Met de aanhoudende krapte op de woningmarkt wordt het steeds lastiger om een bestaande of nieuwbouwwoning te vinden die aan al jouw wensen en eisen voldoet. Wat dan ook een goede optie kan zijn, is om je huidige woning een flinke opknapbeurt te geven. Wij geven tips waar je rekening mee moet houden wanneer jij je huis gaat renoveren!

 

Maak een planning

Eén van de grootste problemen bij het renoveren van een woning, is dat mensen vaak niet goed beseffen waar ze aan beginnen. Dit is in de meeste gevallen namelijk niet een kwestie van weken. Veelal zul je maanden moeten uittrekken om je huis een degelijke opknapbeurt te geven.

Maak dus allereerst een overzicht van alle werkzaamheden die gedaan moeten worden. Laat niets achterwege, ook al lijkt iets op een klusje van een uur. Je weet immers nooit wat er achter weg kan komen. Maak aan de hand van dit overzicht een planning en koppel aan elke klus een realistische tijdsduur. Verdeel de planning in klussen die je zelf kunt uitvoeren en klussen die je zult moeten uitbesteden een specialist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektra en het aan- of verleggen van leidingen.

 

Bepaal je budget

Je kunt misschien grootse plannen hebben voor de renovatie van je huis, maar als je slechts een beperkt budget hebt, zul je prioriteiten moeten gaan stellen. Werkt alles in de keuken nog naar behoren? Pak dan eerst die verouderde badkamer aan. Kies de projecten die echt aandacht nodig hebben en kijk daarna of er eventueel nog wat geld over is voor de andere klussen. En bedenk je ook goed, dat je een keuken of badkamer ook met kleinere ingrepen weer helemaal up to date kunt maken!

 

Start aan de buitenkant

Om erachter te komen hoe de staat van de buitenkant van jouw huis is, laat je deze goed controleren door een specialist. Zijn er werkzaamheden die aan de buitenkant moeten gebeuren, start hier dan mee voordat je aan de binnenkant begint met renoveren. Een voorbeeld waarom dit het verstandigst is: stel dat er een lekkage ontstaat bij het dak of een muur, dan zal deze meteen verholpen moeten worden. Doe je dit niet en je hebt binnen net een nieuwe vloer gelegd, dan zal een flinke hoosbui behoorlijk wat roet in het eten kunnen gooien en kun je opnieuw beginnen.

 

Isoleren is besparen

Een oude(re) woning is in de regel een stuk minder goed geïsoleerd dan een nieuwbouwwoning. Ga je aan de slag met het renoveren van zo’n oudere woning? Zorg dan dat je de isolatie direct in je planning meeneemt. Het zorgt niet alleen voor een veel comfortabeler huis, maar je gaat er ook direct mee besparen op je energierekening. Win-win dus! Laat een specialist langskomen om te bekijken en meten hoe de staat van de isolatie is en maak aan de hand daarvan een plan.

 

Leidingwerk en elektra

Neem in je planning op wanneer er aan de elektra of leidingen gewerkt moet worden. Voordat je een muur al netjes in de verf hebt staan en blijkt dat er in die muur nog geboord moet worden. Huur een professional in om samen te kijken naar de huidige elektra en leidingen en of dit waar dan ook aangepast moet worden. Vooral bij het plaatsen van een nieuwe keuken of het verbouwen van de badkamer is dit een zeer belangrijke stap!

 

Behang – vervangen of verfraaien?

In veel oude(re) woningen vind je behang op de muren. En met behang heb je twee opties: vervangen of verfraaien. Is het behang op meerdere plaatsen gescheurd of beschadigd, dan kun je dit het beste verwijderen. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je het wilt vervangen door behang met een nieuw motiefje of dat je het er gewoon helemaal aflaat. Is de muur eronder goed, dan kun je deze sausen in een kleur naar keuze. Zitten er veel beschadigingen in, dan kun je kiezen voor het aanbrengen van vliesbehang om de muur te egaliseren. Daarna kun je hem verven in een mooie kleur.

Bij optie twee, als het behang er nog goed op zit en niet beschadigd is, kun je meteen aan de slag met sausen. Zorg er uiteraard wel voor dat je het behang goed reinigt voordat je begint met de grondverf!

Haal binnen naar buiten

Dit bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, maar nadat je binnen alles hebt opgeknapt, kun je buiten bezig om het daar ook helemaal naar je zin te maken. Zo kun je bij de eerste zonnestralen meteen genieten van het buiten leven. Een trend die steeds populairder wordt, is om de binnen- en buitenruimte op zo’n manier in te richten, dat het een eenheid wordt. Kies bijvoorbeeld voor tuinmeubilair dat lijkt op je eettafel en -stoelen binnen. Of gebruik dezelfde kleur verf voor buiten als in de aangrenzende binnenruimte. Zo haal je met kleine details heel gemakkelijk binnen naar buiten!

Laat een Reactie achter