De herfst is in volle gang en de temperatuur begint steeds lager te worden. Gezien de huidige energieprijzen is het verstandig om zoveel mogelijk de winterkou buiten de deur te houden en uiteraard de warmte binnen. Maar hoe doet u dat het meest efficiënt? Wij geven vijf simpele tips!

 

Maak slim gebruik van gordijnen

Natuurlijk weten we dat in de wintertijd de verlichting sneller en langer aan is, aangezien er simpelweg minder daglicht is. Toch kunt u behoorlijk wat energie besparen door de gordijnen overdag lekker open te gooien. Wanneer de zon namelijk schijnt, zal dit zonlicht meehelpen om uw woning te verwarmen. Ook zult u minder snel een lamp aan hoeven te doen op een zonnige winterdag.

Kijk ook eens goed naar de gordijnen die u momenteel voor uw ramen heeft hangen. De juiste raambekleding zorgt ervoor, dat wanneer ze gesloten zijn, ze werken als extra isolatie. Hierdoor zal de warmte uit uw huis minder snel ontsnappen en blijft het binnen een stuk comfortabeler. Het controleren van de ramen en vensters is ook geen overbodige luxe; lekken of spleten zorgen voor een koude luchtstroom naar binnen toe. En als alles goed in orde is, krijgt u ook geen last van condensatie.

 

Bekijk je inrichting kritisch

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar de juiste inrichting van een ruimte zorgt ervoor dat u optimaal gebruik maakt van de verwarming in huis. Want hoe mooi die bank misschien op een bepaalde plek staat en hoe lekker het ook is om die luie stoel voor de radiator te zetten; het kan betekenen dat de warmte meteen geabsorbeerd wordt. Kijk dus eens kritisch naar uw meubelen en of ze wel zo staan dat de warme lucht goed kan circuleren. En om terug te komen op de gordijnen: zorg dat deze niet voor de radiatoren hangen, zodat hier ook geen warmte verloren gaat.

 

Zorg voor optimale isolatie

De warmte in een woning gaat voor een kwart letterlijk de lucht in, namelijk via het dak. Wilt u dit tegengaan, zorg dan dat er 25 cm isolatie aan de binnenkant van dat dak geplaatst wordt. Zo houdt u de warmte lekker binnen. En laat ook zeker eens een specialist naar uw muren kijken. Een derde van de warmte gaat namelijk verloren door muren die niet (goed) geïsoleerd zijn. (Spouw)muurisolatie is een zeer goede investering wanneer u geld wilt besparen op uw energierekening.

 

Slim verwarmen met tijd

Bent u nog niet in het bezit van een slimme thermostaat, dan zouden wij sterk aanraden om deze aan te schaffen. De meeste mensen zetten hun thermostaat namelijk ’s nachts heel laag om hem dan bij het opstaan meteen vol open te gooien. En dat terwijl het juist verstandiger is om de verwarming een half uur voor het opstaan op een lagere temperatuur te laten opstarten en pas later de temperatuur te verhogen. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door het gebruik van een slimme thermostaat met een timer. Deze kunt u dan meteen zo instellen dat hij een uur voordat u naar bed gaat alvast de temperatuur verlaagt. U merkt hier zelf niets van, maar het bespaart flink!

 

Stop de tocht

Tocht kan een huis behoorlijk koud laten aanvoelen en de oorzaak van tocht kan ervoor zorgen dat de warme lucht ontsnapt. Zoek de plekken in uw huis op waar het tocht en laat deze afdichten door een specialist.

Ook kan het plaatsen van radiatorfolie ervoor zorgen dat de warmte gereflecteerd wordt en zo beter door uw woning circuleert. Het zorgt daarnaast voor extra isolatie.

Laat een Reactie achter