We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt: plots stopt een elektrisch apparaat ermee, gaat de verlichting uit en moeten we naar de stoppenkast om te kijken wat er aan de hand is. Dan is er kortsluiting. Maar wat is kortsluiting nou precies en wat kunt u doen om dit -zoveel mogelijk- te voorkomen? In dit artikel leggen wij het uit en geven wij praktische tips!

 

Wat is kortsluiting precies?

Er ontstaat kortsluiting wanneer elektrische draden met elkaar in aanraking komen. Dit kan komen doordat de isolatielaag van de draden beschadigd is, maar ook door een defect in het apparaat waaraan de kabel is bevestigd. Zo’n beschadiging aan die isolatielaag kan veroorzaakt worden door warmte, water, stof of andere oorzaken. Wanneer die laag niet meer om de draad zit, zal de elektriciteit niet meer naar het apparaat stromen, maar juist zijn eigen weg gaan zoeken. Dit veroorzaakt een piek in de stroomsterkte, waardoor de draden te warm worden en dan ontstaat er kortsluiting. Erg vervelend, maar gelukkig weten onze elektriciens hoe u dit zo goed mogelijk kunt voorkomen.

 

Tip 1 – Controleren

Misschien erg voor de hand liggend, gezien het bovenstaande verhaal, maar wij raden aan om de elektrische kabels in huis regelmatig te controleren. En dan vooral even te kijken of de isolatielaag niet beschadigd is. Oudere apparaten en elektrisch tuingereedschap kunnen vaak wel een extra controle gebruiken.

 

Tip 2 – Apparaten met keurmerk

Om er zeker van te zijn dat een apparaat (en dus ook de bijbehorende bedrading) voldoet aan de minimale eisen is het verstandig om bij de aanschaf te kijken of het een keurmerk heeft. Een CE-label is al erg goed, maar een KEMA- of VDE-keurmerk gaat nog net een stapje verder. Dan weet u zeker dat de apparaten goedgekeurd zijn door onafhankelijke testinstituten en heeft u garantie dat ze veilig zijn.

 

Tip 3 – Let op snoeren en stekkers

Een paar tips ineen: Zorg dat snoeren niet onder tapijt of andere vloerbedekking liggen, zodat ze niet te snel slijten. Laat bedrading ook niet te dicht langs een verwarming of kachel lopen, zodat de isolatielaag intact blijft. En wanneer u een stekker uit het stopcontact haalt, houd deze dan altijd vast bij de stekker en niet bij het snoer. Trekt u aan het snoer, dan beschadigt de isolatielaag erg snel. Bevestig snoeren trouwens nooit met haakjes, spijkers of nietjes. En een laatste tip in deze categorie: hang zeker niets op aan een elektrisch snoer!

 

Tip 4 – Verlengsnoeren

Ze zijn enorm handig, die verlengsnoeren, maar ze hebben wel degelijk een belangrijke gebruiksaanwijzing. Zo raden wij aan om ze altijd helemaal uit te rollen, zodat er geen storing in het circuit veroorzaakt kan worden. En verleng nooit of te nimmer met meer dan één verlengsnoer. Dit kan wederom die vervelende kortsluiting veroorzaken.

 

Tip 5 – Huishoudelijke apparaten

Kortsluiting wordt het vaakst veroorzaakt door huishoudelijke apparaten. Per apparaat leggen wij uit hoe u dit kunt voorkomen. Voor de koelkast geldt, dat het heel belangrijk is om de achterkant stofvrij te houden. Neem die dus altijd mee wanneer u de keuken stofzuigt. Heeft u een afzuigkap met filters, reinig deze dan regelmatig en vervang ze zo nodig wanneer reinigen niet meer mogelijk is. De droger staat erom bekend dat hij gemakkelijk kortsluiting kan veroorzaken. Wanneer u het stoffilter na elke droogbeurt leeghaalt, zal dit een stuk minder snel kunnen gebeuren.

 

Tip 6 – Groepenkast

De groepenkast in uw huis is uiteraard erg belangrijk voor het volledige elektrische circuit. Zorg er dan ook zeker voor dat deze aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet en laat er één keer per jaar een gecertificeerde elektricien naar kijken. Woont u in een oudere woning? Dan is het raadzaam om ook meteen te laten controleren of u wel over voldoende groepen beschikt. Vaak hebben oudere woningen er maar vier, terwijl er tegenwoordig toch minimaal acht nodig zijn. En te weinig groepen met te veel elektrische apparaten is vragen om kortsluiting!

Onze vakmannen kijken graag met u mee om kortsluiting te voorkomen. Mocht je meer vragen hebben over kortsluiting of heb je nu last van kortsluiting neem dan contact op met één van de vakmannen of direct met de elektricien.

Laat een Reactie achter

  1. C.kaiser

    Mijn zonnebank infrarood daar word het draad heet wat kan ik daaraan doen