Het voordeel van ZZP’er in de bouw zijn, is dat je vaak kleinere projecten kunt aannemen die je in je eentje kunt opknappen. Toch worden ZZP’ers steeds vaker door consumenten en bedrijven ingehuurd voor grote projecten en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar hoe plan je zo’n groot project nou het meest efficiënt in? Wij geven tips om grote projecten te plannen!

 

Grove inschatting

Als eerste zal een grove inschatting van de benodigde werkuren gemaakt moeten worden. Bij die geschatte planning moet goed gekeken worden naar diverse factoren, zoals bijvoorbeeld de bouwvolgorde, dus welke werkzaamheden als eerste moeten plaatsvinden, welke als laatste en alles daar tussenin. Ook de gebruikte materialen zijn belangrijk om te bekijken, want elk materiaal heeft een andere tijd nodig om uit te harden. En het seizoen waarin wordt gewerkt telt ook mee, zeker wanneer de werkzaamheden buiten plaatsvinden. Wanneer je alle meetellende factoren op een rijtje hebt, kun je bezig met je primaire planning.

 

Primaire planning

Binnen welke tijd moeten de werkzaamheden plaatsvinden? Dat is heel belangrijk om te weten bij het vaststellen van de primaire planning. Ook de bouwactiviteiten die moeten gebeuren heb je tijdens deze stap nodig. En is het echt een omvangrijk project, dan ga je ook meteen kijken naar personeel dat je zult moeten inhuren (personeelsplanning) en het materiaal en materieel dat nodig is. Bij dat laatste is het essentieel om de levertijden op te vragen. Zet dit alles helder op papier met de bijbehorende uren en je hebt je primaire planning al behoorlijk goed ingeschat.

 

Afspraken op papier

Nu je die primaire planning helemaal in orde hebt, ga je met alle betrokken partijen om tafel. Dus je opdrachtgever of klant, het eventuele personeel of collega-zzp’ers die je gaan assisteren, leveranciers van materiaal en materieel. Zorg dat je alle gemaakte afspraken helder en duidelijk op papier zet, zodat iedereen weet wat de bedoeling is en wat er van hem/haar verwacht wordt. Zo zit iedereen op één lijn en mocht er iets stagneren of misgaan, dan kun je ook samen opnieuw naar de eerder gemaakte planning en afspraken gaan kijken.

 

Zorg voor een back-upplan

Zoals ook bij kleinere projecten, kunnen bij grote klussen dingen misgaan of problemen ontstaan. Er kunnen vertragingen ontstaan bij de leverancier, iemand kan schade veroorzaken bij de klant of opdrachtgever, iemand kan niet komen opdagen waardoor je achterloopt op de planning. En dan? Zorg dat je altijd een back-upplan hebt om problemen als deze aan te kunnen. Hiervoor is niet alleen een ruimere planning noodzakelijk, maar ook de juiste verzekeringen en reservepersoneel of extra materiaal en materieel achter de hand houden is zeker geen overbodige luxe. Beter mee verlegen dan om verlegen, nietwaar?

Meer winst uit minder klussen

Grotere projecten aanpakken is een manier om je winst per klus te vergroten. Benieuwd wat je nog meer kunt doen voor meer winst uit minder klussen? Vraag dan hier het gratis e-book aan.

Laat een Reactie achter