Het klinkt natuurlijk als een droom voor veel mensen: een prachtig huis, direct gelegen aan het water. Het mooie uitzicht, de zon aan het einde van de dag in het water zien zakken vanuit uw eigen tuin. En vooral in het voorjaar en de zomer is dit heerlijk, want u stapt zo vanaf uw eigen aanlegsteiger in een bootje of u springt het water in voor een verfrissende duik. Toch zijn er naast vele voordelen van wonen aan het water ook een paar aandachtspunten waar u rekening moet houden wanneer u een woning aan het water heeft of gaat kopen. Wij geven een paar ultieme tips!

 

Aanleg en onderhoud van een aanlegsteiger

Een groot voordeel van wonen aan het water is dat u -als u een liefhebber van watersport bent- vanaf de aanlegsteiger rechtstreeks in uw eigen bootje kunt stappen. En afhankelijk van waar u precies woont, zijn andere sporten als surfen en suppen ook geweldig om te ontdekken. Nu zijn er wel een paar punten die belangrijk zijn bij de keuze voor een steiger. Allereerst het formaat van de boot die eraan moet komen te liggen. Een grote boot moet namelijk vaak op twee punten vastgemaakt worden, dus dit bepaalt ook dat de steiger groter zal moeten zijn. Daarnaast zal bekeken moeten worden of u de steiger wilt kunnen bereiken via een trap of liever een aflopend pad. En uiteraard is het materiaal een belangrijk punt: hout is nog steeds een duurzame keuze, ook als het op een aanlegsteiger aankomt. Bij regelmatig schoonmaken wordt hout ook minder snel glad dan andere materialen.

 

Veiligheid voorop

Wonen aan het water is natuurlijk ook heerlijk als u kinderen heeft, maar dan is het wel extra belangrijk om oog te hebben voor de veiligheid. Zeker wanneer ze wat kleiner zijn en misschien hun zwemdiploma nog niet hebben gehaald, is het goed om zeer kritisch te kijken naar manieren om ze uit het water te houden. Natuurlijk zult u zelf altijd een oogje in het zeil houden, maar u kunt het water ook afbakenen met een hek, een heg of bijvoorbeeld een railing. Daarnaast zijn er diverse alarmen verkrijgbaar die u waarschuwen zo gauw er iemand aan de afscheiding komt, zodat u weet wanneer uw kind te dicht bij het water komt.

 

Inrichting van de tuin

Een andere factor om rekening mee te houden wanneer u aan het water woont, is hoe u de tuin gaat inrichten. Vooral dicht bij de waterkant zal de tuin extra versteviging nodig hebben, zodat alles op zijn plek blijft en niet gaat verzakken. Hier kan een gespecialiseerde tuinman / hovenier uiteraard zeer goed advies in geven en dit ook voor u in orde brengen.

En niet alleen de constructie van uw tuin aan het water is een punt van aandacht, ook met de planten die u eventueel in de tuin gaat zetten, moet u extra rekening houden. Tuinen aan het water hebben meer vocht in de grond en daar houden niet alle planten even veel van. Vraag dus zeker even aan een hovenier in uw regio welke planten wel en welke zeker niet geschikt zijn voor uw tuin.

 

Onderhoud van uw woning

Als laatste is het nog goed om te noemen dat een huis aan het water kwetsbaarder is door de invloed van wind en regen. Regelmatig periodiek onderhoud is dus zeker aan te raden! En staat uw huis langs een sloot of een kleine vaart, dan is de kans groot dat het onderhoud van de waterkant deels voor uw rekening komt. Het is dus verstandig om goed te informeren hoe dat bij uw woning aan het water geregeld is.

Laat een Reactie achter