Zo gauw de dagen langer en de nachten korter worden, merkt u dit meteen aan alles in de tuin. Alles staat in bloei en het gras groeit haast sneller dan u het kunt maaien. Net als onkruid trouwens, dat bijna voor uw neus uit de grond lijkt te schieten. In deze warme zomermaanden is het dan ook erg belangrijk om extra zorg aan de tuin te besteden. Zeker wanneer u nog een vakantie op de planning heeft staan. Wij noemen de belangrijkste dingen waar u om moet denken als het aankomt op tuinonderhoud in de zomer.

 

Onderhoud van het gazon

Laten we beginnen met maaien; het maaiseizoen is van begin maart tot eind november. Wij raden aan om het gras minimaal één keer per week te maaien. Het is wel belangrijk om dit niet te kort te maaien wanneer het extreem warm is of als er nachtvorst wordt verwacht. Wanneer uw gazon extra water nodig heeft, dan kunt u dit het beste doen heel vroeg in de ochtend of juist ’s avonds wanneer de zon weg is. Geef uiteraard niet te veel water en zorg dat er geen plassen op komen te staan.

Vanaf maart tot medio september kan het gazon regelmatig extra bemesting gebruiken. Hoe vaak u dit precies moet doen, hangt af van de soort grond onder het gras en de meststof. Een professionele hovenier kan u hier het juiste advies in geven. En wilt u een nieuw gazon laten aanleggen, dan bent u bij die vakman uiteraard ook aan het juiste adres.

 

Snoeien

Wanneer u hagen in de tuin heeft, hoort snoeien ook bij het tuinonderhoud, zeker in de zomer. Zo gauw ze flink vol beginnen te worden, kunt u ze gaan snoeien. Een gewone haag kan al vanaf medio mei worden bijgewerkt. Heeft u sparren of coniferen, wacht dan tot juni. Het belangrijkste is dat alle hagen minimaal één keer gesnoeid zijn voor de langste dag van het jaar (21 juni) en dat dit na half september niet meer gebeurt.

De meeste hoveniers kunnen regelmatig onderhoud aan uw hagen verzorgen. Kijk dus zeker eens in onze database naar een hovenier met Keurmerk in uw regio.

 

Water geven

Tijdens de warme zomermaanden is het natuurlijk heel belangrijk om uw tuinplanten extra water te geven. Wanneer het echt flink warm is, is slechts een klein beetje water geven niet genoeg, aangezien het water dan niet bij alle wortels komt. Dan is het beter om bijvoorbeeld twee keer per week behoorlijk wat water te geven in plaats van elke dag een beetje. Uiteraard hebben niet alle planten evenveel water nodig, dus let hier goed op. Een professioneel hovenier weet precies welke plant welke behoefte aan water heeft.

 

U kunt de planten het beste ’s avonds water geven, wanneer de zon er niet op staat. Doet u het wel overdag, dan kunnen die waterdruppels ervoor zorgen dat de bladeren verbranden en het water verdampt veel sneller.

 

Het sproeien van de grond is alleen nodig wanneer deze echt heel droog is. Doe dit dus ook zeker niet te vaak. Planten en bomen die in de grond staan, kunnen het water uit de grond halen, dus de bovenlaag hoeft niet constant nat te zijn. Beperk het daarom tot twee keer per week, ook uit milieuoverwegingen. Aan planten is duidelijk te zien dat ze water nodig hebben, doordat de bladeren gaan hangen of verkleuren.

Heeft u planten in potten staan, dan hebben die wel meer water nodig in de warme maanden. Zij kunnen namelijk geen water uit de grond halen en de grond in die potten droogt sneller uit. Geef deze planten water aan de voet en stop met gieten zo gauw er water uit de onderkant van de pot komt.

 

Tuinonderhoud tijdens uw vakantie

Gaat u een paar weken op vakantie? Dan is het goed om uw tuin hier ook klaar voor te maken. Maai allereerst het gras niet te kort voordat u vertrekt. Wanneer de zon hierop schijnt, verschijnen er snel bruine plekken.

Zet alle planten in pot bij elkaar op een plek met veel schaduw. Schaf liever geen nieuwe planten aan vlak voor uw vakantie. Deze hebben in het begin nog meer zorg en water nodig, dus koop ze liever bij thuiskomst, zodat ze uw volle aandacht krijgen. Komt iemand uw tuin verzorgen tijdens uw vakantie? Maak dan een duidelijk lijstje met wat u precies verwacht. Of schakel een professioneel hoveniersbedrijf of klusjesman in, zodat u zeker weet dat uw tuin er nog net zo mooi bij ligt als voor uw vakantie!

Laat een Reactie achter