Wanneer u een uitbouw aan uw woning wilt laten plaatsen, kunt u dit niet zomaar laten doen. Er zijn meerdere dingen waar u rekening mee dient te houden. Uiteraard is er een vergunning nodig en daarvoor zult u eerst een goed plan moeten (laten) opstellen. In dit artikel leggen wij u uit wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een uitbouw. Van het maken van een plan tot de daadwerkelijke uitvoering ervan.

 

Goed inlezen

Iedere gemeente stelt andere eisen en voorwaarden aan een uitbouw. Het is dan ook van groot belang dat u van tevoren goed uitzoekt waar een uitbouw in uw gemeente precies aan moet voldoen. De meeste gemeentes vinden het niet alleen belangrijk dat een uitbouw bij de woning past, maar ook goed aansluit bij de omgeving waarin die woning staat. Daarnaast vragen gemeentes vaak om een helder plan van aanpak. Ga dus vooraf alvast om tafel met de aannemer om dit plan zo duidelijk mogelijk op te stellen. Wanneer u helder kunt uitleggen waarom u een uitbouw nodig heeft en/of waarom deze meerwaarde zal opleveren, zal een vergunning sneller verleend worden.

 

Zet alles op papier

Naast het eerdergenoemde plan van aanpak, zal een aannemer of architect u ook kunnen helpen om een bouwtekening te maken. Geef duidelijk aan wat het doel van de uitbouw wordt en wat uw wensen en eisen zijn. Dan kunt u samen de indeling bepalen, net als het gebruik van de gewenste materialen. Ook kan hij/zij op basis van uw wensen kijken wat er allemaal mogelijk is en misschien wel ideeën opperen waarvan u dacht dat ze niet mogelijk waren. Kijk in dit stadium ook zeker naar plaatsing van leidingwerk, stopcontacten en eventuele vloerverwarming.

 

Uitbouw keuken

Wanneer u een uitbouw wilt om de keuken uit te breiden of te verplaatsen, dan zijn de aansluitingen een belangrijk punt. Is er een gasaansluiting nodig of juist een speciaal stopcontact of krachtstroom voor een inductiefornuis? En hoe zit het met de afvoer voor de vaatwasser? Zorg ervoor dat u al deze punten goed bespreekt met de aannemer, zodat u straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 

Uitbouw woonkamer

Wilt u de woonkamer uitbreiden door een uitbouw te plaatsen, dan is er misschien ook wel een compleet nieuwe vloer nodig. En de muren zullen hoogstwaarschijnlijk voorzien moeten worden van nieuw behang of verf. Om van die uitgebreide woonkamer wel één geheel te maken, is het goed om daar alvast over na te denken. En uiteraard ook wat geld voor apart te zetten.

 

Een nieuw dak

Afhankelijk van de voorwaarden van uw gemeente, zult u een keuze moeten maken voor een soort dak van de nieuwe uitbouw. Wanneer dit, volgens de regels, niet hetzelfde hoeft te zijn als dat van de rest van het huis, kunt u hier creatief in zijn. Een (deels) glazen dak kan heel mooi en licht zijn, maar dat ligt natuurlijk ook aan de functie van de uitbouw. Voor een werkkamer kan dit bijvoorbeeld erg onhandig zijn.

 

Maak een planning

Zo gauw u de gewenste vergunning binnen heeft, kunt u samen met de aannemer een planning gaan maken. Uiteraard kan er altijd iets gebeuren waardoor deze niet geheel gehaald wordt, maar een richtlijn is al erg fijn tijdens een verbouwing. Maak ook meteen afspraken met de aannemer over de tussentijdse communicatie. Regel bijvoorbeeld een vast moment waarop jullie de planning bespreken en kijken of deze nog volgens plan verloopt.

 

Onze vakmannen gaan graag aan de slag met uw klussen. Opzoek naar de ideale aannemer om uw uitbouw soepel te laten verlopen? Die vindt u bij ons!

Laat een Reactie achter