Eindelijk, het voorjaar is weer aangebroken en de zonnige, mooie dagen komen er aan. Nu is dan ook de perfecte tijd om een start te maken met al die achterstallige klusjes die al een tijdje zijn blijven liggen. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van alle klussen die u heel goed in de lente aan kunt laten pakken!
1. Controleer het dak
Een klus die niet alleen in (of na) de herfst of winter moet gebeuren, is een nauwkeurige controle van het dak. Juist wanneer de winter voorbij is en het flink gevroren heeft, kan uw dak hierdoor beschadigd zijn.
Wanneer dakpannen beschadigd of verschoven zijn, kan dit uiteindelijk leiden tot flinke lekkage in uw huis. En ook scheuren in het dakleer of bitumen kunnen zeer vervelend zijn. Laat een erkend specialist ernaar kijken, zodat u met een fijn gevoel de lente in gaat.
Een stugge lentestorm kan ervoor zorgen dat al die prachtige voorjaarsbloesem rechtstreeks de dakgoten in waait, met alle gevolgen van dien. Laat uw dakgoten dus ook zeker nog even controleren, zodat hier geen vervelende verrassingen achter weg komen.
2. Onderhoud de kozijnen
De kozijnen aan de buitenkant van uw woning hebben het zwaar te verduren. En dan vooral het schilderwerk. Sterke wisselingen in de temperatuur, en uiteraard ook vorst, zijn zeer verraderlijk voor houten kozijnen en de kitlaag bij de ramen. Het risico op houtrot en lekkage bij de ruiten is hierdoor zeer groot. Schakel een specialist in om uw kozijnen na te kijken, bij te werken en te onderhouden. En vraag ze dan meteen om ook die kitlaag even te verversen!
3. Check de verwarmingsinstallatie
Na een koude herfst en winter, waarin de verwarmingsinstallatie waarschijnlijk weer eens overuren heeft moeten draaien, is het zeer verstandig om hier eens goed naar te kijken. Zo is het zeker een goed idee om te controleren hoe oud de cv-ketel (of HR-ketel) is. Een gemiddelde ketel gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. En ook wanneer je tijdens de wintermaanden regelmatig een storing hebt gehad, dan is het zaak om een erkend installateur te bellen. Hij of zij kan u van passend advies voorzien en uw huidige ketel volledig nakijken.
En mocht u geen nieuwe ketel nodig hebben, dan kunt u die installateur alsnog vragen een paar andere zaken na te lopen. Het bijvullen van uw ketel bijvoorbeeld en het ontluchten van de radiatoren en leidingen.
Extra tip: beginnen de temperaturen flink op te lopen? Zet uw thermostaat dan weer naar beneden, op 15 of 16 graden. Zo weet u zeker dat de verwarming niet meteen aanslaat zo gauw het weer een dag wat kouder is.
4. Controleer de afvoeren
Houdt u standaard een voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan zeker niet om alle afvoeren goed te controleren. Zeker in de badkamer en douche hoopt vuil zich op, waardoor je het risico hebt op verstoppingen. Draai de zwanenhals los onder de gootsteen en spoel deze goed door. En verwijder uiteraard ook regelmatig al het vuil (haren etc.) uit het doucheputje.
5. Inspecteer het voegwerk
Het weer in de herfst en winter kunnen een flinke aanslag zijn op de gevels van uw woning. Vooral de voegen en het metselwerk kunnen er op een gegeven moment slecht aan toe zijn. Wanneer zich hier scheuren en gaten in gaan vertonen, heeft ongedierte vrij toegang tot uw woning. En ook vocht dringt gemakkelijk binnen door een beschadigde gevel. Laat een aannemer eens een rondje om uw woning maken om eventuele schade te voorkomen of herstellen.
6. Laat de zonwering nakijken
Het voorjaar heeft meestal veel zonneschijn in petto en dan moet de zomer nog komen. De hoogste tijd om uw huidige zonwering eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Uiteraard is het heel verstandig om dit door een vakman te laten doen, want die weet precies waar hij of zij op moet letten. Er kunnen namelijk scheurtjes en andere beschadigingen in komen die u zelf misschien niet zo snel zullen opvallen. En bij elektrische zonwering zal de bedrading even nagelopen moeten worden. Vergeet niet om de muurbevestiging te laten controleren, zodat u straks onbezorgd van de zon én schaduw kunt gaan genieten!
7. Onderhoud uw tuin en/of terras
Zeker niet onbelangrijk wanneer de lente aanbreekt, is wat extra onderhoud aan uw tuin en/of het terras. Controleer allereerst of alle planten de (strenge) winter hebben overleefd en vervang ze eventueel voor frisse exemplaren. Kijk ook meteen even of uw schutting nog stevig in de grond staat na al die herfststormen. Vooral waar de schuttingpalen de grond in gaan, is extra controle geen overbodige luxe, want hier wordt het hout snel aangetast.
Heeft u bestrating in de tuin? Kijk dan goed of deze er nog strak in ligt. Grote verzakkingen kunnen een teken zijn dat er een lekkage is in de riolering of waterleiding. Schakel dan meteen een hovenier in. Zitten er juist veel hobbels in de bestrating? Dat zijn boomwortels. Ook hiervoor kunt u een erkend specialist inschakelen.
De meeste terrassen zien er niet heel florissant uit aan het begin van het voorjaar. Schoonmaken kan heel simpel met een hogedrukspuit en schoonmaakazijn. Ook uw bestrating kunt u hiermee prima reinigen. Zorg dan trouwens wel dat u de voegen weer bijvult met voegenzand.
Hulp nodig? Schakel een specialist in!
Heeft u al bovenstaande tips uitgebreid gelezen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken om uw woning en tuin lenteklaar te maken? Uiteraard staan onze specialisten voor u klaar! Kijk meteen in de database op onze site, zoek in uw regio en regel het vandaag nog. Zo gaat u zonder zorgen het voorjaar in.