De laatste jaren worden niet alleen de zomers, maar ook zeker de lentes in Nederland steeds warmer. Waar de ene persoon hier enorm van geniet, is het voor een ander elke keer weer een opgave omdat ook de temperatuur in huis flink kan oplopen. Met als gevolg slapeloze nachten en een tekort aan nachtrust. Wij geven tips om de warmte buiten te houden en uw huis koel te houden.

 

Houd de warmte buiten

Zo gauw de warmte eenmaal binnen is, wordt het heel lastig om uw huis weer af te koelen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw woning in eerste instantie al beschermd is tegen de zomerhitte. Om de warmte buiten te houden, sluit u ’s ochtends alle deuren en ramen, net als de gordijnen en eventuele zonneschermen.

Heeft u (deels) een plat dak op uw huis? Dan is het zeker aan te raden om hier een sedumdak van te laten maken. Deze natuurlijke begroeiing ziet er niet alleen heel mooi uit, het zorgt ook voor isolatie, waardoor u er in de winter en zomer voordeel van heeft.

En over isolatie gesproken: een optimale isolatie van uw woning zorgt er sowieso voor dat het in de lente en zomer een stuk koeler blijft. Eén van onze Keurmerkhouders in uw regio kan dit uiteraard voor u in orde maken!

 

Koel uw huis af

Zijn alle hierboven genoemde tips niet afdoende geweest en is de warmte toch uw woning binnengetrokken? Dan is het zaak om uw huis weer af te koelen. Bijvoorbeeld door aan het einde van de dag en vroeg in de ochtend alle deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Zo kan het even goed doorwaaien en dit zal zeker wat warmte weghalen. Vergeet niet om daarna weer alles goed af te sluiten voor de komende zomerdag.

 

Ventilator als verkoeling

Bij aanhoudende zomerse temperaturen lijkt het soms geen doen om het in huis weer een beetje comfortabel te krijgen. Toch kan een simpele ventilator al behoorlijk wat uithalen. Zeker wanneer u deze optimaal inzet. Zet hem in de deuropening met de voorkant naar de gang toe, terwijl u het raam in de kamer open zet. De ventilator zuigt zo de warme lucht uit de kamer en u krijgt koele lucht van buiten in uw kamer.

Nog een simpele, maar effectieve tip is om flessen met ijs te gebruiken. Leg hiervoor anderhalve liter flessen, die voor driekwart gevuld zijn met water, in de vriezer. Wanneer ze goed bevroren zijn, zet u ze in een bak (tegen lekkage) voor de ventilator. Zo creëert u een heerlijk koele luchtstroom.

 

(Mobiele) airconditioning?

Alhoewel een ventilator met een verbruik van ca. 15 kilowattuur per jaar de zuinigste en dus voordeligste optie is, kan dit voor sommige woningen niet voldoende verkoeling geven. Dan is een airco misschien een betere optie. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook energiezuinig modellen te krijgen, die minder stroom verbruiken en dus beter zijn voor het milieu en uw portemonnee. Er zijn twee vaste systemen, die elk op hun eigen manier koelen. Een airco met monoblocksysteem koelt warme lucht van buiten en verbruikt hiervoor behoorlijk wat energie. Een airco met splitsysteem is duurder in aanschaf, maar doordat hij veel efficiënter koelt, kost het minder stroom. Uiteraard kunt u ook nog kiezen voor een mobiele airco. Dit model is het minst energiezuinig, maar kan wel in alle ruimtes van uw huis worden gebruikt, waardoor hij meer flexibel is.

Laat een Reactie achter