Na een paar pittige stormen en flink wat regen is het nu dan toch echt zomer aan het worden. En dat betekent dat het tijd wordt om die tuin eens goed onder handen te nemen, ga aan de slag met het tuinonderhoud. Dan kunt u er straks heerlijk in genieten tijdens de warme dagen en lange avonden met vrienden en familie. Maar wat moet er nu precies gebeuren en wat kunt u doen (of laten doen) om uw tuin helemaal klaar te maken voor de zomer? Wij leggen het u graag uit!

 

Het gazon onderhouden

Heeft u een mooi gazon in uw tuin? Dan is dit wel een belangrijk onderdeel om eens goed te controleren. Want veel sneeuw, regen en andere weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het gras er minder florissant uitziet dan u graag zou willen. De eerste stap zal zijn om het te maaien en dit mag wanneer het ’s nachts niet meer vriest. In de zomer kunt u het beste een hoogte aanhouden tussen de 3,5 en 4,5 centimeter.

Ziet uw gazon er niet zo best meer uit en ziet u veel kale plekken tussen het gras? Dan kunt u in de periode juni-juli het beste gras bij zaaien. Graszaad haalt u bij de plaatselijke bouwmarkt of tuinspecialist. Zorg wel dat dit van goede kwaliteit is. Eventueel kunt u het gehele gazon nog voorzien van wat extra voeding door middel van (kunst)mest.

 

Snoeien

De meeste mensen snoeien hun planten en heggen in de herfst of winter, maar de zomer is juist zeer geschikt om dit te doen. Tijdens het snoeien ontstaan namelijk snoeiwonden aan de plant. In de zomer, wanneer alles nog volledig in bloei staat, heelt die snoeiwond een stuk sneller dan wanneer het kouder is. Hierdoor verkleint u de kans op rot in een plant of heg. Daarnaast hoeft u niet nog eens in de herfst of winter te snoeien, waardoor de plant sterker en beter beschermd zal zijn.

Kijk goed waar de gezonde tak zit en snoei de plant of heg hier precies boven. Bij twijfel kunt u altijd een specialist inschakelen. Een hovenier weet natuurlijk precies hoe en wanneer er gesnoeid moet worden.

 

Onkruid verwijderen

Een klusje waar bijna niemand vrolijk van wordt, maar het moet helaas wel gebeuren. Onkruid verschijnt door de hele tuin heen en is meestal erg hardnekkig. En hoe warmer het wordt, hoe sneller en harder het groeit. Een belangrijke tip is om het zo goed mogelijk bij te houden. Een dag flink aan de slag om alles te verwijderen en daarna zo gauw u een plantje ziet het uit de grond trekken. Met een schoffel kunt u het onkruid gemakkelijk losmaken uit de grond en daarna eenvoudig verwijderen. Zijn er hardnekkige plantjes, dan gebruikt u een stevig schepje om het onkruid met wortels en al uit de grond te halen.

Om onkruid tussen de tegels te verwijderen, zijn speciale krabbers te krijgen, al dan niet met lange steel. Ook kunt u ervoor kiezen om hiervoor een onkruidbrander aan te schaffen.

 

Groene aanslag

Heeft u veel bestrating in uw tuin en daardoor ook last van groene aanslag? Dan hebben wij een paar tips om daarvan af te komen. U kunt schoonmaakazijn gebruiken. Verdun dit 1 op 1 met water en verspreid het met een gieter over de tegels. Laat dit een paar uur goed intrekken en borstel het daarna weg. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een hogedrukspuit om die lelijke groene aanslag weg te krijgen.

 

Nieuwe planten

Het leukste klusje is nu gekomen. Althans, dat vinden wij. Nu kunt u namelijk ervoor kiezen om nog even een bezoekje te brengen aan het tuincentrum. Een paar nieuwe planten uitkiezen om uw tuin net even wat extra’s te geven. Of een mooie vlinderstruik om wat vrolijkheid te creëren. Of wat dacht u van het aanleggen van een eigen moestuin? De opties zijn natuurlijk eindeloos. Komt u er zelf niet helemaal uit, dan kan een hovenier uitkomst brengen. Bij ons vindt u een geschikt hoveniersbedrijf voor uw tuinonderhoud. Ook bij het opnieuw inrichten van uw tuin of het aanleggen van een nieuw terras is een specialist vaak geen overbodige luxe. En laat die zomer nu maar komen!

Laat een Reactie achter