Het is winter! De dagen worden steeds korter, het sneeuwt en ijzelt en het is weer eens ouderwets koud. Dit zijn de maanden dat we steeds meer tijd in en om ons huis doorbrengen. Tijd om je huis winterklaar te maken voor vorst en winterse omstandigheden. Wij laten je zien hoe je in tien stappen je woning en tuin volledig winterklaar maakt.
Je huis winterklaar maken
In je huis valt het meeste te doen om energie te besparen. Ga de volgende stappen langs, dan is je huis winterklaar maken zo gedaan!
Stap 1 – Isoleer je woning
Het isoleren van je woning is essentieel als je je huis winterklaar maakt. Wanneer het zo koud is als in de winter, is het heel belangrijk om die kou buiten de deur te houden en het binnen comfortabel warm te hebben. Hiervoor zorg je natuurlijk voor de beste isolatie van je woning. Niet alleen om het binnen lekker warm te hebben, maar ook om nog wat extra geld te kunnen besparen op je energierekening. En het is ook nog eens veel beter voor het milieu! De belangrijkste delen van het huis die sowieso aandacht verdienen zijn het dak, de vloeren en de muren.
Stap 2 – Controleer de kozijnen
Daarnaast is het belangrijk om alle kozijnen in huis eens goed te controleren. De meeste warmte gaat namelijk verloren via de ramen en deuren. Door kieren en gaten te dichten maak je je huis winterklaar. Heb je nog houten kozijnen, dan moeten deze voorzien zijn van een goede, beschermende laag lak of verf. Zit er houtrot in de kozijnen, dan kan een vakspecialist dit gelukkig voor je repareren. Zijn ze al te ver rot, dan is het verstandig om ze te laten vervangen, eventueel meteen door kunststof exemplaren. Vraag advies aan een professional, zodat je zeker weet wat voor jouw situatie de beste oplossing is! Komt er alsnog tocht je huis binnen, plaats dan tochtstrips.
Stap 3 – Controleer de gevel
Onze winters kenmerken zich door kou, maar ook vaak door vocht en regen. En wanneer er in de gevel van jouw woning scheuren of gaten zitten, dan heb je kans om in huis waterschade te krijgen. Controleer dus elke winter de gevel op eventuele beschadigingen of scheuren en laat dit zo snel mogelijk repareren. Dit houdt niet alleen water en kou binnen, maar ook ongedierte blijft daardoor buitenshuis.
Stap 4 – Laat je dakgoten controleren
Voortbordurend op de vorige stap is het in de herfst, maar ook zeker in de winter belangrijk dat je dakgoten schoon zijn. Hierdoor kan regenwater en smeltende sneeuw goed weglopen. Laat een dakspecialist of loodgieter alle dakgoten nauwkeurig controleren en waar nodig repareren of vervangen. En als ze toch bezig zijn, kunnen ze meteen kijken of het dak nog in goede staat is. Houd daarnaast de goten zelf goed schoon om waterschade te voorkomen.
Stap 5 – Laat de schoorsteen vegen
Heb jij een (open) haard, dan is het natuurlijk heerlijk om die in de winter aan te steken. Zorg er wel voor dat voor die tijd een gecertificeerde schoorsteenveger langs laat komen om de schoorsteen goed schoon te maken. Doe je dit namelijk niet en er ontstaat een schoorsteenbrand, dan ben je hier niet voor verzekerd. Regel dit op tijd, zodat je de haard ook meteen kunt gebruiken wanneer je zin hebt in een gezellig, warm avondje!
Stap 6 – Laat de cv-ketel controleren
Er is haast niets zo vervelend als een cv-ketel die er midden in de winter mee ophoudt. Zorg er daarom dan ook voor dat de ketel en radiatoren op tijd gecontroleerd en onderhouden worden. Denk er ook om dat je de thermostaat niet te laag zet (minimaal 15 graden) en probeer energie te besparen door hem overdag op maximaal 19 graden te houden. Met een slimme thermostaat weet je zeker dat de temperatuur in huis niet te laag of hoog wordt. Een specialist kan je hier zeker het juiste advies in geven!
Stap 7 – Zorg voor ventilatie
Doordat je in de winter meestal meer vocht in huis hebt, is het van groot belang om je woning goed te blijven ventileren. Ook om minder energie te verbruiken, is die ventilatie goed. Koude lucht warmt namelijk sneller op dan warme, waardoor de ruimtes in je huis sneller opwarmen en de ketel dus minder lang hoeft te werken. Zet dus de ventilatieroosters goed open en controleer of ze schoon zijn, zodat ze optimaal kunnen werken.
Stap 8 – Werk het schilderwerk in huis bij
De meeste schilders hebben het in de winter iets minder druk dan in de lente en zomer. Het perfecte moment dus om het schilderwerk binnen een opfrisbeurt te laten geven. Kijk dus zeker eens in onze database naar een schilder bij jou in de buurt en vraag meteen een offerte aan!
Stap 9 – Beveilig je huis
De wintermaanden zijn niet alleen gezellig, maar helaas ook de periode waarin inbrekers graag hun slag proberen te slaan. Is je huis helemaal donker, dan zien zij dit als een uitnodiging om op onderzoek uit te gaan met alle vervelende gevolgen van dien. Zorg dus dat je woning goed beveiligd is om het ze zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan het controleren en zo nodig vervangen van hang- en sluitwerk. Een alarminstallatie en beveiligingscamera(‘s) zijn heel slim en ook de juiste verlichting om je huis heen zal ongenode gasten afschrikken.
Stap 10 – Maak je tuin winterklaar
We schreven er al eerder een blog over, maar hierbij delen we nog de belangrijkste werkzaamheden om je tuin winterklaar te maken. Zorg dat alle loshangende takken van bomen en struiken gesnoeid worden en verwijder alle bloemen die uitgebloeid zijn. Berg al het tuinmeubilair op of doe er een vorst- en waterbestendige hoes omheen. Laat de buitenkraan helemaal leeglopen om gesprongen leidingen te voorkomen. Verplaats alle planten die niet vorstbestendig zijn naar binnen of doe er speciale beschermfolie omheen.