Duurzame woning

Met gasprijzen die de pan uitrijzen en een bijna onbetaalbare energierekening, is een duurzame woning essentieel. Maar wat als uw woning nog niet heel duurzaam is? Dan kunt u hier stap voor stap iets aan doen. Wij geven u de beste tips om ook uw woning duurzamer te maken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt ook aanzienlijk in uw portemonnee!

 

Begin met isoleren

Een duurzamer huis start met de beste isolatie. Zo houdt u de (gestookte) warmte binnenshuis en gaat er zo min mogelijk energie verloren. Een specialist kan u precies vertellen welke delen van uw woning al voldoende geïsoleerd zijn en waar er nog werk aan de winkel is. Aangezien warme lucht opstijgt, is het dak de beste plek om te beginnen met isoleren. Daar ontsnapt bij de meeste huizen ook de meeste warmte. En die isolatie kan bij platte en schuine daken zowel aan de binnen- en/of de buitenkant gedaan worden. Een Keurmerkhouder weet wat in uw geval de beste optie is.

Naast het dak zijn ook spouwmuren belangrijk om goed te laten isoleren. Net als bij dakisolatie levert het enorm veel rendement op en het kan ook snel worden uitgevoerd. Wel is het hierbij belangrijk om te weten of er al isolatie in de spouw aanwezig is of helemaal niet. Een van onze vakmannen of -vrouwen kan u hier zeker in bijstaan!

Dan is er nog de vloer die geïsoleerd kan worden. Het meeste voordeel haalt u uit isolatie van de vloer op de begane grond. Heeft u geen kruipruimte, dan kunt u de vloer alsnog isoleren, maar denk er dan wel om dat deze hoger zal komen te liggen.

 

Maak gebruik van de zon

Als er in uw huishouden flink wat stroom wordt verbruikt, zijn zonnepanelen zeker de investering waard. Ook wanneer de zon niet schijnt, leveren deze panelen elektriciteit. En naast een bijdrage aan een beter milieu en klimaat, bespaart het u echt aanzienlijk veel geld. Daarnaast krijgt uw woning ook nog eens een beter energielabel, waardoor u het in de toekomst beter kunt verkopen.

Zonnepanelen kunnen uiteraard op een schuin dak worden geplaatst, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor plaatsing op een plat dak. En heeft u een grote tuin, dan kunt u zelfs daarin plaats maken voor uw eigen ‘zonnepark’. Vraag een specialist uit uw regio eens naar de verschillende mogelijkheden!

 

Duurzame verwarming

Een derde mogelijkheid die wij graag willen belichten, is die van duurzame verwarming. We zijn in Nederland natuurlijk al jaren bezig om gas uit de woningen te weren, en zoeken we naar nieuwe opties. In bestaande woningen kan een hybride warmtepomp uitkomst bieden. Deze is minder duur dan een zelfstandige waterpomp en er hoeven geen wijzigingen aangebracht te worden aan uw cv-installatie of meterkast. Wilt u toch liever een zelfstandige waterpomp, dan moet u wel rekening houden met een hogere investering en genoeg ruimte hebben voor de binnen- en buitenunit. Een vakman of -vrouw kan u precies uitleggen hoe dit allemaal werkt en waar u aan moet denken.

 

Subsidies

Veel gemeenten hebben diverse mogelijkheden voor subsidie waar u gebruik van kunt maken wanneer u een woning wilt laten verduurzamen. U kunt zelf op onderzoek uitgaan, maar een keurmerkhouder uit uw regio weet meestal heel goed welke subsidies en tegemoetkomingen beschikbaar zijn en dit kan letterlijk duizenden euro’s schelen! Vind de juiste vakman voor uw klus op deze pagina.

Laat een Reactie achter