Nu de prijzen van onze energie de pan uit rijzen en iedereen angstig uitkijkt naar de eerstvolgende jaarafrekening, zijn we allemaal hard bezig met manieren om te besparen op energieverbruik. Uiteraard is het van groot belang dat uw woning zo goed mogelijk geïsoleerd is. Niet alleen om die kosten terug te dringen, maar ook om de uitstoot van CO2 tegen te gaan om zo het milieu te sparen. Maar welke manieren zijn er nu precies om uw woning duurzamer te maken? Wij zochten het voor u uit! Onze vakmannen denken graag met u mee. 

 

Isolatie is de basis

Bij het verduurzamen van een woning zal goede isolatie altijd de basis moeten zijn. Dit zorgt dat het energielabel verbetert en dit zal weer een positieve werking hebben wanneer u de woning over enkele jaren zou willen verkopen. Maar het grootste voordeel van die isolatie is uiteraard dat u de warmte beter binnen zult houden en hierdoor energie zult gaan besparen.

Hierbij geldt over het algemeen dat hoe ouder de woning is, hoe minder goed deze geïsoleerd zal zijn. Een gemiddelde woning verliest al gauw zo’n 20% via de muren, dus hier is een fikse besparing mogelijk.

 

Bent u in het bezit van een oudere woning, dan raden wij aan om een kwaliteitsvakman in te schakelen. Deze kan voor u kijken welke delen van uw woning geïsoleerd dienen te worden. Vaak zal dit gaan om het dak, de (spouw)muren en eventueel ook de vloer. Het laten plaatsen van dubbel glas, wanneer dit nog niet gedaan is, is zeker ook geen overbodige luxe. Dit zal even een investering zijn, maar zal jaarlijks ook meteen een flinke besparing op uw energierekening gaan opleveren. Kijk ook zeker of er in uw gemeente subsidies beschikbaar zijn voor verduurzaming van uw huis, zodat u de kosten niet helemaal zelf hoeft te betalen.

 

Van het gas af

Steeds meer mensen kiezen ervoor om bijna helemaal van het gas af te stappen. Bijvoorbeeld door hun gasfornuis in te ruilen voor een exemplaar op inductie. Dit lijkt een kleine aanpassing, maar met de alsmaar stijgende gasprijs kan dit toch echt wel een fijne besparing opleveren. Let er bij de aanschaf van een nieuw fornuis of een nieuwe kookplaat dan wel op of het energielabel duurzaam is, zodat uw stroomgebruik niet meteen de pan uit rijst.

 

De kracht van de zon

Ook zonnepanelen kunnen -zeker op de lange termijn- aanzienlijk meehelpen om uw woning duurzaam te maken. Zeker wanneer u meer stroom ermee opwekt dan dat u zelf verbruikt. Uiteraard zal dit in eerste instantie om een flinke investering vragen, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u kiest. Helaas zijn hier geen landelijke of gemeentelijke subsidies beschikbaar voor, maar er zijn wel belastingtechnische voordelen voor u als huiseigenaar. Vraag dus zeker aan een specialist om advies! Hoeveel stroom verbruikt u en hoeveel panelen heeft u dus nodig? Maar ook: waar kunt u in huis zelf nog besparen, bijvoorbeeld met de aanschaf van zuinige apparaten en ledlampen. Allemaal vragen waar een vakman u mee kan helpen.

 

Warmtepomp of zonneboiler

Twee hele mooie opties waar wel subsidies voor verkrijgbaar zijn, en die ook nog eens enorm duurzaam zijn, zijn de warmtepomp en zonneboiler. De eerstgenoemde haalt energie uit het grondwater, de bodem of uit de buitenlucht om uw woning te verwarmer. Een zonneboiler haalt, zoals de naam al doet vermoeden, energie uit de zon om te zorgen voor de verwarming van uw huis. Helaas is de prijs van beide apparaten nog best aanzienlijk, maar dankzij de subsidies en daarbij opgeteld de aanzienlijke besparing op uw energierekening, is het zeker het overwegen waard!

In onze database vindt u diverse vakmannen die u kunnen helpen om mee te denken met wat voor u beste opties zijn.

Laat een Reactie achter