Ook al kennen we in Nederland niet meer die echt strenge winters zoals we ze vroeger hadden, toch kan het ook nu nog behoorlijk vriezen. En een strenge vorst of een flink pak sneeuw kan leiden tot vervelende situaties, zoals bijvoorbeeld lekkage aan uw dak. Wanneer u een daklekkage constateert, is een snelle reparatie wenselijk, zodat de schade beperkt blijft.

Naast vorst en sneeuw zijn er nog meer oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat uw dak gaat lekken. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet.

 

Achterstallig onderhoud

Een slecht of te weinig onderhouden dak is vanzelfsprekend een veel voorkomende oorzaak van daklekkage. Zoals alle onderdelen van een woning heeft ook het dak aandacht nodig en wanneer het dit niet krijgt, zal er slijtage optreden, waardoor er beschadigingen ontstaan. Denk hierbij aan beschadigde dakpannen, gebreken aan de kil (knik) of kilgoot en beschadigd daklood. Samen met een Kwaliteitsvakman uit uw regio kunt u afspraken maken over periodiek onderhoud aan uw dak om daklekkage te voorkomen.

 

Dakgoten

Zoals we hierboven al vertelden over het dak, hebben ook de dakgoten regelmatig onderhoud nodig. Een verstopte of beschadigde dakgoot kan gaan lekken, waardoor ook bij uw dak lekkage kan ontstaan. Het is daarom zeer verstandig om ervoor te zorgen dat uw dakgoten in topconditie zijn. Hiervoor hebben wij specialisten, onder andere timmermannen, met ons Keurmerk die u hier heel graag mee willen helpen.

 

(Extreme) weersomstandigheden

Zoals we al eerder aangaven, kan een flinke vorst ervoor zorgen dat er scheuren in het dak of de dakbedekking ontstaan. En ook een periode met veel zonuren tijdens een hittegolf kan flinke schade toebrengen aan uw dakbedekking. Beide weersomstandigheden kunnen funest zijn, aangezien ze scheuren in het dak kunnen veroorzaken. Helaas komen de meeste mensen hier pas later achter, bijvoorbeeld tijdens een flinke regenbui, wanneer het dak begint te lekken. Wij raden dan ook aan om na de winter en zomer uw dak te laten controleren door één van onze specialisten, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over een daklekkage. Hierbij kan er gedacht worden aan het inschakelen van een klusjesman, timmerman of een aannemer.

 

De schoorsteen

Heeft u nog een ‘ouderwetse’ schoorsteen op uw dak staan? En heeft u hier wel eens iemand naar laten kijken? Dit is namelijk ook een veel voorkomende oorzaak van daklekkage. Gebarsten stenen of slecht onderhouden voegwerk kan ervoor zorgen dat de schoorsteen water gaat opzuigen en het zo uw woning in komt. Ook wordt regenwater door de gebarsten stenen eenvoudig uw woning ingeblazen tijdens een pittige herfststorm. Schroom er dus niet voor om in onze database een specialist in uw regio te zoeken om die schoorsteen eens een grondige inspectie te geven.

 

Platte daken

Veel woningen in Nederland hebben, naast een schuin dak, ook nog (deels) een plat dak. Dit kan een aanbouw betreffen, maar ook een schuur of bijkeuken. Wanneer dit platte dak goed wordt onderhouden, is er niet veel aan de hand. Toch ontstaat hier helaas ook regelmatig daklekkage. Dat komt onder andere doordat regenwater vaak langer op deze daken blijft staan, waardoor er mos tussen de naden van het bitumen gaat groeien. Dit zorgt voor beschadiging van het dak, waardoor lekkage ontstaat. De dakbedekking wordt ook het hele jaar blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden: van schroeiende hitte tot ijzige vrieskou. Hierdoor kan het gaan scheuren of er ontstaan kieren aan de randen van het platte dak. Hierlangs loopt regenwater eenvoudig uw woning in, met de vervelende gevolgen die daarbij komen kijken. Een periodieke controle en regelmatige vervanging van de dakbedekking voorkomt deze lekkage. Overleg dit dus zeker met een Kwaliteitsvakman uit uw regio!

 

Ons advies

Zoals u heeft kunnen lezen, kan lekkage aan uw dak meerdere, uiteenlopende oorzaken hebben. Daarnaast komt het voor bij oudere huizen, maar ook zeker bij nieuwbouw. En ook al kunt het misschien nooit helemaal voor zijn, toch willen wij een periodieke controle door een gespecialiseerde vakman absoluut aanraden. Jaarlijks onderhoud aan uw dak zal altijd voordeliger zijn dan een spoedreparatie met de bijbehorende schade die de daklekkage heeft aangericht.

In de database op onze site kunt u in uw regio zoeken naar een specialist die voor u het onderhoud aan uw dak kan uitvoeren. U vraagt een offerte aan en maakt samen afspraken over de uit te voeren werkzaamheden. Beter voorkomen dan genezen!

Laat een Reactie achter