Veel van onze Keurmerkhouders zijn zelfstandig ondernemers in de bouw. Voor velen van jullie gaan de werkzaamheden prima en lopen de opdrachten nog steeds binnen. De benodigde materialen haal je bij vaste leveranciers en bij grotere projecten schakel je steevast dezelfde collega-bedrijven in. Maar wat zou er gebeuren wanneer de opdrachten ineens niet meer binnenrollen? Of als die vaste leveranciers door omstandigheden of nieuwe regelgeving plotseling niet meer kunnen leveren? Uiteraard hopen we hier met z’n allen niet op, maar mocht het wel zover komen, dan is het belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Een eerste, belangrijk stap ter voorbereiding is zorgen voor een stevig netwerk. Wij leggen je graag uit waarom het belangrijk is om te netwerken in de bouw en hoe je dit opbouwt.

 

Het nut van een netwerk

Hoe lang je ook al in het vak zit en hoe veel ervaring je inmiddels al hebt in jouw vakgebied, niemand ontkomt aan nieuwe ontwikkelingen. En het is voor elke branche ontzettend belangrijk om mee te gaan in die ontwikkelingen. Zo blijf je actueel en kun je meegroeien met je concullega’s. Naast de nodige opfriscursussen kan een breed netwerk er ook voor zorgen dat je op de hoogte blijft van de laatste trends en innovaties in jouw werkgebied.

Terugkomend op die vaste leveranciers en collega-bedrijven; wanneer die leverancier jouw bestelling niet kan leveren of je collega kan je niet helpen bij een grote klus, dan is dat grotere netwerk tegelijkertijd een vangnet waardoor je geen ‘nee’ aan je klanten hoeft te verkopen.

 

Waar kun je netwerken in de bouw?

Wanneer je nog nooit genetwerkt hebt, is het handig om eens te kijken waar er in jouw regio netwerkbijeenkomsten worden georganiseerd. Uit onze ervaring weten we dat er door het hele land regelmatig dergelijke bijeenkomsten zijn, dus ook zeker bij jou in de buurt. En wil je juist uitbreiden naar andere regio’s, dan kun je natuurlijk ook verder kijken. Door regelmatig je neus te laten zien, ontmoet je gegarandeerd collega-ondernemers waar je een interessante samenwerking mee aan kunt gaan. En een dergelijke bijeenkomst biedt uiteraard ook ruimte voor het opdoen van nieuwe ideeën.

 

Hoe kun je netwerken in de bouw?

Elke ondernemer in de bouw komt met een eigen reden naar een netwerkbijeenkomst. De één wil graag kennis opdoen voor zijn eigen zaak, waar de ander juist het liefst andere ondernemers leert kennen. Belangrijk is om met zoveel mogelijk mensen te praten en met diverse ondernemers ervaringen uit te wisselen. Kijk waar je elkaar kunt ondersteunen met grotere projecten of welke klussen eventueel kunnen worden uitgewisseld. Misschien levert het niet direct iets op, maar kunnen jullie op een later moment iets voor elkaar betekenen. Zorg dan ook voor voldoende visitekaartjes en vraag deze ook aan interessante potentiële partners.

 

Contacten onderhouden

Natuurlijk zijn de gesprekken op een netwerkbijeenkomst de eerste stap op weg naar een groter netwerk. Daarna is het belangrijk om de nieuw opgedane contacten ook te onderhouden. Dus ga eens kijken bij het bedrijf van een potentiële toekomstige samenwerkingspartner en laat je oprechte interesse zien. En nodig diegene ook zeker uit om jouw onderneming te komen bekijken. Ontdek elkaars specialisaties en profiteer van elkaars kennis en kunde. Dat kan leiden tot prachtige en succesvolle samenwerkingen!

 

Bij dit netwerk ben je altijd welkom

De eerste stap naar een groter netwerk? Dat is natuurlijk lid worden van het Keurmerk Kwaliteitsvakman! Werk je als zelfstandige ZZP’er? En zijn je klanten tevreden over je werk en klantvriendelijkheid? Dan bén je eigenlijk al een Kwaliteitsvakman en is het de hoogste tijd dat ook te laten zien. Vraag vandaag nog het Keurmerk Kwaliteitsvakman aan.

Laat een Reactie achter

  1. John

    Netwerk van concullega’s is belangrijk, Soms heb je werk aangenomen waarbij je extra handjes of andere kennis van zaken nodig hebt. dan is het belangrijk dat je op collega’s kunt bouwen. dat houd ook in dat jij je collega’s eens bij moet staan als ze daar om vragen. Ze zal zien dat je werk vlotter gaat en dat is ook voor de opdrachtgever prettig dat er veel gedaan is op een dag.

    Zo ben ik bij mijn leverancier een vakman tegen gekomen die mij uit de brand kon helpen met het maken van een kunststof vloer. En wat denk je hij had ook nog zijn collega waar hij weer mee samenwerkt mee gebracht, Mijn probleem wordt keurig opgelost door mijn netwerk.!