Wanneer jij of een van je naasten een lichamelijke beperking of langdurige ziekte heeft, kan het soms lastig zijn om in een standaard huis te wonen. Het is dan heel belangrijk om een of meerdere aanpassingen aan de woning te doen. Van kleine aanpassingen zoals handgrepen in de badkamer en het toilet tot grotere aanpassingen als het ver- of aanbouwen van een slaapkamer op de begane grond. In dit blog lees je welke woningaanpassingen je kunt laten doen en hoe je hiervoor vergoeding (Wmo) kunt aanvragen.

 

Welke Wmo aanpassingen zijn er mogelijk?

Elke situatie vraagt uiteraard om een aanpak op maat, want niet iedereen heeft dezelfde aanpassingen nodig. Wel hebben we wat voorbeelden van aanpassingen op een rijtje gezet om een idee te geven van wat er mogelijk is.

 • Til- of traplift;
 • Drempels in huis verwijderen;
 • Bredere deuren;
 • Lichtschakelaars op zithoogte;
 • Electrische deuropener;
 • Lichtflitsbel;
 • Verlaagd aanrecht in de keuken;
 • Douchestoel;
 • Toiletverhoger;
 • Speciale wasbak

 

Voor wie zijn de Wmo vergoedingen mogelijk?

Vanuit de gemeente worden bepaalde woningaanpassingen vergoed. Deze vergoedingen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo); een wet die er onder andere voor moet zorgen dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Elke gemeente in Nederland is verantwoordelijk voor woningaanpassingen voor de volgende personen:

 • Volwassenen die ondersteuning krijgen vanuit de Wmo;
 • Kinderen die jeugdhulp krijgen vanuit de Jeugdwet;
 • Kinderen en volwassenen die zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en nog thuis wonen.

 

Let op! Niet alle aanpassingen worden vergoed. Dit gaat dan om zogeheten ‘algemeen gebruikelijke voorzieningen’. Voorbeelden hiervan zijn een douchekop op een glijstang, een mengkraan met één hendel of een elektrisch verstelbaar bed. Deze voorzieningen worden niet vergoed, omdat ze ook door mensen gebruikt worden die geen lichamelijke beperking hebben.

Om er achter te komen of de benodigde woningaanpassing door jouw gemeente (vanuit de Wmo of Wlz) vergoed wordt, is het verstandig om contact op te nemen met het sociaal wijkteam. Meer informatie over de aanvraag vind je ook op deze pagina van de Rijksoverheid.

Vergeet ook zeker niet om je zorgverzekering te vragen welke woningaanpassingen er vanuit jouw polis vergoed worden, zoals bijvoorbeeld een lichtflitsbel.

 

Eigen bijdrage Wmo

Gemeenten kunnen een eigen bijdrage vragen voor een woningaanpassingen. Dit geldt ook wanneer deze aanpassing voor een minderjarig kind nodig is. Voor de meeste hulp vanuit de Wmo betaal je een maandelijkse eigen bijdrage van €20,60 (2024). Dit wordt per gemeente bepaald en meestal kijkt men hierbij naar het inkomen van de aanvrager. Voor zorg vanuit de Wlz betaal je al een eigen bijdrage, ook bij een woningaanpassing.

 

Wie kan mijn huis aanpassen?

Grote en kleine woningaanpassingen kun je natuurlijk heel goed door een van onze Keurmerkhouders laten uitvoeren. Zij hebben de kennis en kunde om jouw woning weer helemaal naar jouw wens aan te passen. Voor elke klus, klein en groot, hebben wij de juiste mensen in huis. Loodgieters, timmermannen, aannemers en elektriciens staan voor je klaar!

Laat een Reactie achter