Wintertijd: de dagen worden korter en de nachten weer langer. De tijd waarin we meer binnen leven en genieten van elkaars aanwezigheid. Na een lange herfstwandeling maken we warme chocolademelk en kruipen we lekker op de bank om weer even goed op te warmen. Klinkt als een heerlijke tijd, toch? Maar het is ook de periode waarin we goed moeten denken om de (nacht)vorst die een potentieel gevaar kan zijn voor de leidingen en radiatoren in en om onze woning. Wij geven tips om de wintertijd zo veilig en comfortabel mogelijk door te komen.

 

In de wintertijd zien we de meest prachtige plaatjes van bevroren dauw op blaadjes en in spinnenwebben. Dan is het dus niet verwonderlijk dat ook het water in leidingen kan bevriezen, ook al willen we dat absoluut niet. Helaas is er geen temperatuur te bepalen waarvan we zeker weten dat die leidingen gaan bevriezen. Er zijn namelijk meerdere factoren die daar invloed op hebben, zoals de wind, de locatie van de leiding, of er vorst in de grond zit en de hoeveelheid isolatie. Soms duurt het een paar dagen voordat een leiding bevriest, maar als het koud genoeg is, kan een dag strenge vorst helaas al genoeg zijn. Het bevroren water zet uit, met als gevolg een gescheurde waterleiding, lekkage en schade in en om het huis. Wilt u dit voorkomen? Volg dan zeker deze tips:

 

Tip 1

Zorg dat de waterleidingen in uw woning geïsoleerd zijn. Dit kan met speciaal isolatiemateriaal, verwarmingslint of een isolatiedeken. Bescherm daarnaast de hoofdkraan met isolatiemateriaal.

Tip 2

Ook de ruimte waar de hoofdkraan en watermeter zich bevinden, moeten goed geïsoleerd en tochtdicht zijn. Zorg dat kieren en naden goed afgedicht zijn, zodat er geen tocht in de ruimte kan komen.

Tip 3

Zijn er slecht geïsoleerde, kwetsbare leidingen aanwezig in uw woning? Maak ze dan helemaal leeg en sluit ze daarna volledig af. Herhaal dit proces met buitenkranen en leidingen die in uw tuin lopen.

Tip 4

Is er vorst op komst? Zorg dan dat de thermostaat niet lager staat dan 14 graden. Ook ’s nachts niet of als u overdag niet thuis bent. Zorg er ook voor dat alle radiatoren een beetje open staan.

Tip 5

Controleer alle waterleidingen in en om uw woning. Toch een scheurtje ontdekt? Sluit meteen de waterleiding af, zoek in onze database naar een loodgieter in uw regio en laat de waterleiding zo snel mogelijk repareren.

 

Bevroren leidingen, wat nu?

Vriest het dat het kraakt en komt er ineens geen water meer uit de kraan? Of heeft u de thermostaat op 20 staan, maar blijven de radiatoren koud? Dan kan het helaas zo zijn dat de leidingen alsnog bevroren zijn. Bij ontdooiing van die leidingen kan er flinke waterschade ontstaan. Gelukkig hebben wij ook een stappenplan gemaakt voor wat u kunt doen bij bevroren leidingen.

 

Stap 1

Sluit allereerst het water af door de hoofdkraan dicht te draaien. Deze kraan vindt u veelal in de meterkast.

Stap 2

Controleer alle waterleidingen in en om uw woning op scheurtjes of scheuren. Kijk vooral op de plekken waar ze minder goed geïsoleerd zijn. Toch een scheurtje ontdekt? Zoek dan meteen een loodgieter op in onze database en zorg dat deze met u meekijkt.

Stap 3

Geen scheuren ontdekt? Probeer de bevroren leiding dan te ontdooien. Dit kan o.a. door er een elektrische kachel bij te zetten of er een föhn op te zetten. Plaats allereerst emmers onder de kranen en draai alle kranen open.

Stap 4

Is de waterleiding weer ontdooid, draai dan voorzichtig de hoofdkraan open. Loop nogmaals alle leidingen heel zorgvuldig na. Ontdek je toch nog een scheurtje of lekkage? Draai de hoofdkraan meteen weer dicht en bel alsnog de loodgieter.

In onze database vindt u diverse vakmannen die u kunnen helpen om mee te denken met wat voor u beste opties zijn. Onze loodgieters zijn er voor reparaties maar ook om reparaties te voorkomen.

Laat een Reactie achter