Heeft u een woning met een zolder en u wilt deze graag gaan gebruiken als slaap-, hobby- of werkkamer? Dan kunt u ervoor kiezen om in het dak één of meerdere dakramen of dakkapellen te laten plaatsen. Dit zorgt voor extra licht en/of ruimte. Maar hoe weet u nou welke optie voor u het beste geschikt is? Wij laten u de voordelen van een dakraam en dakkapel zien, zodat u de juiste keuze kunt maken.

 

Wat wordt de functie?

Om te bepalen of een dakraam of dakkapel beter zou zijn, is het belangrijk om te bepalen wat de functie van de nieuw in te richten ruimte wordt. Wordt het puur een opslagruimte voor de dingen die u niet meer gebruikt, maar nog wel wilt bewaren, dan kunnen enkele simpele dakramen voldoende zijn. Maar wilt u een nieuwe slaapkamer, hobbyruimte of werk- of studeerkamer ervan maken, dan is het erg handig om ook hoogte te creëren om te kunnen staan en lopen. En een laatste overweging is of die kamer in de toekomst misschien nog voor iets anders gebruikt zal gaan worden.

 

De voordelen van een dakraam

Een groot voordeel van een dakraam is dat het de zolderruimte een stuk lichter maakt. En hoe groter het dakraam, hoe lichter het uiteraard wordt. Bij plaatsing van meerdere ramen wordt een donkere zolder zo omgetoverd tot een ruimte die veel prettiger oogt en waarvan de mogelijkheden een stuk uitgebreider worden.

Naast daglicht bieden dakramen ook frisse lucht. Helemaal in het geval dat u van de zolder een slaap-, speel-, of werkkamer wilt maken, is ventilatie van groot belang. En wanneer u aan beide zijden van het dak een raam laat plaatsen, kunt u ze tegen elkaar open zetten om af en toe extra goed te luchten.

Met het plaatsen van dakramen bent u ook nog eens goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Hoe meer daglicht er in de kamer komt, hoe minder snel u kunstmatig licht van lampen nodig heeft. En met het openzetten van het raam, stroomt frisse lucht binnen, die sneller opwarmt. Dit zorgt ervoor dat de verwarming minder hard hoeft te werken. Win-win dus!

Wat ook zeker nog in het voordeel van het dakraam spreekt, is dat u geen vergunning nodig heeft om het te laten plaatsen.

 

De voordelen van een dakkapel

Natuurlijk heeft een dakkapel, net als een dakraam, het grote voordeel dat er ineens een stuk meer natuurlijk licht op de bovenverdieping van uw huis binnenkomt. En ook het voordeel van de ventilatie komt bij een dakkapel om de hoek kijken. Daarnaast zijn er nog bijkomende voordelen, die we u zeker niet willen onthouden!

Als eerste is er de extra ruimte die gecreëerd wordt dankzij een dakkapel. De meeste woningen hebben schuine daken, waardoor de sta- en loopruimte op de bovenverdieping beperkt wordt. Door de plaatsing van een dakkapel wordt het dak deels verhoogd, waardoor die nieuwe kamer meteen ook een stuk groter wordt.

Vooral wanneer u van de zolderruimte een slaapkamer wilt maken, is een mooi uitzicht wel prettig. Dit effect zult u sneller met een dakkapel bereiken dan met een dakraam. Helemaal wanneer u aan de rand van een mooi bos of aan landerijen woont, is een dakkapel dus zeker de overweging waard.

 

Voor beide opties, dakraam en dakkapel, geldt dat het plaatsen ervan zeker zal leiden tot een stijging in de waarde van uw woning. Het creëren van een extra kamer zorgt voor extra woonoppervlakte en daardoor stijgt de waarde van de woning. Welke optie u dus ook kiest, u zult er in eerste instantie zelf veel plezier van hebben en bij verkoop zal het ook nog eens extra opleveren. Dat maakt in onze ogen het plaatsen van een dakraam of dakkapel absoluut de investering waard! Overweegt u om een dakraam of dakkapel te plaatsen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Wij hebben de juiste kwaliteitsvakmannen en -vrouwen voor u klaar staan!

Laat een Reactie achter