Op een bepaald moment in uw leven kan het zo zijn dat uw woning niet meer voldoet aan uw wensen. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of doordat u besluit om een bedrijf aan huis te beginnen. Dan kunt u ervoor kiezen om een grotere woning te zoeken, maar wanneer uw huis verder nog helemaal voldoet, dan is het een betere optie om uw woning uit te laten bouwen. Maar waar moet u om denken wanneer u uw woning laat uitbouwen? Wij hebben 6 tips!

 

Vergunning aanvragen

De eerste stap die u moet zetten, is het aanvragen van een vergunning bij uw gemeente. U mag niet zomaar een uitbouw laten plaatsen. En om die vergunning te krijgen, moet u kunnen laten zien hoe en waar de uitbouw geplaatst gaat worden. Het is verstandig om vooraf informatie in te winnen, want elke gemeente stelt weer andere eisen aan het uitbouwen van een woning. Zo is het vaak de regel dat een uitbouw niet alleen bij het huis past, maar ook in de omgeving van de woning. Zorg dus dat u dit goed op papier hebt staan wanneer u de vergunning aanvraagt. Een gespecialiseerde aannemer kan u hier zeker bij helpen.

 

Bouwtekening laten maken

Wanneer u weet welke eisen de gemeente aan uw uitbouw stelt, kunt u een bouwtekening laten maken. Laat dit altijd doen door een specialist, want er is nou eenmaal kennis en ervaring voor nodig. In deze fase kunt u ook al gaan nadenken over de materialen die u voor de uitbouw wilt gaan gebruiken en ziet u hoe het ingericht kan gaan worden. Uiteraard heeft u tijdens het tekenen inspraak en zal diegene rekening houden met uw wensen en eisen.

 

Kies een aannemer

Ook niet onbelangrijk: zoek een aannemer om uw woning uit te bouwen. En dan is het natuurlijk heel belangrijk om een betrouwbaar bedrijf te zoeken. In onze database staan reviews van alle Vakmannen, zodat u heel simpel een keuze kunt maken. Naast betrouwbaarheid en goede reviews, weegt een passende offerte voor veel mensen ook heel zwaar. Nu is goedkoop ook op dit gebied vaak duurkoop, al hoeft u natuurlijk ook niet meteen de hoofdprijs te betalen. Het belangrijkste is, dat de offerte duidelijk is en dat ook helder afgesproken wordt wat er gebeurt wanneer er extra werkzaamheden moeten plaatsvinden. Dan staat u achteraf niet met onverwachte extra kosten.

 

Planning maken

Een overzichtelijke planning is essentieel, zodat u weet wat er op welk moment gaat gebeuren. Helemaal wanneer u een gezin heeft en/of een drukke baan of onderneming, is het goed om die planning ook zo strak mogelijk aan te houden. Regelmatig tussentijds overleg met uw aannemer is dan ook geen overbodige luxe. Maak heldere afspraken, ook om kort te sluiten wat er moet gebeuren als er onverwacht een kink in de kabel komt.

 

Aansluitingen

Afhankelijk van wat voor uitbouw u kiest, is het heel handig om alvast na te denken over welke aansluitingen u kiest. Wordt de uitbouw een verlengde van uw woonkamer, bedenk dan vooraf wat erin komt te staan en waar u bijvoorbeeld stopcontacten wil gaan plaatsen. Gaat u de keuken uitbouwen, dan zal er waarschijnlijk een compleet nieuw plan voor de aansluitingen moeten komen. En gaat u de uitbouw als kantoor of werkkamer gebruiken, dan is er weer een heel ander licht- en elektriciteitsplan nodig. Kortom: vraag een gecertificeerd elektricien of loodgieter om mee te kijken, zodat alles vooraf netjes op papier staat.

 

Lichtinval en isolatie

Als u heeft bepaald hoe groot de uitbouw moet worden, is het ook nog van belang waar de deur(en) en ramen moeten komen. De ene ruimte vraagt om meer lichtinval dan de andere, dus de functie van de uitbouw is het uitgangspunt. Om uw uitbouw zo duurzaam mogelijk te maken, raden wij te allen tijde aan om voor dubbel glas te kiezen. Dat kan HR+ of HR++ zijn. Beide zijn enorm energiebesparend, zorgen dat u in de uitbouw geen last heeft van tocht en dat de ruimte niet vochtig is. Als laatste voordeel werkt dubbel glas ook nog eens geluidsisolerend. Wanneer u er meteen voor zorgt dat de muren goed geïsoleerd zijn, zal de uitbouw weinig extra kosten opleveren aan energie.

Laat een Reactie achter