We zitten midden in de herfst en de winter staat alweer om de hoek om ons misschien wel te verblijden met een flink pak sneeuw en urenlang ijspret. En niet te vergeten al die heerlijke avonden wanneer we samen binnen zijn, terwijl de wind om het huis blaast. Om het milieu én geld te besparen wanneer de winter aanbreekt, hebben wij een paar handige tips voor jullie op een rijtje gezet, zodat uw huis straks helemaal winterklaar is.
Goed geïsoleerd is het halve werk
Om die wind alleen om het huis en niet dwars door het huis te laten waaien, is het heel belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is (of wordt). Neem een specialist in de arm die alle deuren en ramen goed nakijkt om te zien of deze nog voldoen. Denk er ook om dat er via een niet-geïsoleerde zolder of kelder veel warmte verloren kan gaan. Zorg er dus zeker voor dat deze, wanneer aanwezig in uw woning, goed geïsoleerd zijn. Laat dan meteen even iemand uw dak controleren, zodat ook hier geen warmte verloren gaat.
Ga de tocht te lijf!
Net zo belangrijk als goede isolatie is dat alle naden en kieren in en om het huis op de juiste manier afgedicht zijn. Controleer dus sowieso op de plaatsen waar een leiding het huis uitgaat of daar geen naden of kieren zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat de warme lucht ontsnapt en dat die kille buitenlucht naar binnen komt. Vergeet ook niet om te kijken naar de leidingen tussen verschillende ruimtes, zoals de badkamer en gang of keuken en bijkeuken. En als u toch bezig bent, bekijk dan meteen of alle deuren en ramen voorzien zijn van degelijke tochtstrips en vervang ze waar nodig.
Zorg voor luchtcirculatie
Misschien klinkt het wat tegenstrijdig, maar goede ventilatie zorgt voor een warmer huis. En hiermee bedoelen we niet een ventilatierooster dat de hele dag openstaat, maar een paar keer per dag een raam openzetten. De warme lucht stroomt uit uw huis en neemt het opgenomen vocht mee. Als de ramen en deuren weer gesloten zijn, warmt de frisse lucht snel op, omdat er niet zoveel waterdamp inzit die verwarmd moet worden. Het beste effect krijgt u door twee ramen of deuren tegen elkaar open te zetten.
Controleer de verwarming
Na een warme zomer en herfst gaat de verwarming vaak voor het eerst in tijden weer aan. Dan kunnen er luchtbellen in de leidingen zitten, die ervoor zorgen dat uw radiator niet of heel langzaam warm wordt. Zorg er dus eerst voor dat alle radiatoren ontlucht zijn voordat u ze aanzet.
Daarnaast is het verstandig om radiatorfolie aan te brengen om zoveel mogelijk warmte in huis te houden. Ook voor de ramen is speciale folie te krijgen die meer warmte binnenhoudt.
Als laatste tip voor de verwarming raden wij aan om uw verwarmingsketel goed na te laten kijken. Ook de ketel moet ontlucht worden en eventueel bijgevuld met water. Een specialist kan u hier heel goed in bijstaan, zodat u op zo’n ijskoude winterdag niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Voorkom waterschade
Dit is waarschijnlijk een inkoppertje, maar sluit op tijd uw buitenkraan af. Doet u dit niet, dan kan de waterleiding bij vorst uit gaan zetten en uiteindelijk barsten. Hetzelfde geldt trouwens voor uw dakgoten. Zorg ervoor dat deze regelmatig worden schoongemaakt, zodat ze niet verstopt raken en vol komen te staan met water. Ook dit kan namelijk bevriezen, met kapotte dakgoten tot gevolg.