Met de huidige woningnood en het beperkte aantal nieuwbouwwoningen dat beschikbaar is, kan het zeer rendabel zijn om een oude(re) woning te kopen en op te knappen. Misschien heeft u al een oude woning die u wilde verkopen, maar vielen deze verhuisplannen in het water door de gekte op de huizenmarkt. Voor iedereen die op het punt staat om een oud huis te gaan verbouwen, hebben wij acht tips om zo slim en efficiënt mogelijk te werk te gaan.
1. Controleer de haalbaarheid
Het opknappen van een oude woning wordt door veel mensen behoorlijk geromantiseerd. Ze hebben eens een programma op televisie gezien waarin een huis volledig werd opgeknapt in een mum van tijd. Of bekenden zijn al eens zo’n avontuur aangegaan. En het kan ook echt heel goed uitpakken, maar dan is het wel van belang dat u weet waar u aan begint. Een woning die letterlijk van boven naar beneden moet worden aangepakt, is natuurlijk niet binnen een paar weken klaar. Een goede planning is dus essentieel, gekoppeld aan een realistische tijdsduur en het beschikbare budget. Heeft u die drie onderdelen goed op een rijtje, dan kunt u op zoek naar de beste specialisten om u te helpen.
2. Van buiten naar binnen
Een belangrijke eerste stap bij het opknappen van uw oude woning is om de buitenkant eens goed te laten controleren door een vakman of -vrouw. Hoe is de staat van de voegen, is het dak nog goed of heeft het schilderwerk misschien zijn beste tijd gehad? Wanneer er iets aan de buitenkant gedaan moet worden, laat dit dan meteen doen, nog voordat u aan de binnenkant van de woning bezig gaat. De reden hiervoor is heel simpel. Stel dat het dak niet meer in goede staat is, dan kan het bij een flinke regenbui gaan lekken. En wanneer u dan net de muren heeft geschilderd, kunt u weer helemaal van voren af aan beginnen. Erg zonde dus!
3. Isolatie
Oude woningen zijn vanzelfsprekend een stuk minder goed geïsoleerd dan huizen die nieuw gebouwd worden. Om uw energierekening zo laag mogelijk te houden, is het dus goed om bij het opknappen van uw huis meteen goed naar de huidige isolatie te kijken. Laat een specialist controleren hoe goed uw dak en muren geïsoleerd zijn. De meeste warmte gaat verloren via de muren en het dak, dus dat moet zeker op orde zijn. En heeft u een kruipruimte? Dan is dat ook een belangrijke plaats om te laten isoleren. Daarnaast beschikken veel oudere woningen nog over enkel glas. Tegenwoordig kunt u kiezen uit dubbel glas, HR++ (dubbel glas met een extra coating) en zelfs triple glas. Laat u adviseren door een specialist wat voor uw woning en budget de beste optie is.
4. Elektra
De meeste oude woningen hebben een stuk minder stopcontacten, die op onlogische plekken zitten en ze zijn vaak ook niet geaard. Wanneer u toch bezig bent, is dit dus hét moment om eens te bedenken hoe en waar u die stopcontacten en lichtschakelaars het liefst zou willen hebben. Neem een specialist in de arm en stel samen een lichtplan op. Hierin wordt per ruimte in huis bepaald waar de verlichting, stopcontacten en schakelaars moeten komen. Ook kunt u bespreken hoe de bedrading en eventuele leidingen zo goed mogelijk uit het zicht weggewerkt kunnen worden. Zo wordt uw huis weer een stukje strakker en mooier!
5. Radiatoren of vloerverwarming?
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming, zeker in nieuwbouwwoningen. Radiatoren verbruiken namelijk veel meer energie om de ruimtes in uw woning te verwarmen en dat betekent een veel hogere maandelijkse nota. Overweegt u om vloerverwarming in uw woning te laten leggen, vraag dan advies aan een specialist over de verschillende mogelijkheden. En doe dit ook aan het begin van de opknapwerkzaamheden, voordat u bijvoorbeeld gaat schilderen of een vloer gaat bestellen.
6. Een nieuwe vloer kiezen
Voortbordurend op de vorige tip is het goed om te bedenken wat voor vloer u graag wilt hebben. En natuurlijk moet deze ook op de vloerverwarming gelegd kunnen worden. Wat u ook moet overwegen, is of u een bepaalde vloer wilt laten doorlopen in een andere ruimte. Bijvoorbeeld in het geval van een open keuken of van de woonkamer naar de gang. Zijn er dorpels nodig en welke plinten passen erbij? Zo gauw u een keuze heeft gemaakt, is het zaak zo snel mogelijk te bestellen. Bij een lange levertijd wilt u natuurlijk niet dat de renovatie van uw huis hierdoor vertraging oploopt. En als uw vloerverwarming klaar is, kunt u dan ook meteen door met het leggen van de gekozen vloer.
7. Kleuren kiezen
Nu de buitenkant, isolatie, elektra en vloeren klaar zijn, is het tijd om wat kleur aan uw woning te geven. Een leuk klusje, want hier kunt u best wat creativiteit in kwijt. Misschien moet u nog even aan de slag om behang van de muren af te halen, maar daarna wordt het wel heel mooi. Een professioneel schilder kan heel goed advies geven over de beste kleuren voor uw woning. Deze houdt ook rekening met lichtinval en combinaties van kleuren. Wilt u toch zelf aan de slag, neem dan een monster van uw vloer mee als u verf gaat halen. Dan kunt u goed zien of de kleuren goed bij elkaar passen.
Tip: Bestel een aantal kleuren testers om te zien hoe de verf reageert op je muren.
8. Van binnen naar buiten
Wanneer u binnen helemaal klaar bent met het huis verbouwen, kunt u natuurlijk ook buiten nog even goed aanpakken. Bent u in het bezit van een mooie tuin, dan is het een leuk idee om de stijl van de woning daarin door te laten lopen. Schilder bijvoorbeeld een schutting in dezelfde kleur als de muur van de keuken. Of kies voor meubilair dat lijkt op uw eettafel en stoelen. Zo gaat u in de zomermaanden moeiteloos over van binnen naar buiten.
Dus gaat uw uw huidige (oude) huis verbouwen? Of op zoek naar dat ene pareltje in de huizenmarkt dat nog wat opgeknapt moet worden? U zult waarschijnlijk wel een aantal specialisten nodig hebben die u helpen bij de renovatie van de woning en tuin. Gelukkig vindt u die snel en makkelijk in onze klusjesman gezocht pagina of database met vakmannen en -vrouwen, zij helpen u om uw huis te verbouwen. Bent u zelf een vakman of vakvrouw op zoek naar meer naamsbekendheid en klussen, vraag dan het informatiepakket aan en wordt Kwaliteitsvakman Keurmerkhouder.