Steeds vaker hoor je dat bedrijven een RI&E (laten) doen. Maar wat is een RI&E nou precies en wat kun je ermee?

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Het is bedoeld om alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf of organisatie in kaart te brengen en er daarna iets mee te doen. Je doet dit om zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen te creëren. Een gezonde en veilige werkplek zorgt immers voor meer werkplezier, productiviteit en motivatie. En dat is weer een groot pluspunt voor je medewerkers, maar ook zeker jouw bedrijf!

 

Zichtbare en onzichtbare risico’s

Bij het maken van een RI&E gaat het niet alleen om de zichtbare risico’s, maar ook zeker om de onzichtbare. Sommige risico’s zijn meteen duidelijk, zoals het werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zwaar materiaal. Daarnaast zijn er ook diverse risico’s die niet meteen zichtbaar zijn. Denk hierbij aan werkdruk, stress of ongelijke behandeling. Om jouw medewerkers te kunnen beschermen, breng je ze allemaal in kaart.

 

Wie maakt een RI&E?

In de meeste gevallen maakt een werkgever zelf een RI&E, aangezien hij/zij ook het beste weet welke risico’s er in het bedrijf aanwezig zijn. Wanneer er een preventiemedewerker bij een bedrijf werkt, kan deze de werkgever hiermee helpen. Een preventiemedewerker is trouwens verplicht in bedrijven met meer dan 25 medewerkers.

Weet je zelf niet precies waar je het beste kunt beginnen en waar je absoluut naar moet kijken, dan kan een arbodeskundige je hierin adviseren. Als laatste krijg je te maken met de inspectie vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de Arbowet staat dat de inspecteur de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak te allen tijde mag inzien.

 

Verkleinen of wegnemen risico’s

Wanneer alle risico’s binnen jouw bedrijf in kaart zijn gebracht, is het moment aangebroken om een plan van aanpak te maken om die risico’s te verkleinen of helemaal weg te nemen. Uiteraard kunnen er in de loop van de tijd weer nieuwe risico’s bij komen, doordat je met nieuwe producten gaat werken of verhuist naar een nieuw pand. Het is dan van groot belang dat je ook die risico’s weer in je RI&E zet. Zo blijf je constant ervoor zorgen dat je medewerkers een veilige en gezonde werkplek hebben en er zo min mogelijk gezondheidsklachten, ongevallen en verzuim voorkomen.

Laat een Reactie achter

  1. hugo derksen

    Is het mischien iets om RI&E aan te beiden als kwaliteitsvakman om deze groep zo goed mogelijk te kunnen voorlichten.
    Is het ook een idee om de av kosteloos te maken zodat eigen leden geen drempel hebben om de av te bestellen en voor de juridisch kant scheelt dit ook werk als er klachten zijn.