie die nog niet optimaal is, zodat je ook optimaal gebruik maakt van de warmte in je huis. Goede isolatie van een woning is de belangrijkste basis om duurzame warmte op te wekken.

 

Een gasloze woning met een elektrische warmtepomp

Heb je alle isolatie op orde? Dan kun je gaan kijken naar de mogelijkheid om een elektrische warmtepomp te laten installeren. Zo’n pomp gebruikt de warmte uit de grond en de lucht om deze om te zetten in warmte om jouw huis te verwarmen. Zo gebruik je dus geen gas om je woning te verwarmen. Naast een warmtepomp heb je ook speciale radiatoren nodig of vloerverwarming. Er zijn verschillende variaties warmtepompen. Zo is er een lucht-/water-warmtepomp, waarbij de unit in de tuin, aan de gevel of op het dak wordt geplaatst. Een bodem-/water-warmtepomp wordt rechtstreeks in de grond van je voor- of achtertuin geplaatst en maakt gebruik van de warmte van de bodem. Om te ontdekken welke soort warmtepomp voor jou het meest geschikt is, kun je het beste een specialist langs laten komen die jouw woonsituatie precies kan beoordelen.

 

Wek je eigen stroom op

Kiezen voor een aardgasvrij huis betekent natuurlijk wel dat je verbruik in elektra zal toenemen. Om dit enigszins (of volledig) te kunnen compenseren, doe je er goed aan om zonnepanelen te laten installeren. Hiermee kun je je eigen stroom opwekken, je energierekening verlagen en zelfs stroom terug leveren. Zo wordt je keuze voor een duurzaam, aardgasvrij huis niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor je eigen portemonnee!

 

Gasloos koken met een elektrisch fornuis

Niet alleen de verwarming van Nederlandse huizen gaat nog via aardgas, ook zijn er nog veel mensen die op gas koken. Deze aanpassing van gas naar elektrisch is voor velen een stuk makkelijker en voordeliger en is een simpele eerste stap naar een gasloze woning. Vervang je gasfornuis voor een keramisch fornuis of eentje op inductie. Deze laatste optie is zeker een aanrader, aangezien je bij koken op inductie alle opgewekte warmte ook daadwerkelijk gebruikt. Hiernaast is het veel veiliger dan koken op gas, doordat de kookplaat meteen afkoelt als er niets op staat. En het gemakkelijk schoonmaken van zo’n gladde kookplaat is uiteraard ook een heel groot voordeel!

 

Subsidies voor een gasloze woning

Natuurlijk kosten alle opties die we hierboven hebben genoemd geld. Gelukkig zijn er diverse regelingen actief waardoor je subsidie voor verduurzaming kan aanvragen bij de overheid. Zo komt een gasloze woning een stukje dichterbij. Ook voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je een financiële tegemoetkoming krijgen. Weten welke financiële regelingen er in jouw regio gelden? Neem een kijkje op de website van jouw gemeente en regel het vandaag nog!

Laat een Reactie achter