Een comfortabel verwarmd huis, een warme douche, de afwas doen. Allemaal hele normale bezigheden waar in de meeste huishoudens een HR-ketel voor nodig is. Maar als zo’n ketel er ineens mee ophoudt, dan brengt dat niet alleen groot ongemak, maar vaak ook flink hoge reparatiekosten met zich mee. Maar hoe weet u nou wanneer een HR-ketel vervangen moet worden? Wat is de gemiddelde levensduur van een HR-ketel en wat zijn de kosten als u toe bent aan een nieuw exemplaar? Wij leggen het allemaal uit! Bespreek de mogelijkheden ook met uw loodgieter, klusjesman of aannemer.

 

Wanneer de HR-ketel vervangen?

Uiteraard vraagt elke situatie en elk huishouden om een andere oplossing. Er is dan ook geen standaard antwoord te geven op de vraag “Wanneer moet ik mijn HR-ketel vervangen?” Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat uw HR-ketel vervangen moet worden. Geeft de ketel vaak een storing en moet u regelmatig een vakman laten komen, dan kan het heel verstandig zijn om eens te kijken hoe oud de ketel is en of hij al die reparaties nog wel waard is. Hoe ouder een HR-ketel namelijk is, hoe minder rendement hij ook zal opleveren. Ook kan het zo zijn dat de samenstelling van uw huishouden is veranderd door de jaren heen of gaat u verbouwen? Bespreek het mogelijk vervangen van de ketel dan ook met uw vakman. Dan past uw huidige HR-ketel misschien wel helemaal niet meer bij de wensen die u had tijdens de aanschaf van dit model.

 

Van cv-ketel naar HR-ketel

Wat natuurlijk ook nog een mogelijkheid is, is dat u geen HR-ketel heeft, maar een cv-ketel. Het verschil hiertussen is eigenlijk heel simpel. Beide types ketel gebruiken aardgas om water te verwarmen, maar een HR-ketel (oftewel hoogrendementsketel) heeft veel minder gas nodig om eenzelfde hoeveelheid water te verwarmen. Hij is dus zuiniger en hiermee bespaart u aanzienlijk op uw energierekening. Met een goedwerkend model HR-ketel kan deze besparing wel oplopen tot 90% ten opzichte van een normale, oude cv-ketel. Heeft u nog een gewone ketel, dan is het overwegen van die overstap zeker de moeite waard. Zeker gezien de alsmaar stijgende gasprijzen.

 

Bespaar geld met een nieuwe HR-ketel

Wij begrijpen heel erg goed dat dit ontzettend tegenstrijdig klinkt. De aanschaf van een gloednieuwe HR-ketel zal uiteraard geld kosten, maar hij zal u ook zeker heel veel geld gaan opleveren. Zoals wij hierboven al vertelden, kan de overstap van cv-ketel naar HR-ketel meteen een besparing van 90% opleveren. En wanneer we kijken naar de gemiddelde besparing van een HR-ketel t.o.v. een cv-ketel dan is dit nog een wezenlijk verschil, namelijk 15 tot 20%.

De HR-ketels die nu verkrijgbaar zijn, zorgen ervoor dat u zeker op uw stookkosten gaat besparen, dus binnen een paar jaar zult u de aanschafkosten er absoluut uit hebben. Tel daarbij op dat u geen hoge reparatiekosten meer gaat betalen voor een ketel die het niet meer waard is. Op een nieuwe HR-ketel zit een standaard garantie, dus mocht er onverhoopt toch iets mis zijn, dan zal dit de eerste tijd kosteloos worden verholpen. Bespreek de mogelijkheden met de loodgieter of aannemer zodat u de juiste keuze maakt.

 

Kosten en levensduur van een nieuwe HR-ketel

Net zoals de keuze voor een nieuwe auto of keuken, zal ook de keuze voor een nieuwe HR-ketel heel persoonlijk zijn. Er zijn enorm veel merken en modellen en het is heel belangrijk om te kijken naar uw huidige persoonlijke situatie, maar ook naar de nabije toekomst. Want misschien woont u nu nog wel met het hele gezin in huis, maar staan één of meerdere kinderen op het punt om het ouderlijk nest te verlaten. Dan is een HR-ketel met iets minder capaciteit misschien ook wel een prima keuze. U kunt ervan uit gaan dat een ketel van goede kwaliteit zo’n 15 jaar meegaat. De goedkopere budget modellen zullen zeker 10 jaar hun werk goed blijven doen. Vraag dit ook zeker aan uw installateur, zodat deze u een passend en gericht advies kan geven. En ook bij een HR-ketel geldt: goedkoop is meestal duurkoop. U wilt uiteraard niet hartje winter met een kapotte ketel komen te zitten!

 

Tips voor vervanging van een HR-ketel

Als laatste hebben we nog een paar handige tips om de vervanging van uw HR-ketel zo soepel mogelijk te laten verlopen en om daarna de levensduur te verhogen.

  1. Vervang de HR-ketel zo mogelijk in het voorjaar of de zomer. Warme periodes, wanneer u de thermostaat eigenlijk niet gebruikt, zijn perfect om een ketel te vervangen. Wacht er in ieder geval zeker niet mee tot de winter of totdat uw HR-ketel het uit zichzelf begeeft. U bent dan namelijk vaak niet de enige en wachten tot de monteur eindelijk tijd heeft, is absoluut geen pretje in de kou.
  2. Laat uw HR-ketel regelmatig nakijken door een erkend installateur. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw HR-ketel een hoog rendement blijft houden en dat u niet onverwacht in de kou komt te zitten.
  3. Zorg ervoor dat u een erkend installateur inschakelt om uw HR-ketel te vervangen. Ook al is uw buurman, tante of broer hartstikke handig, toch is het installeren van een HR-ketel een precisieklusje dat u het beste aan een vakman kunt overlaten. Neem dus zeker een kijkje in onze database om te zien wie in uw regio actief is!

Laat een Reactie achter