Er zijn verschillende situaties waarin uw keuken een renovatie kan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld net een nieuwe woning gekocht met een verouderde keuken. Of u heeft zo’n twintig jaar geleden een keuken aangeschaft die inmiddels wel een opfrisser kan gebruiken. Hartstikke leuk natuurlijk, want het uitzoeken en opnieuw indelen van de keuken is voor de meeste mensen echt een heerlijk klusje. Wel is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan, zodat u na de renovatie flink kunt gaan genieten. Wij delen onze gouden tips voor een geslaagde keukenrenovatie.

 

Bepaal uw budget

De eerste en uiteraard ook een van de belangrijkste stappen is om te bepalen wat uw budget is voor de renovatie van uw keuken. En dan bedoelen we niet alleen het budget voor een nieuw fornuis, maar ook die prachtige heetwaterkraan of moderne stoomoven. Tijdens deze stap is het ook essentieel om na te denken of de vloer nog aan uw wensen voldoet en of het leidingwerk eventueel vervangen of verplaatst moet worden. En vergeet uiteraard niet om de kosten van uw vakman erbij op te tellen. Al deze punten moeten meegenomen worden in de totale berekening van uw keukenrenovatie om te kunnen bepalen wat u te besteden hebt. En een bonustip: houd altijd rekening met onvoorziene uitgaven en reserveer hier ook een bedrag voor.

 

Ontwerp de indeling

Zo gauw u het totale budget voor uw keukenrenovatie heeft bepaald, begint een van de leukste stappen: het ontwerpen van de indeling van uw nieuwe keuken. Bent u tevreden met de huidige indeling? Dan kunt u op die basis verder gaan en hoeft u eigenlijk alleen maar nieuwe apparaten en keukenkastjes uit te kiezen. Maar wilt u de keuken rigoureus anders hebben, dan kunt u het beste een tekening maken. Neem hiervoor ruitjespapier en teken uw keuken op schaal. Vergeet niet om eventuele deuren en ramen hierin mee te nemen en wees zo secuur mogelijk. Laat nu uw creativiteit de vrije loop en teken uw ideale keuken!

 

Maak een moodboard

Sommige mensen lopen diverse keukenzaken af om inspiratie op te doen. Anderen vragen online inspiratiegidsen op. Het is natuurlijk aan u zelf om te bepalen wat voor u het beste werkt. Wat zeker een grote bron kan zijn voor het vinden van inspiratie voor uw keukenrenovatie, is Pinterest. Hier vindt u talloze ideeën, afbeeldingen en voorbeelden van keukens waar u vast en zeker wel wat inspiratie uit kunt halen. Uiteraard kunt u ook een echt moodboard maken. Dit kan heel eenvoudig door een vel A3-papier vol te plakken met foto’s van keukenonderdelen om zo tot een eindontwerp te komen.

 

Vraag offertes op

Zo gauw u een definitief ontwerp heeft gemaakt, is het tijd om offertes op te gaan vragen. Uiteraard is het zaak om een offerte te krijgen voor de keuken die u wilt laten installeren of van de losse onderdelen die u heeft gekozen voor de keukenrenovatie. Daarnaast is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij vakmannen die de keuken voor u kunnen plaatsen, zoals een aannemer, loodgieter of allround klusjesman. En heeft u ervoor gekozen om de indeling van uw keuken aan te passen, dan zal u ook een offerte nodig hebben om het leidingwerk te verplaatsen. Let er dus goed op dat u alle benodigde offertes aanvraagt en goed vergelijkt voordat u een definitieve keuze maakt.

 

Maak een checklist

Wanneer u de afspraken met de vakman(nen) of -vrouw(en) voor de keukenrenovatie heeft gemaakt, is het handig om een checklist te maken. Met de betreffende vakman of -vrouw bespreekt u wat er precies gaat gebeuren en ook wanneer. Dit zet u op deze lijst. Dat is niet alleen heel prettig voor u om als leidraad te gebruiken, het geeft ook een houvast voor u en de specialist die u inhuurt. Het geeft duidelijkheid in de klussen die moeten gebeuren en is de basis voor de planning die u samen gaat maken.

 

Maak een planning

De laatste stap voordat de keukenrenovatie van start kan gaan, is het maken van een heldere planning. Uiteraard maakt u deze samen met de vakman die u heeft uitgekozen. Aan de hand van de werkzaamheden die gebeuren moeten, maakt u samen een planning en hierbij is het handig om rekening te houden met eventuele onvoorziene werkzaamheden. Er kan tijdens zo’n renovatie natuurlijk altijd iets gebeuren waar u geen rekening mee heeft gehouden, waardoor de planning één of meerdere dagen vertraging oploopt. Denk er ook goed over na hoe u tijdens de keukenrenovatie gaat koken en eten. Elke dag eten halen gaat natuurlijk ook vervelen, dus een losse inductieplaat of losse kookplaat is een goede tijdelijke oplossing.

 

Aan de slag met uw keuken renovatie? Bij ons vindt u de meest geschikte kwaliteitsvakman- of vrouw voor elke klus.

Laat een Reactie achter