Een lekker warm huis en een hete douche. Dingen waar we vaak niet bij stilstaan, maar waarvoor we in de meeste huishoudens nog steeds een Hr-ketel gebruiken. Totdat die ketel ineens stukgaat of mankementen gaat vertonen. Dat is niet alleen heel erg lastig, maar het kost ook enorm veel geld voor reparatie of zelfs volledige vervanging. Hoe weet u nou wanneer de Hr-ketel vervangen moet worden of verder kan met een reparatie? En doet u er verstandig aan om te kiezen voor een nieuwe Hr-ketel of is er een meer duurzame optie voor uw woning? Wij leggen het u allemaal uit in dit blog!

 

De Hr-ketel vervangen?

Zoals bij elk (groot) apparaat is elke situatie en elk huishouden verschillend en wordt dus ook om een andere oplossing gevraagd. Wij kunnen voor u niet de vraag “Wanneer moet ik mijn Hr-ketel vervangen?” meteen beantwoorden. Hier kunnen namelijk diverse dingen aan ten grondslag liggen. Natuurlijk speelt de leeftijd van uw ketel een grote rol. Hoe ouder een Hr-ketel namelijk is, hoe minder rendement hij ook zal opleveren. Geeft de ketel steeds vaker een storing, waardoor er een monteur moet komen, dan kan vervanging een slimme zet zijn. Maar ook een verandering in de samenstelling van uw gezin kan een reden zijn om eens te kijken of uw Hr-ketel nog wel voldoet.

Een specialist is bij uitstek dé persoon om u te adviseren wanneer u vragen heeft over uw huidige ketel.

 

Besparing door vervanging

Alhoewel de aanschaf van een nieuwe Hr-ketel uiteraard even een investering is, zal het u ook zeker heel veel geld gaan opleveren. De overstap van een cv-ketel naar een Hr-ketel levert een besparing op van maar liefst 20%! De hedendaagse Hr-ketels zijn zelfs zo geavanceerd dat ze, in combinatie met de huidige energieprijzen, ervoor zorgen dat u die investering er al binnen enkele jaren uit heeft. Ook zult u geen extra kosten meer kwijt zijn aan onnodige reparaties en zullen onverhoopte mankementen kosteloos verholpen worden dankzij de aanwezige garantie. Een echte win-winsituatie dus!

 

Duurzame optie

Denkt u erover om uw Hr-ketel te vervangen voor een meer duurzame optie, dan komt u al snel terecht bij een warmtepomp. Dit is wel een flinke investering, maar er zitten ook veel voordelen aan. De beste optie, die voor de meeste huizen geschikt is, is de hybride warmtepomp. Deze is minder duur dan een zelfstandige warmtepomp en kan ook geïnstalleerd worden in huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Bijkomend voordeel is dat de verwarmingsinstallatie en de meterkast niet aangepast hoeven te worden. Deze warmtepomp werkt dan ook als aanvulling op uw huidige ketel en gebruikt warmte uit de buiten- of ventilatielucht om het huis en/of het tapwater te verwarmen. Uw Hr-ketel springt bij wanneer het erg koud is of wanneer u veel warm water gebruikt.

 

Levensduur van een Hr-ketel

Er zijn enorm veel merken en modellen ketels op de markt en het is heel belangrijk om te kijken naar uw huidige situatie, maar ook naar uw toekomst. Staan er misschien kinderen op het punt om het ouderlijk nest te verlaten? Dan is een Hr-ketel met een lagere capaciteit een prima keuze. De hedendaagse kwaliteitsketels gaan ongeveer vijftien jaar mee. De goedkopere budgetmodellen zullen zeker 10 jaar hun werk goed blijven doen. Vraag dit ook zeker aan uw installateur, zodat deze u een passend en gericht advies kan geven. En zoals bij alles geldt: goedkoop is meestal duurkoop. U wilt uiteraard niet hartje winter met een kapotte ketel komen te zitten!

 

Tips voor vervanging van een Hr-ketel

Om zo soepel en snel mogelijk de Hr-ketel te laten vervangen, hebben wij afsluitend nog een paar handige tips voor u:

 1. Vervang de Hr-ketel het liefst in het voorjaar of de zomer. Warmere periodes, wanneer de thermostaat niet wordt gebruikt, zijn ideaal om een ketel te laten vervangen. Wacht er in ieder geval zeker niet mee tot de winter of totdat uw Hr-ketel het uit zichzelf begeeft.
 2. Laat uw Hr-ketel regelmatig nakijken door een erkend installateur. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw Hr-ketel een hoog rendement blijft houden en dat u niet onverwacht in de kou komt te zitten.
 3. Laat uw ketel altijd vervangen door een erkend installateur, die u garantie geeft op de werkzaamheden en de ketel. Het installeren van een Hr-ketel een precisieklusje dat u het beste aan een vakman kunt overlaten. Zoek in onze database voor een specialist in uw regio!

Laat een Reactie achter

 1. Frans van Eijk

  Ik wil een nieuwe verwarmingsketel.
  Heb offerte aangevraagd bij Feenstra.
  Kreeg een beetje rotgevoel omdat nu in tegenstelling tot vorige keer een hoogwerker gehuurd moet worden. Extra prijs €500. Verder in de straat met dezelfde huizen was het niet nodig.

 2. Martin

  Graag een offerte van een nieuwe verwarmingsketel. Ik heb nu een Nefit ketel van 30 jaar oud werkt nog goed, maar ik overweeg een nieuwe. Graag een reactie.