We kunnen de televisie haast niet aanzetten, of er is wel een programma bezig over het flippen van huizen. Wat is flippen precies is? Het snel opknappen van een woning met het doel om deze met zo min mogelijk kosten, in zo kort mogelijke tijd met een mooie winst weer door te verkopen. Ook het aankopen van een woning om deze op te splitsen in bijvoorbeeld appartementen en daarna weer door te verkopen (uiteraard met winst) noemen we flippen. Dit kan een zeer lucratieve onderneming zijn, mits u het goed aanpakt. In dit artikel belichten we de belangrijkste punten waar u op dient te letten bij het flippen van een woning.

 

Startkapitaal

Om te beginnen met het flippen van een eerste woning is het handig om startkapitaal te hebben. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om de woning die u gaat flippen, eerst zelf te gaan bewonen. Dan heeft u in principe alleen kapitaal nodig om de kosten koper en de renovatie te betalen en kunt u voor het overige bedrag een hypotheek afsluiten. De keuze om zelf in het huis te wonen, is financieel aantrekkelijker, omdat u dan geen dubbele woonlasten heeft. Heeft u meer kapitaal en wilt u niet constant middenin de verbouwing zitten, dan is het verstandiger om uw eigen woning aan te houden.

 

Snelheid van renovatie

Bij het flippen van een huis is het van belang om de snelheid van de renovatie in de gaten te houden. Wanneer een woning binnen zes maanden twee keer van eigenaar wisselt, is er maar één keer overdrachtsbelasting verschuldigd. U kunt dan in het koopcontract vast laten leggen, dat de koper van het geflipte huis u de overdrachtsbelasting betaalt. Om een rekenvoorbeeld te geven: Bij een woning van €300.000,- en 2% belasting scheelt dit toch alweer €6.000,- in kosten voor u als verkoper. Uiteraard is het sowieso fijn wanneer de woning snel weer verkocht kan worden, zodat u met de behaalde winst een volgend project kunt gaan opknappen.

 

Opknapper

In de huidige huizenmarkt is het natuurlijk wel even anders dan, laten we zeggen, 10 jaar geleden. Waar de echte opknappers op de woningmarkt toen nog voor spotprijzen te koop stonden, wordt momenteel ook voor die huizen echt al behoorlijk wat gevraagd. Toch zien wij zeker nog wel mogelijkheden om een woning met verouderde inrichting zo op te knappen, dat er genoeg winst te behalen valt. Letterlijk en figuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan woningen waar al decennia niets aan is gedaan, zowel aan het interieur als aan de isolatie van boven tot onder. Dit zijn de pareltjes die echt de moeite waard zijn en die meestal minimaal een ton extra kunnen gaan opbrengen in de huidige markt.

 

Kies de juiste vakmensen

Ook al lijkt het in die televisieprogramma’s misschien kinderlijk eenvoudig om een woning helemaal zelf te flippen, toch blijkt dit in de realiteit vaak enorm tegen te vallen. Er zijn uiteraard altijd wel klusjes die u zelf kunt opknappen, zoals licht schilderwerk en het inrichten van de woning. Toch raden wij aan om de serieuze werkzaamheden over te laten aan vakmensen, bij voorkeur met ons Keurmerk. Zij weten precies hoe ze zo’n grote renovatie moeten aanpakken, denken mee en hebben de kennis en ervaring om een dergelijke klus snel en efficiënt klaar te krijgen. Het laatste wat u wilt, is dat de koper van de woning achteraf met schadeclaims komt omdat er grove fouten in bepaalde constructies zijn gemaakt. In onze database vindt u de beste vakmensen in uw regio die u graag helpen bij het flippen van een woning!

Laat een Reactie achter