De laatste jaren is vloerverwarming, ook wel bekend onder de naam stralingsverwarming, enorm gegroeid in populariteit. Vooral in nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming veelal als uitgangspunt gebruikt, maar deze manier van verwarmen wordt ook bij verbouwingen van bestaande woningen steeds vaker aangelegd. Wat is er dan zo bijzonder of fijn aan vloerverwarming, waardoor zoveel mensen hiervoor kiezen? Onze gekeurde vakmannen, elektriciens of aannemer, kunnen u precies vertellen wat voor u belangrijk is. Wij hebben de grootste voordelen voor u op een rijtje gezet.

 

1.Besparen van energie

We kunnen twee soorten vloerverwarming onderscheiden, namelijk de elektrische systemen en de op water gebaseerde. Beide soorten verwarmen een ruimte vanaf de vloer (zoals de naam al doet vermoeden), waardoor er een consistente, maar ook efficiënte warmte wordt gecreëerd. Bij een elektrisch systeem wordt de bedrading onder de vloer verwarmd en bij een warmwatersysteem wordt heet water door speciale buizen gevoerd. Waar traditionele radiatoren tot een hoge temperatuur van tussen de 65 en 75 graden celsius verwarmd moeten worden, hoeft dit bij vloerverwarming tot slechts 29 graden te gebeuren om een kamer op te warmen. Dit scheelt dus enorm in het verbruik van energie en dit gaat u zeker terug zien in de hoogte van uw energierekening. Met vloerverwarming bespaart u zo’n 10 tot 15 procent ten opzichte van traditionele radiatoren. Een groot voordeel dus!

 

2.Meer ruimte in huis

Bij het inrichten van een huis moet altijd rekening gehouden worden met de aanwezige radiatoren. Hier moet bijvoorbeeld geen bankstel tegenaan geplaatst worden en een kast ervoor zetten is natuurlijk niet heel handig. Wanneer u kiest voor vloerverwarming, kiest u ook voor veel meer ruimte om uw huis precies zo in te richten als u zelf wilt. Want u bent in een keer van al die radiatoren af die u het daarvoor nog zo moeilijk maakten. En u heeft ook nog eens een stuk meer ruimte, want radiatoren nemen een stuk meer ruimte in beslag dan u waarschijnlijk denkt. Laat uw creativiteit de vrije loop en maak van uw woning uw droomhuis dankzij vloerverwarming.

 

3.Veilig en gezond

Een van de grootste nadelen aan traditionele radiatoren is dat ze behoorlijk warm kunnen worden. En bij de oudere exemplaren is er ook nog het probleem van scherpe, uitstekende hoeken en randjes waar u zich flink pijn aan kunt doen. Bij vloerverwarming verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon. Zeker wanneer u kinderen in huis hebt, is deze manier van verwarmen dus de meest prettige en veilige oplossing.

De keuze voor vloerverwarming is ook een uitkomst om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat de lucht in uw huis veel frisser en zuurstofrijk blijft. Bij traditionele radiatoren stijgt de warme lucht naar het plafond en komt deze terug naar beneden, inclusief stof. Bij vloerverwarming is dit niet het geval, waardoor uw huis dus een stuk minder stoffig wordt. Een uitkomst voor iedereen die last heeft van allergieën.

 

4.Eenvoudig in gebruik

Het kiezen voor vloerverwarming levert niet alleen bovenstaande voordelen op, maar nadat deze geïnstalleerd is, is er ook nog eens erg weinig onderhoud nodig. En met een slimme thermostaat kunt u de verwarming zo installeren dat hij op een vooraf ingestelde tijd verwarmt en ’s nachts wordt uitgeschakeld. Uiteraard is het wel aan te raden om een gespecialiseerde installateur in te huren met ons Keurmerk, zodat u terug kunt vallen op de garantie die deze vakman of -vrouw biedt. Bij doe-het-zelf-installatie zult u zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en heeft u geen garantie op het geleverde werk.

 

5.Gemakkelijker schoon te maken

Geen radiatoren in huis betekent uiteraard ook automatisch dat u van een flink aantal beruchte stofvangers af bent. Want we weten allemaal hoeveel stof en spinnenwebben zich verzamelen in, achter en onder die radiatoren. Met de overstap naar vloerverwarming bespaart u dus niet alleen op elektrische energie, maar ook aanzienlijk op uw eigen energie die u normaliter nodig zou hebben om schoon te maken. U kunt overal veel beter bij en alle muren en plinten zijn goed bereikbaar om schoon te maken. Ideaal dus!

 

Onze conclusie

Nu zult u misschien denken dat wij alleen maar voordelen zien in vloerverwarming, maar er zijn uiteraard ook wel een paar nadelen aan. Naast de kosten van de installatie zal het ook tijd kosten om de vloerverwarming te installeren. Dat is belangrijk om mee te nemen in uw beslissing en goed te overleggen met de installateur. Ook zal de vloer iets hoger worden door de vloerverwarming. Laat uw installateur hierin meedenken om te zien of er nog andere elementen in uw woning hierop aangepast dienen te worden, zoals dorpels of deuren.

Onze conclusie is wel, dat vloerverwarming zeker de moeite waard is. De besparing op energie is altijd een goed argument en ook de gezondheidsaspecten zijn in onze ogen zeker het overwegen waard. Zoek met trefwoord ‘verwarming’ dus zeker eens in onze database naar een installateur in uw regio en bespreek de mogelijkheden met één van de vakmannen!

Laat een Reactie achter

 1. Ron

  Nadeel is
  Wanneer er nog geen vloerverwarming in je huis zit je vloer open gebroken moet worden om leidingen belegd moet worden
  Nog maar niet te praten over de verdelers die je ergens moet plaatsen zodat ze niet in het zicht zitten, want mooi zijn die verdelers niet.

 2. Awater

  Het duurt bij vloerverwarming heel lang om de vloer op te warmen. Ook is een nadeel als het wat kouder word richting de herfst en het ‘s avonds wat kouder word om de vloer op te gaan warmen en bij ons was dat toch 70m2.

 3. Marc Baas

  Ik mis een beetje de.voor en nadelen tussen electrisch of warm water. Ik twijfel faartussen

 4. Ep

  Heel tevreden met de vloerverwarming,na de verbouwing
  90m2 ,in de thermostaat nooit hoger dan 20 graden
  Dag en nacht