Wanneer u ervoor kiest om een nieuwbouwwoning te laten bouwen, is dit wel even iets anders dan bij bestaande bouw. Want wanneer de woning opgeleverd wordt, zullen er nog behoorlijk wat werkzaamheden plaats moeten gaan vinden. Dan is het van het grootste belang om van tevoren een helder stappenplan en een strakke timing op te stellen. In dit artikel leggen wij u haarfijn uit waar u zeker aan moet denken bij een nieuwbouwwoning.

 

Voorbereiding

Ruim voordat uw nieuwe huis zal worden opgeleverd, is het al goed om na te denken over de inrichting. En dan vooral de vloeren, keuken en badkamer. Dat zijn immers de onderdelen die als eerste geplaatst moeten gaan worden, voordat u de rest van uw inboedel kunt gaan verhuizen. En bedenk dat de meeste keuken- en badkamerzaken ook een bepaalde levertijd hebben, waardoor u deze op tijd moet bestellen. Met de opleverdatum in uw achterhoofd kunt u dus alvast de keuken en badkamer gaan uitzoeken en bestellen. Heeft u dit gedaan, laat dan een duidelijke bouwtekening maken, zodat u bij oplevering precies aan de vakman kan aangeven waar de leidingen en elektra moeten komen.

 

Domotica en lichtplan

Tegenwoordig is er enorm veel mogelijk op het gebied van domotica, oftewel de toepassingen van elektronica in huis. Denk bijvoorbeeld aan de elektronische bediening van gordijnen of verlichting. Dit kunt u ook heel gemakkelijk meenemen in de plannen voor uw nieuwbouwwoning. En waar ook veel mensen niet aan denken, is om een goed lichtplan op te stellen. Licht is enorm belangrijk voor een woning, maar toch wordt er vaak pas als laatste aan gedacht. Het grote voordeel aan nieuwbouw, is dat u dit kunt integreren in de hele woning. Overleg eens met de architect en/of aannemer en vraag naar de mogelijkheden.

 

Tuininrichting

Nog een onderdeel van een nieuwbouwwoning dat vaak vergeten wordt: de tuin! Ook dit is iets dat u al in een vroeg stadium kunt regelen. U weet immers al hoe groot de tuin zal worden, dus kunt u zich vroegtijdig gaan oriënteren op wat u graag zou willen. Zoek een hovenier of tuinarchitect in uw regio en ga samen kijken wat er mogelijk is met de vierkante meters tuin die u straks voor en/of achter uw nieuwbouwwoning tot uw beschikking heeft.

 

Volgorde werkzaamheden

Zo gauw uw woning opgeleverd wordt, zullen de vakspecialisten (om de beurt) aan de slag kunnen. Het is dan ook belangrijk dat zij weten wanneer het hun beurt is. Om een richtlijn te geven, is dit de volgorde die u zou kunnen aanhouden. Als eerste zal het leidingwerk van de keuken en badkamer geïnstalleerd moeten worden. Daarna kan de schilder komen voor het hout, de trappen en daarna alle plafonds en muren. Dan kunnen de vloeren gelegd worden in het hele huis. En als laatste kunnen de keuken en de badkamer geplaatst worden.

 

Beveiliging

Een stap die zeker niet overgeslagen moet worden, is het regelen van degelijke beveiliging. Zo gauw uw woning opgeleverd wordt, kunt u extra beveiliging laten plaatsen. Zeker wanneer uw pas gebouwde woning in een nieuwbouwwijk staat, en er nog weinig mensen wonen, is het risico aanwezig dat er inbrekers op de loer liggen. Leest u zich dus vooraf alvast in over de beveiliging die u wenst en neem een gespecialiseerd bedrijf in de arm. Zij kunnen u adviseren over de beste beveiligingsmaatregelen die u kunt treffen om uw huis en inboedel te beschermen. En vergeet ook zeker niet om rook- en koolmonoxidemelders te laten plaatsen!

Laat een Reactie achter