Sinds de huizenmarkt op zijn kop staat, kiezen veel mensen ervoor om hun huidige woning te verbouwen in plaats van te gaan verhuizen. En gezien de aanhoudende drukte in de bouwmarkten zijn er talloze mensen die dit zelf doen. Toch is het zeker niet onverstandig om voor een aanzienlijke verbouwing een vakman in te schakelen. Dan weet u zeker dat de klus op de juiste manier geklaard wordt en heeft u garantie als er iets verkeerd gaat. Maar wat is er nou nodig om een verbouwing in de juiste banen te leiden en waar moet u rekening mee houden? Wij geven 5 tips voor een verbouwing zonder stress!
1. Maak een plan
Bedenk van tevoren goed wat er precies moet gebeuren. Een verbouwing betekent vaak meer dan alleen maar een nieuwe keuken plaatsen of de badkamer laten renoveren. Zeker in deze gevallen zal er naar de bestaande leidingen gekeken moeten worden. En bij de vervanging van de keuken moet er misschien ook een nieuwe tegelvloer worden gelegd of juist tegels aan de wand. Kijk dus goed, samen met een specialist, naar het totaal aan werkzaamheden dat uitgevoerd moet worden. Zo krijgt u een beter beeld van de kosten waar u op zal moeten gaan rekenen.
2. Is een vergunning nodig?
Binnenshuis zijn verbouwingen over het algemeen gewoon vergunningvrij. En ook voor de meeste aanbouwen of het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel heeft u geen vergunning nodig. Maar wanneer er grotere veranderingen aan de buitenkant van uw woning gaan plaatsvinden, is het mogelijk dat u hier wel een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) voor moet hebben. Daarnaast is het belangrijk om het bestemmingsplan in de gaten te houden. Neem dus contact op met uw gemeente om te onderzoeken wat er precies kan en of u hier al dan niet een vergunning voor nodig heeft. Is dit wel het geval, dan kan uw aannemer dit voor u regelen. Denk hier ook zeker niet te licht oer, want een illegale aanbouw kan tot grote problemen leiden. In het ergste geval moet u de woning weer in oude staat terugbrengen, en dat wilt u natuurlijk zeker voorkomen.
3. Heeft u extra financiering nodig?
Wanneer u de kosten van de gewenste verbouwing helder op een rijtje heeft, weet u ook of u het kunt betalen van uw eigen geld. Mochten deze kosten toch hoger uitvallen dan u van tevoren had bedacht, dan kunt u gaan kijken naar de mogelijkheden van extra financiering. Veel mensen kiezen ervoor om hier een extra hypotheek voor af te sluiten. Wanneer de hoogte van uw maandlasten hier niet extreem door stijgt, is dit een heel goede optie om te overwegen.
4. Calculeer onverwachte kosten in
Hoe goed een aanstaande verbouwing ook berekend wordt, de kosten kunnen altijd tegenvallen. Dit kan komen door onverwachte werkzaamheden die pas aan het licht komen als bijvoorbeeld een muur wordt weggebroken of tegels van de muur worden gehaald. Reserveer dus altijd een gedeelte van uw (spaar)geld om eventueel die extra kosten op te kunnen vangen. Liever dat dan het werk niet af kunnen laten maken, toch? De vakmannen kunnen u hier samen met u in meedenken.
5. Denk aan alternatieve woonruimte of faciliteiten
Bij het plaatsen van een aanbouw is het waarschijnlijk niet meteen nodig, maar bij andere verbouwingen kan het nodig zijn om tijdelijk andere woonruimte of faciliteiten op te zoeken. Wanneer de badkamer volledig vernieuwd gaat worden en u er een paar weken geen gebruik van kunt maken, is het verstandig om hier een oplossing voor te vinden. Net als bij een keukenrenovatie, waarbij het misschien handig is om in de woonkamer of bijkeuken een tijdelijke kookhoek in te richten met een elektrische of inductie-kookplaat en magnetron. En iets vaker wat makkelijker doen met het eten is tijdens de verbouwing (lees: even naar de snackbar of Chinees) natuurlijk ook geen zonde.
Indien u op zoek bent naar een klusjesman vindt u in onze database diverse vakmannen die u kunnen helpen om mee te denken met wat voor u beste opties zijn.
Het is geen kunst om een goede offerte te maken. Echter in deze tijd waar de vakmensen niet voor het oprapen liggen kan het wel eens wat langer duren voordat je aan een klus kunt beginnen. Hou dan ook rekening met de enorme prijsstijgingen in de materialen. Of de levertijden die niet haalbaar zijn. Neem dan in je offerte op dat er prijsstijgingen kunnen voorkomen. Het is dan wel zo netjes om dit duidelijk met je klant te bespreken en te overleggen. Een stelpost in je begroting mag in principe maar 10% wijzigen.