Wanneer je ervoor kiest om een kluswoning te kopen, kies je er in principe ook voor om flink aan de bak te gaan om dat klushuis spik en span te krijgen. Natuurlijk zijn er bepaalde klussen die je zelf niet kunt doen of sowieso beter aan een professionele vakspecialist overlaat. Want voor sommige klussen heb je zoveel specialistische kennis en ervaring nodig, dat je er nou eenmaal een expert voor moet inhuren. Heb jij een kluswoning? Lees dan zeker ons klusadvies over klussen die je beter uit kunt besteden!
Waar te beginnen bij een kluswoning?
De meeste hypotheekbanken eisen bij de aankoop van een kluswoning een bouwkundig rapport, dat je natuurlijk laat opstellen door een bouwkundig ingenieur. Doordat deze de bouwkundige staat van jouw huis volledig controleert, weet jij dankzij dat rapport meteen wat de zwakke plekken van jouw kluswoning zijn die om directe aanpak vragen.
Maak een planning voor je kluswoning
Om alle klussen in de woning zo efficiënt en snel mogelijk aan te pakken, is het essentieel om een strakke, haalbare planning te maken. Weet je zelf niet waar te beginnen, dan kun je hier uiteraard een aannemer voor in de hand nemen. Ook wanneer je zelf een deel van het kluswerk gaat doen. Hij/zij weet namelijk heel goed wat de meest logische volgorde is om de klussen op te pakken, of een planning haalbaar is en ook niet onbelangrijk: wat dit allemaal gaat kosten. Vergeet bij een kennismakingsgesprek dan ook zeker niet om het bouwkundig rapport mee te nemen!
Elektra
Eén van de klussen die je altijd aan een professional moet overlaten, is het aanleggen of aanpassen van de elektra. Dit soort structurele aanpassingen moet voldoen aan de bouwnormen en het is dus heel belangrijk om hier een vakspecialist voor in te schakelen. Want voldoet de nieuwe elektra niet, dan moet het helemaal opnieuw en daarnaast kan verkeerd aangelegde elektra levensgevaarlijk zijn.
De meterkast en verwarming
Wanneer je voor je kluswoning kiest voor een nieuwe cv-ketel, dan geldt ook hiervoor dat de installatie echt heel goed moet gebeuren. En vanzelfsprekend is hetzelfde van toepassing op het installeren of aanpassen van de meterkast. Laat je dit niet door een professionele vakspecialist doen, dan voldoen ze niet aan de geldende normen. Heel logisch ook, want deze onderdelen van een huis kunnen het snelst ernstig gevaar opleveren wanneer ze niet op de juiste manier en door de juiste persoon worden aangepast.
Stuken is een vak!
Hoe makkelijk een ervaren stukadoor het ook kan laten lijken, stuken is een vak! Dus zijn er muren, binnens- of buitenshuis van jouw klushuis die geëgaliseerd moeten worden, huur dan zeker een professional in. Dit scheelt je niet alleen heel veel stress van het zelf doen, maar ook nog eens heel veel tijd. Zo’n stukadoor doet dit werk dagelijks en zal dan ook stukken sneller klaar zijn dan jij.
Nieuwe vloeren
De meeste mensen weten wel hoe je laminaat of linoleum moet leggen, maar een volledig nieuwe betonvloer is wel even andere koek. Zeker wanneer je meteen ervoor hebt gekozen om vloerverwarming aan te laten leggen. Er komt meer kijken bij het storten van zo’n betonvloer, dus doe dit zeker niet zelf als je er geen ervaring mee hebt.
Tegels leggen
De één is er heel handig in, de ander begrijpt na lange tijd nog steeds niet hoe die tegelkruisjes nou precies geplaatst moeten worden. Heb je de tijd en het geduld om er beter in te worden, betegel je nieuwe keuken, badkamer of toilet dan zelf. Heeft deze klus meer spoed? Haal dan een specialist in huis! Wie weet mag je wel helpen of meekijken om tips te krijgen.
Kijk wat zelf lukt in een kluswoning
Hoe enthousiast je ook wilt beginnen met alle klussen die jouw kluswoning omvat, in de meeste gevallen is het gewoonweg niet haalbaar om alles zelf te doen. Helemaal wanneer er een strakke deadline is vastgesteld. Kijk dus wat wel zelf lukt en laat de rest over aan de professionals. Dan weet je in ieder geval zeker dat jouw klushuis er straks piekfijn uitziet.