Werken op hoogte gebeurt op veel bouwplaatsen. Helaas gebeurt dat niet altijd even veilig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom is het van het grootste belang dat je je eigen veiligheid en die van je collega’s altijd voorop te stelt. Wij geven tips voor iedereen die regelmatig op hoogte moet werken.

 

Maak een RI&E

Een risico-inventarisatie en -evaluatie is bedoeld om alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart te brengen en er daarna iets mee te doen. Zo voorkom je zoveel mogelijk gezondheidsklachten, ongevallen en dus verzuim. Voor het werken op hoogte is zo’n RI&E erg belangrijk, aangezien een val van (grote) hoogte voor flinke verwondingen kan zorgen. Inventariseer de risico’s en kijk hoe je zo veilig mogelijk kan werken op daken, ladders en steigers.

Lees ook ons artikel ‘Wat is een RI&E en wat kun je ermee?’

 

Werken op hoogte vergt een goed planning

Een goede planning is voor elke klus onmisbaar. Bij het werken op hoogte is het vooral van belang dat je zorgt dat jij en eventuele andere collega’s elkaar niet in de weg zitten tijdens de werkzaamheden. Verzeker je ervan dat je alle ruimte hebt om bijvoorbeeld een steiger of ladder te plaatsen en beklimmen. Overleg met de anderen wanneer jij aan de slag gaat, zodat je dit in alle rust kunt doen.

 

Train je mensen te werken op hoogte

Iedereen binnen jouw bedrijf, maar ook de mensen die je eventueel inhuurt, moeten een gedegen training hebben gehad. Zo verzeker jij je ervan dat ze weten wat ze moeten doen en hoe ze zo veilig mogelijk op hoogte moeten werken. Bekijk de mogelijkheden van een (groeps)training en zorg ook dat deze kennis regelmatig wordt opgefrist.

 

Veilig werken op daken, ladders en steigers

Een veilige werkplek is altijd belangrijk. Zeker bij het werken op hoogte, aangezien de risico’s daar groot zijn. Zorg er daarom voor dat steigers gezekerd zijn aan de muur. Plaats gecertificeerde hekwerken en gebruik goedgekeurde valbeveiliging. Ook is het belangrijk om te weten wanneer valbeveiliging verplicht is, vanaf bepaalde hoogte gelden namelijk verplichtingen voor valbeveiliging.

Zorg daarnaast ook voor persoonlijke beschermingsmiddelen en vergeet niet om valbescherming te regelen. Zo voorkom je dat voorbijgangers of je collega’s gewond raken wanneer er onverhoopt een stuk gereedschap naar beneden valt. Laat je voor al deze beschermingsmiddelen zeker adviseren door een gespecialiseerd bedrijf, zodat je alle risico’s vooraf kunt indekken.

 

Redding en evacuatie

Ook al volg je alle bovenstaande tips op, er kan altijd alsnog iets fout gaan. Zelfs wanneer je voorzien bent van de juiste valbeveiliging en persoonlijke beschermingsmiddelen, kan een val van hoogte soms niet voorkomen worden. Dan is het essentieel om een helder reddings- en evacuatieplan klaar te hebben liggen. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren en hoe zij moeten handelen.

Laat een Reactie achter

  1. John

    Een groot probleem zit bij de zonnepanelen installateurs.
    Of ze hebben helemaal niets aan beveiliging bij.
    Of hebben het wel bij maar wordt niet gebruikt omdat het dan sneller zou zijn.
    Of ze gebruiken het verkeerd
    En het laatste is dat de installateurs elkaar al niet kunnen verstaan door vreemd taal gebruik.
    En ja dat is niet alleen de buitenlandse arbeiders maar ook Nederlanders die in het dialect spreken.
    9 van de 10 gebruikt niets voor de bescherming voor valbeveiliging.
    Er zou meer gecontroleerd moeten worden om ongelukken te voorkomen.