De laatste jaren is de woningmarkt behoorlijk oververhit. Er is niet alleen een groot tekort aan beschikbare huizen, maar ook aan mensen om huizen te bouwen of renoveren. Hierdoor hebben veel werknemers er voor gekozen om zzp’er te worden in de bouw. Dat biedt meer vrije tijd (want die deel je zelf in) en de vrijheid en ruimte om zelf te beslissen welke klussen je wel of juist niet aanneemt. Wil jij ook zzp’er worden in de bouw? Lees dan zeker even deze 7 handige tips om goed voorbereid te starten!
1. Doe gedegen marktonderzoek
Voordat je gaat starten als zzp’er in de bouw, is het goed om gedegen marktonderzoek te doen. Wij zijn jouw (toekomstige) klanten? Wat verwachten die klanten van jou? Heb je een specialisatie waar je het verschil mee kunt maken? Mocht je gebruik willen maken van een zakelijke starterslening, dan is goed marktonderzoek essentieel om hiervoor in aanmerking te komen.
2. Een succesvolle zzp’er worden met een ondernemingsplan
Ben je van plan om een zakelijke lening aan te vragen om als zzp’er te kunnen starten, dan heb je sowieso een goed ondernemingsplan nodig. Hierin komt o.a. te staan wat je precies gaat doen, de doelen die je als ondernemer hebt en natuurlijk ook hoe je deze denkt te gaan bereiken. Daarnaast staat er een financieel plan in en uitleg over hoe je de marketing gaat aanpakken. Al deze onderdelen samen vormen voor jou (en een eventuele bank/investeerder) de leidraad voor je toekomstige onderneming.
3. Investeer in je toekomst als zzp’er in de bouw
Hoe lang je misschien ook al werkzaam bent in de bouw, het blijft ontzettend belangrijk om in je toekomst te blijven investeren. Hiermee bedoelen we dat je constant moet blijven leren en groeien. Bekijk de mogelijkheden om jezelf bij te scholen en houd de ontwikkelingen in jouw specifieke vakgebied goed in de gaten. Dit kan online, maar natuurlijk ook tijdens relevante beurzen of congressen in binnen- en buitenland. Zo blijf je relevant voor je klanten en bied je extra waarde als zzp’er in de bouw.
4. Onderhoud je netwerk
Veel zzp’ers in de bouw krijgen het gros van de nieuwe opdrachten vanuit hun netwerk. Niet alleen het netwerk van vrienden of familie, maar juist het zakelijke netwerk is heel belangrijk om succesvol te worden als ondernemer in de bouw. Bezoek dus regelmatig informatieavonden en branche-gerelateerde beurzen om jouw netwerk uit te breiden. Ga hier ook zeker in gesprek met mogelijk interessante samenwerkingspartners en laat zien wat je zelf in huis hebt. Hier haal je vaak de mooiste, langlopende samenwerkingen uit!
Ook het hebben van een Keurmerk kan een boost aan je netwerk geven en voor een constante toestroom van nieuwe klussen zorgen.
5. Schat je risico’s in als zzp’er in de bouw
Voor elke (toekomstige) opdracht is het belangrijk om een risicoanalyse te maken. Oftewel je brengt in kaart wat je allemaal nodig hebt om die opdracht of klus veilig uit te voeren en af te ronden. Hierbij kun je denken aan het beschermen van jezelf, eventuele werknemers en andere mensen die zich op de bouwplaats bevinden. Daarnaast moet je zorgen voor het meest veilige materiaal, valbescherming en/of -helmen waar nodig. Alle wettelijke verplichtingen die voor jouw vakgebied gelden, zijn uiteraard online te vinden.
6. Respecteer de veiligheidsvoorschriften
Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar er gebeuren nog steeds te veel ongevallen in de bouw. Meestal met lichamelijk letsel, maar helaas ook nog te vaak met dodelijke afloop. Respecteer dus te allen tijde de geldende veiligheidsvoorschriften. Volg hiervoor de juiste trainingen en zorg dat de basiskennis van EHBO en BHV up to date blijven.
7. Een zzp’er in de bouw kent zijn concurrentie
Natuurlijk moet je altijd uitgaan van je eigen kennis en kunde, maar het is ook geen overbodige luxe om je concurrentie goed te kennen. Wanneer je weet hoe zij werken, welke producten ze gebruiken en hoe zij hun opdrachten aanpakken, geeft dat jou een voorsprong. Zo kun je waar nodig je skills verbeteren en laten zien dat je toekomstige opdrachtgevers beter voor jou kunnen kiezen. En vergeet ook niet dat een goede concurrent ook een heel fijne samenwerkingspartner zou kunnen worden bij grotere klussen!