De winter is in volle gang en dus komt de temperatuur steeds vaker onder het nulpunt. Alhoewel velen van ons dit heerlijk vinden in deze tijd van het jaar, kan het ook vervelende gevolgen hebben. Zoals bijvoorbeeld waterleidingen die bevriezen, waardoor er flink wat schade kan ontstaan. Om die bevroren leidingen te voorkomen, geven wij u enkele handige tips. En we vertellen wat u kunt doen als het kwaad al is geschied!

 

Isoleren

Vorst kan ervoor zorgen dat de waterleidingen in en om uw huis bevriezen en misschien zelfs kapot gaan. Dit veroorzaakt niet alleen schade aan die leidingen zelf, de watermeter en de (buiten)muren, maar waarschijnlijk ook aan de spullen in uw woning. De eerste en misschien ook wel belangrijkste tip die wij voor u hebben, is om de leidingen goed te isoleren. U kunt dit doen door ze te omwikkelen met dekens, isolatiemateriaal of bubbelplastic. Dit is vooral erg belangrijk bij leidingen die zich tegen een buitenmuur of in de buurt van een raam of deur bevinden.

Heeft uw woning een buitenkraan? Zorg dan dat deze volledig leeg is en pak hem daarna net zo goed in als de waterleidingen.

 

Voorkom tocht

Wanneer de waterleiding zich in een kelder bevindt, is extra bescherming noodzakelijk. In deze ruimte is namelijk vaker tocht door eventuele ramen (met enkel glas) en/of kieren. Controleer dus goed of het raam volledig dicht zit en kijk of er kieren zijn die gedicht moeten worden. Zo vormt tocht geen gevaar meer voor de leidingen in uw huis.

Ook de ruimte waar uw watermeter en de hoofdkraan zich bevinden, moeten (zo veel mogelijk) tochtvrij zijn.

 

Leeg en dicht

Waterleidingen die niet vaak gebruikt worden, bijvoorbeeld in de tuin, zijn kwetsbaarder. Om bevriezing van die leidingen te voorkomen, is het wijsheid om ze volledig te legen en daarna dicht te draaien. Ook de buitenkraan hoort hierbij!

 

Thermostaat & radiatoren

Alhoewel we momenteel, met de hoge energieprijzen, massaal de thermostaat heel laag of uitzetten, is dit toch niet aan te raden. Ook dit kan namelijk de oorzaak zijn van het bevriezen van de waterleidingen. Ons advies is om de thermostaat ’s nachts op minimaal veertien graden te zetten. Daarnaast is het verstandig om alle radiatoren (eventueel een klein beetje) open te draaien, te zorgen dat deze ook allen ontlucht zijn en daarbij de waterdruk goed in de gaten te houden.

 

Controleer de leidingen

Kijk regelmatig of er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, niet toch scheurtjes of lekkages in de leidingen zijn gekomen. Vindt u er eentje? Sluit dan meteen de hoofdkraan af en bel een specialist in uw regio! Is er onverhoopt toch een waterleiding bevroren? Volg dan deze stappen!

Sluit allereerst de hoofdkraan af (in de meterkast of onder de vloer). Controleer daarna alle leidingen, maar vooral die op onverwarmde en/of slecht geïsoleerde plaatsen. Ontdekt u een scheurtje, bel ook dan meteen een loodgieter.

Geen scheuren, maar wel een bevroren leiding? Ontdooi deze dan met beleid. U kunt dit doen door de verwarming in de betreffende ruimte aan te zetten, een losse verwarmingseenheid (bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje) te plaatsen of met een föhn. Zorg er wel voor dat u een teiltje of emmer onder de kraan plaatst voordat u met ontdooien begint. Is de leiding ontdooit, dan kunt u de hoofdkraan stukje bij beetje weer opendraaien. Let ook nu op of er geen lekkage optreedt. Zo wel, neem ook dan contact op met een loodgieter.

Laat een Reactie achter