De badkamer heeft een belangrijke, dagelijkse functie in elk huis. Daarom moet het een praktische en functionele ruimte zijn. En daarnaast is het natuurlijk fijn wanneer de badkamer er ook nog eens mooi uitziet. Bij het renoveren van een badkamer is het wel belangrijk om goed voorbereid van start te gaan, zodat de klus zo goed en snel mogelijk geklaard kan worden. Precies daarom hebben wij wat handige tips voor u op een rijtje gezet.

 

Tip 1. Ga op zoek naar inspiratie

Er zijn natuurlijk talloze badkamerzaken waar u terecht kunt om inspiratie op te doen voor het renoveren van uw badkamer. Daar heeft u de mogelijkheid om een douche, badkamermeubel of ligbad in het echt te zien. Maar ook online zijn er genoeg mogelijkheden om uw ideale badkamer te ontwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest en maak een moodboard. Geheid dat u daar een keur aan prachtige voorbeelden ziet van wat misschien wel uw nieuwe badkamer kan worden. En kijk ook eens naar mogelijkheden om online uw eigen badkamer te ontwerpen in 3D.

 

Tip 2. Maak een gedegen plan

Wanneer u de nodige inspiratie heeft opgedaan en weet wat u graag wilt laten renoveren, is het belangrijk om een gedegen plan op te stellen. Wat moet er precies gebeuren? Wanneer moet het gebeuren? Wie gaat het voor u doen? En heeft u er ook aan gedacht of u zelf de oude badkamer gaat slopen of laat u dit ook aan de Kwaliteitsvakman over? Zet het plan puntsgewijs op papier en het liefst ook nog in chronologische volgorde. Dat geeft overzicht en rust voor uzelf en straks ook voor de vakman.

 

Tip 3. Bepaal uw budget

Een punt dat ook zeker niet onbelangrijk is, is te bepalen hoe hoog uw renovatiebudget is. Misschien heeft u al bepaalde onderdelen voor de badkamer uitgezocht die u zeer voordelig kon inkopen. Dan zal u meer budget overhouden voor andere zaken. En vergeet ook zeker niet om een bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Het zou natuurlijk vreselijk zijn wanneer de renovatie nog niet volledig is uitgevoerd, maar het renovatiepotje al wel leeg is.

 

Tip 4. Meet alles op

Om niet voor onverwachte en vervelende verrassingen te komen staan, is het uiteraard van groot belang om precies te weten hoe groot de badkamer is. Meet de ruimte dus heel precies op en maak een bouwtekening. Dit doet u heel simpel op ruitjespapier. Wanneer u schaal 1/50 aanhoudt, blijft het mooi overzichtelijk. Vergeet uiteraard niet de deur en eventuele ramen in te tekenen. Zo’n bouwtekening is erg handig bij het aanvragen van offertes. De afmetingen van de ruimte is voor de kwaliteitsvakman erg belangrijk voor het bepalen van de tarieven. Stuur de bouwtekening mee bij de offerteaanvraag naar een loodgieter of tegelzetter.

 

Tip 5. Maak een praktische indeling

Wanneer u tip 3 hebt opgevolgd, heeft u de perfecte uitvalsbasis om uw badkamer alvast te gaan indelen. U kunt namelijk de verschillende onderdelen voor de badkamer, zoals een douchecabine, wastafel en toilet, op schaal op papier tekenen en uitknippen. Zo kunt u meerdere indelingen uitproberen en spelen met de verschillende elementen.

 

Tip 6. Beoordeel het leidingwerk

Voortbordurend op de laatste twee tips is het goed om te kijken waar nu de leidingen en afvoeren in de badkamer lopen. Wilt u de huidige indeling zo houden, dan is er natuurlijk helemaal niets aan de hand en hoeft u niets aan te passen. Maar bent u van plan de badkamer compleet over de kop te gooien, dan moet u er ook rekening mee houden dat er extra werk (en dus een extra kostenpost) bijkomt voor het omleggen en wegwerken van de leidingen en afvoeren. Overleg dus goed met uw kwaliteitsvakman of de kosten opwegen tegen de baten van het omleggen.

Ook is het belangrijk om te laten controleren of het huidige leidingwerk aan vervanging toe is. Wij raden aan om hier altijd een specialist voor in te schakelen, zeker wanneer het een oudere woning betreft. Niets zo vervelend als er achteraf achter komen dat een leiding of afvoer vervangen had moeten worden. De schade kan flink oplopen wanneer zo’n pijp barst.

 

Tip 7. Kijk vooruit

Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om de laatste trends te volgen, is het niet altijd het meest verstandig. Want vindt u dit over 10 jaar ook nog mooi? Of zelfs over 5 jaar? Neem dit dus zeker mee in uw overweging wanneer u de stijl van de badkamer kiest. En ook al bent u nu nog jong(er), bedenk alvast of de badkamer in de toekomst ook nog in praktische zin gaat voldoen. Zal de indeling van de badkamer ook nog handig zijn wanneer er bijvoorbeeld kinderen komen of als u toch onverhoopt minder lenig wordt. Een bad kan heel mooi zijn, maar als u er ook in moet douchen, is het dan wel de beste keuze? Bij een grote badkamerrenovatie is dit toch een belangrijk aandachtspunt. Een kwaliteitsvakman weet vaak heel goed wat de laatste innovaties op badkamergebied zijn en kan u hier zeker in adviseren.

 

Tip 8. Regel tijdelijke voorzieningen

Wanneer u de badkamer laat verbouwen, heeft u natuurlijk een bepaalde tijd geen mogelijkheid om te douchen. U zult dus een tijdelijke oplossing moeten zoeken om toch op een comfortabele manier deze periode te overbruggen. Misschien kunt u afspraken maken met de buren of is er de mogelijkheid om tijdens de verbouwing ergens anders te logeren. Hoe dan ook, een strakke planning van de renovatie is essentieel, zodat u niet te lang zonder sanitaire voorzieningen zit. Zorg er dus voor dat u goede afspraken maakt met de vakman- of vrouw die u inschakelt en vraag of u op de hoogte gehouden kan worden als er onverhoopt vertraging is. Dit voorkomt onnodige teleurstellingen en geeft u de mogelijkheid om nog iets te regelen.

 

Tip 9. Kies voor slimme oplossingen

Er zijn maar weinig mensen die van schoonmaken hun hobby hebben gemaakt. Dus wanneer u de badkamer gaat renoveren, is het zeker verstandig om deze zoveel mogelijk onderhoudsvrij te maken. Er zijn bijvoorbeeld toiletten zonder spoelrand verkrijgbaar, die dus veel gemakkelijker schoon te maken zijn. Maar ook de afwerking van de vloeren, wastafel en douchecabine zijn belangrijk om mee te nemen in uw ontwerp, zodat u na de renovatie zo min mogelijk schoonmaakwerk overhoudt.

Ook zijn er steeds meer duurzame oplossingen voor de badkamer te krijgen. Zorg bijvoorbeeld dat u goed kunt ventileren en investeer in LED-verlichting. Kijk ook eens naar opties als een waterbesparende douchekop en een toilet met een tweedelig reservoir.

 

Tip 10. Schakel een kwaliteitsvakman in

Alle doe-het-zelfprogramma’s op televisie laten het lijken alsof het renoveren van de badkamer een eitje is, maar met weinig ervaring is niets minder waar. Ons advies is dan ook om het badkamer verbouwen gewoon aan een Kwaliteitsvakman over te laten. De klus is dan het snelst geklaard, u weet dat er vakwerk wordt afgeleverd en u hoeft alleen nog maar te genieten van uw splinternieuwe badkamer. Win-win!

Laat een Reactie achter