Wie zo duurzaam mogelijk wil wonen, zal zeker de investering in zonnepanelen moeten overwegen. Want met deze 100 procent groene energiebron wekt u heel eenvoudig uw eigen energie op. De zon produceert energie in de vorm van warmte en licht en zonnepanelen op uw dak zetten dit weer om naar groene elektriciteit. Maar wat zijn precies de voordelen hiervan en hoe zorgt u ervoor dat u maximaal rendement uit die zonnepanelen haalt? Wij leggen het allemaal uit!

 

Voordelen zonnepanelen

Waarschijnlijk spreken de voordelen van zonnepanelen kopen voor zich, maar toch willen wij ze nog graag even helder op een rijtje zetten. Allereerst is het opwekken van energie natuurlijk enorm goed voor het milieu. Slechts de warmte en het licht van de zon zorgen ervoor dat uw wasmachine draait en u uw favoriete programma op televisie kunt kijken. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de uitgelezen manier om geld te besparen. Helemaal met de steeds wisselende energieprijzen is het dan ook zeker geen slecht idee om deels zelfvoorzienend te zijn in het produceren van energie.

 

Wat leveren zonnepanelen op?

De zonnepanelen die wij in Nederland het vaakst op daken zien liggen, hebben een formaat van 1 meter bij 1,64 meter. Deze panelen hebben een piekvermogen tot ongeveer 370 Wattpiek (Wp). Om te berekenen wat zonnepanelen kunnen opleveren, kunt u ervan uitgaan dat de opbrengst zo’n 90% zal zijn. Bij tien panelen van 350 Wp krijgt u dan dus de berekening: 0,9 x 10 x 350 Wp = 3150 kWh per jaar. Is dit voor uw huishouden voldoende, dan heeft u aan 10 zonnepanelen genoeg. Verbruikt uw gezin meer dan 3150 kWh, dan is het verstandig om meer panelen te laten plaatsen. Nu u weet hoe u het moet berekenen, is die som natuurlijk snel gemaakt!

 

Uw investering terugverdienen

Natuurlijk is het best een investering om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen. Ook al zijn er vaak subsidies beschikbaar, toch blijft er een bedrag over dat u uit eigen zak zal moeten betalen. Dan is het wel heel fijn om te weten wat u gemiddeld gaat besparen en wanneer u die investering weer terug hebt verdiend. Gemiddeld duurt het 7,5 jaar* voordat zonnepanelen terugverdiend zijn. De besparing per jaar is ongeveer €840,-* bij een verbruik van 3500 kWh. Wanneer u bedenkt dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is het zeker een investering om te overwegen.

 

Maximaal rendement behalen – tips!

Heeft u besloten om zonnepanelen te laten plaatsen? Goed zo! Dan wilt u natuurlijk ook maximaal rendement eruit halen. Dus als laatste geven wij nog tips om dit te behalen.

  1. Witte dakbedekking tegen rendementsverlies

De zonnecellen in de panelen worden minder efficiënt wanneer het warmer wordt. En zwarte dakbedekking wordt en blijft een stuk langer warm dan witte. Een verschil van maar liefst 50% zelfs in hartje zomer. Om rendementsverlies tegen te gaan, is het dus verstandig om de zonnepanelen op witte dakbedekking te plaatsen.

  1. Ventileren tegen oververhitting

Zonnepanelen koel houden is erg belangrijk om te zorgen dat de zonnecellen niet te heet worden. Zorg voor goede ventilatie en daardoor dus ook voor een hoger rendement.

  1. Houd de zonnepanelen schoon

De eerste drie jaar dat de zonnepanelen op het dak liggen, zijn ze beschermd door een coating. Daarna is het zeer verstandig om ze regelmatig te laten schoonmaken door een specialist. Bladeren, vuil en vogelpoep op de panelen kunnen leiden tot zo’n 5% rendementsverlies en dat is natuurlijk erg zonde. Laat ze dus in april reinigen, zodat u in de zonnigste maanden het meeste uit uw panelen haalt.

 

*De terugverdientijd en besparing zijn beide gebaseerd op de prijzen voor de stijging eind 2021. Wanneer we de nieuwe prijzen in acht nemen, is de periode van terugverdienen veel korter en de besparing aanzienlijk hoger.

 

Bent u overtuigd van de opbrengst die zonnepanelen met zich brengen en wilt u ze gaan aanschaffen, maar weet u niet zo goed waar en hoe. U kunt altijd een van onze vakmannen of -vrouwen inschakelen voor persoonlijk advies.

Laat een Reactie achter