December is vaak niet alleen een dure maand door de vele cadeautjes en het (extra) lekkere eten dat wordt aangeschaft. De meeste mensen maken ook extra kosten doordat ze meer energie verbruiken. Door meer thuis te zijn, is de verwarming vaker aan. En wat te denken van al die gezellige lichtjes in de kerstboom en misschien ook wel buiten? Tel hier nog eens bij op dat het risico op een inbraak tijdens de feestdagen ruim 50% hoger ligt dan op andere dagen en dan zijn die dagen ineens een stuk minder feestelijk. Wij geven u tips om de maand december een stuk veiliger en duurzaam te houden.

 

Veiligheid

Veins uw aanwezigheid

De feestdagen zijn voor inbrekers de perfecte gelegenheid om hun slag te slaan, aangezien veel mensen dan een (deel van de dag) niet thuis zijn. Ze zullen kijken waar geen licht brandt en hier de boel gaan verkennen. Zorg dus dat het altijd lijkt alsof u gewoon thuis bent. Om energie te besparen, is het natuurlijk niet handig wanneer u alle lampen aan laat in en om het huis. Wat wel een goed optie is, is een zogenaamde TV-simulator. Dit is een apparaat dat een LED TV simuleert, waardoor het voor inbrekers lijkt alsof er binnen naar de TV gekeken wordt.

 

Controleer uw sloten

In een eerder artikel vertelden we u al over het belang van een tijdige controle van uw hang- en sluitwerk. Ook dit is uiteraard zeer belangrijk om ongewenste gasten buiten uw woning te houden. Voldoen uw sloten nog of zijn ze na al die jaren aan vervanging toe. En kies bij vervanging dan zeker voor degelijke sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoen. Dit zijn sloten die een Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) keurmerk hebben met drie sterren. Vraag aan uw slotenmaker om advies!

 

Laat kostbare spullen niet slingeren

Dit klinkt misschien als een heel logisch inkoppertje, maar toch laten nog veel mensen hun kostbare spullen gewoon op de eettafel of het aanrecht slingeren. Denk dan aan die dure laptop, telefoon of tablet. Wanneer ze in het zicht liggen, weet een inbreker precies wat er te halen valt. Berg deze zaken dus uit het zich top en trek ook de gordijnen dicht wanneer u uw woning verlaat. Zo heeft een inbreker sowieso geen kans om uw huis van binnen te scannen op kostbaarheden.

 

Alarmeer uw buren

Gaat u tijdens de feestdagen wel de deur uit, maar blijven de buren thuis? Vraag dan of zij een oogje in het zeil houden. Wanneer ze iets verdachts zien, kunnen ze u en/of de politie meteen op de hoogte brengen. Denk er ook goed om dat u eventuele tuindeuren goed dichttrekt bij het vertrekken en zet geen kliko tegen het huis aan. Dit is namelijk het perfecte ‘opstapje’ voor een inbreker om bij een hoger gelegen raam te komen. Wanneer een kliko ergens anders staat, zal het verplaatsen ervan alleen maar de aandacht van de buren trekken. Deze zullen ze dus alleen maar gebruiken wanneer hij al op de perfecte plek staat.

Duurzaamheid

LED-verlichting

Om het stroomverbruik tijdens de feestdagen toch iets te beperken, raden wij aan om te kiezen voor LED-lampjes. Het energieverbruik van deze kerstverlichting ligt ruim 80% lager dan bij traditionele lampjes. Een stuk duurzamer dus en een fijne besparing op uw energierekening. En vergeet niet om de lichtjes in die boom overdag (als u niet thuis bent) en ’s nachts gewoon uit te doen. Er is dan immers toch niemand die ervan kan genieten. Onze elektriciens kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

 

Ouderwetse gezelligheid

Wat is er nou gezelliger dan op de ouderwetse manier uw huis verlichten? Dus lekker een paar kaarsjes of waxinelichtjes aansteken en één of twee lampen uitdoen. Dat scheelt een stuk en die ‘ouderwetse’ verlichting helpt ook nog mee om de ruimte extra te verwarmen. Win-win volgens ons!

 

Zet de verwarming lager

Viert u dit jaar de feestdagen bij u thuis? Mooi, dan kan de verwarming een paar graden lager. Door de aanwezigheid van de visite warmt de woonkamer of woonkeuken vanzelf sneller op en hoeft u dus minder te verwarmen. En krijgt u het toch koud, dan trekt u toch zo’n leuke, foute kersttrui aan?

 

Koel uw boodschappen buiten

Heeft u de supermarkt geplunderd om alle boodschappen voor de feestdagen in huis te halen, dan past het waarschijnlijk niet eens allemaal in de koelkast. Geen nood, want buiten is het koud genoeg om een deel van die boodschappen koel te houden. Zo lang de temperatuur onder de 7 graden blijft, kunt u sowieso al het drinken buiten neerzetten. Een schuur of berging is helemaal ideaal. Daar kunt u dan ook andere etenswaren neerzetten, zodat er geen dieren bij kunnen komen.

In onze database vindt u diverse vakmannen die u kunnen helpen om mee te denken met wat voor u beste opties zijn.

Laat een Reactie achter