Wanneer je in loondienst bent bij een werkgever, is het heel simpel. Je geeft door wanneer jij graag een paar weken vrij wilt hebben en hopelijk worden die wensen gehonoreerd. Of wat veel bouwbedrijven ook nog steeds doen: ze gaan met z’n alleen drie weken helemaal dicht tijdens de bouwvak. Iedereen dezelfde vakantie, dus ook geen scheve gezichten. Maar als zzp’er komt er iets meer bij kijken wanneer je een zomervakantie in de bouwvak wilt plannen. Wij vertellen je hoe je dit zo goed mogelijk voorbereidt, zodat jij echt ontspannen aan de bouwvak begint.

 

Begin op tijd met voorbereiden op de bouwvak

Hoe eerder je met de voorbereiding begint, hoe meer kans je hebt dat alles straks loopt zoals je wilt. Begin zeker 1 tot 2 maanden voor de bouwvak met de echte voorbereidingen. Maak bijvoorbeeld alvast vakantieplannen en plan ook hoe lang je precies vrij neemt in de bouwvak. Zo gauw je deze dingen hebt vastgelegd, weet je precies welke opdrachten je wel en niet meer kunt aannemen. Dit geeft duidelijkheid, maar ook zeker rust. Benieuwd op welke data de bouwvak valt? Klik hier.

 

Zoek een vervanger tijden de bouwvak

Eén van de grote voordelen voor een zzp’er in de bouw is toch wel dat je helemaal zelf kunt bepalen wanneer je werkt, voor wie en in welke tijdsbestek je een opdracht uitvoert. Uiteraard zal er altijd overleg moeten zijn met je opdrachtgever en zijn of haar wensen.

Wanneer jij dus meerdere weken vrij wilt nemen in de bouwvak en je hebt een opdracht die nog niet klaar is, dan kun je eventueel ervoor kiezen om een vervanger te zoeken. Kijk in je netwerk wie jou het beste zou kunnen vervangen en regel dit ruim van tevoren. Vergeet ook zeker niet om je vervanger voor te stellen bij jouw opdrachtgever, zodat deze elkaar alvast kennen.

 

Maak duidelijke afspraken

Wanneer je een vakantie voor jezelf hebt vastgesteld, is het goed om dit duidelijk te communiceren naar de opdrachtgevers bij wie je op dat moment al aan het werk bent. Ook wanneer je opdracht al klaar is voordat je vakantie hebt, is dit belangrijk. Mocht er namelijk een probleem ontstaan nadat jij de klus hebt afgerond, dan is het wel goed dat zij weten dat je na je vakantie hierop terugkomt. Zorg er gewoon voor dat iedereen met en voor wie je werkt weet waar hij/zij aan toe is.

 

Maak je bereikbaarheid bekend

Het mooist zou natuurlijk zijn, dat je tijdens je vakantie in de bouwvak echt even alles los kunt laten. Maar heb je nou bijvoorbeeld een vervanger geregeld voor een project of wil je toch niet helemaal onbereikbaar zijn, dan is het belangrijk om dit duidelijk kenbaar te maken. Geef aan dat je bijvoorbeeld één keer per dag je mail leest en vraag iedereen dan ook belangrijke vragen aan je te mailen. Knoop nog wel zoveel mogelijk losse eindjes aan elkaar voordat je daadwerkelijk vertrekt om hiermee de mail in jouw bouwvakvakantie tot een minimum te beperken.

 

Blijf zichtbaar in de bouwvak

Dat jij tijdens je vakantie in de bouwvak met een ijskoud biertje aan het strand ligt, betekent natuurlijk niet dat je (toekomstige) opdrachtgevers niets meer van je hoeven te horen. Ben je normaliter actief op social media, zorg dan dat je voorafgaand aan de vakantie alvast wat berichten inplant. Met bijvoorbeeld de tekst dat je even aan het opladen bent en zin hebt om weer aan de slag te gaan. Of plan juist berichten in met de mooie resultaten van de opdrachten die je voor je vakantie hebt afgerond. Blijf in ieder geval zichtbaar voor je klanten, zodat je ook na je vakantie weer genoeg nieuwe opdrachten binnenkrijgt.

Als houder van het Keurmerk Kwaliteitsvakman profiteer je ook tijdens de bouwvak van onze 40.000+ consumenten websitebezoekers per jaar! Benieuwd of het keurmerk iets voor jou is? Bezoek deze pagina.

Laat een Reactie achter