Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De energie is flink duurder geworden en de prijzen voor de dagelijkse boodschappen rijzen ook de pan uit. Precies daarom willen wij heel graag wat tips geven om jullie in deze bizar dure tijden toch nog wat te helpen besparen. Wie weet helpt het een beetje!

Bespaar op je energie

Eén van de grootste kostenposten is voor velen van ons tegenwoordig de energienota. Ondanks diverse maatregelen blijft dit een grote zorg en iets waar we allemaal graag op willen besparen. Er zijn gelukkig meerdere manieren om zelf het energieverbruik te verlagen.

Wanneer je bijvoorbeeld je thermostaat één graad lager zet, kun je gemiddeld zo’n 120 m3 gas per jaar besparen. Je zou natuurlijk de verwarming ook nog lager kunnen zetten en dit dan compenseren met warmere kleding of lekker op de bank kruipen met een paar dekentjes als het echt heel koud is.

Ruim een vijfde van ons gasverbruik gaat naar het water in de badkamer en keuken. Hier bespaar je het makkelijkst door kort(er) douchen en waterbesparende kranen. Kook je nog op gas, dan kun je water voor het koken ook in een waterkoker verwarmen. Dit scheelt weer enorm op je gasverbruik.

Nu ook de elektriciteitsprijzen behoorlijk hoog zijn, is hier ook een enorme besparing op te halen. Doe de was op lage temperaturen (30 graden) en droog je was zo min mogelijk in de wasdroger. Haal daarnaast zoveel mogelijk de stekkers uit het stopcontact wanneer je een apparaat niet gebruikt. Maak je gebruik van verlengsnoeren voor bijvoorbeeld de tv, kies dan voor eentje met een aan- en uitknop die licht geeft. Zo vergeet je hem ook niet zo snel uit te zetten.

 

Leef met de seizoenen mee

Door met de seizoenen mee te leven, kun je ook erg goed besparen op de dagelijkse uitgaven. Door te weten welke groente en fruit in het seizoen zijn, kun je hier je weekmenu op aanpassen en dus ook je boodschappenlijstje. Deze producten zijn namelijk veel goedkoper en zo bespaar je op je uitgaven. Een weekmenu is sowieso een goed idee, aangezien je dan veel gerichter boodschappen doet. Dit vermindert de kans op impulsaankopen wanneer je naar de winkel gaat en je gooit minder eten weg.

Heb je een tuin of ruimte op je balkon? Overweeg dan ook zeker om zelf groente en fruit te gaan verbouwen. Met de juiste materialen begin je al heel gemakkelijk een kleine moestuin, waardoor je niet alleen lekker buiten bezig bent, maar ook van je eigen werk kunt oogsten!

 

Consuminderen

Naast het boodschappen doen volgens een weekmenu, is het ook verstandig om sowieso minder te kopen. Minder consumeren, oftewel consuminderen, betekent dat je veel bewuster bezig bent met de gedachte of je iets echt wel nodig hebt. Kun je een aankoop uitstellen, is het tweedehands verkrijgbaar, heb je het vaker nodig of kun je het ook eenmalig lenen van iemand? Door te consuminderen, bespaar je geld en kun je dat weer opzij zetten voor de momenten dat er echt iets belangrijks in huis kapot gaat dat wel meteen vervangen moet worden.

Laat een Reactie achter