Elke woning heeft behoorlijk wat hang- en sluitwerk aan de binnen- en buitenkant. Het is een verzamelnaam voor alles wat nodig is om de deuren en ramen in uw huis af te hangen, te openen, vast te zetten, te sluiten en op slot te doen. Om het nog verder op te splitsen: het hangwerk bestaat uit de accessoires die nodig zijn om bijvoorbeeld een raam op te hangen en te kunnen openen, zoals scharnieren. En sluitwerk is alles wat nodig is om deuren en ramen af te kunnen sluiten, zoals een daadwerkelijk slot, maar ook bijvoorbeeld een grendel.

Wanneer het hang- en sluitwerk in uw huis versleten is, dan zal het vervangen moeten worden. En dit is absoluut een klus voor een gecertificeerde vakman! Toch kunt u zich ook alvast voorbereiden met betrekking tot de materialen die gebruikt worden, maar ook welke sloten u gaat kiezen. En uiteraard geven wij u de handigste tips!

 

De keuze van materialen

Wanneer u het hangwerk in huis gaat laten vervangen, is het van groot belang om de juiste materialen te kiezen. Deze moeten uiteraard van goede en duurzame kwaliteit zijn om een goede werking en een lange levensduur te kunnen garanderen. Voor wat betreft het hangwerk van de deuren zal over het algemeen gekozen worden voor standaard deurscharnieren. U kunt ook kiezen voor onzichtbare scharnieren, die na montage onzichtbaar gemonteerd zijn in de deur of het kozijn. Dit maakt uw interieur meteen een stuk strakker en meer afgewerkt.

 

De keuze van het juiste slot

Bij de vervanging van uw sluitwerk in huis zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden. Sowieso is het verstandig om te kiezen voor sluitwerk met een SKG-keurmerk. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw test de sloten en scharnieren en geeft hier dan een keurmerk aan van minimaal één en maximaal drie sterren. Deze sterren geven de mate van beveiliging tegen inbraken aan. Sloten met zo’n SKG-keurmerk zijn dus sowieso van goede kwaliteit, en daarnaast kan het ervoor zorgen dat u hierdoor voldoet aan het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan u dan weer een besparing bezorgen op uw woonhuisverzekering. Win-win dus!

 

Rust in uw hoofd

Gedegen hang- en sluitwerk zorgt voor een veiliger gevoel wanneer u het huis verlaat of wanneer u ’s avonds naar bed gaat. Wanneer de sloten in uw woning verouderd zijn, is het een verstandige keuze om deze door een gecertificeerde slotenmaker te laten vervangen. De meeste mensen kiezen voor cilindersloten, aangezien deze eenvoudig te plaatsen zijn en prima werken. Toch is hier ook nog een keuze in te maken, want er zijn goedkope varianten en uiteraard ook duurdere, waarbij de laatstgenoemde een stuk veiliger is. Wilt u toch liever goedkopere cilindersloten, dan doet u er goed aan om daarnaast één of meerdere bijzetsloten te laten plaatsen. Hiermee kunt u uw (buiten)deuren op meerdere plaatsen afsluiten, waardoor inbrekers veel meer moeite moeten doen om uw huis binnen te dringen. Dat zal zeker een stuk meer rust geven.

 

Laat u adviseren

Zoals u kunt lezen, zijn er toch best een paar aspecten om rekening mee te houden op het moment dat u het hang- en sluitwerk in uw woning wilt laten vervangen. Niet alleen dient u na te denken over de verschillende materialen of het soort slot dat u wilt laten plaatsen, ook of u er eventueel extra sloten bij laat zetten en uiteraard ook door wie u het gaat laten doen. Gelukkig kunt u in onze database een specialist in uw regio vinden. En aarzel niet om al uw vragen aan diegene te stellen en u goed te laten adviseren. U wilt zich immers zo veilig mogelijk voelen in uw eigen woning!

Laat een Reactie achter