Een zolder kent vele gebruiksopties. Zo kan hij als opslag dienen voor spullen die niet (vaak) gebruikt worden, maar toch bewaard moeten blijven. Ook is er de mogelijkheid om er een werkkamer, speelruimte of extra slaapkamers te creëren. Er zijn zoveel opties, maar dan moet er natuurlijk wel voldoende lichtinval zijn. En die lichtinval ontstaat dus door middel van het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Maar wanneer kiezen we nou voor welke optie? We hebben de voordelen van beide even op een rijtje gezet.

 

Dakraam of dakkapel? Voordelen dakraam

Zoals al gezegd, maakt de plaatsing van een dakraam de zolder meteen een stuk lichter. Zeker als er voor die tijd nog helemaal geen ramen in zaten. En uiteraard geldt hier, dat hoe groter het geplaatste dakraam is, hoe lichter de zolder zal worden. Aan beide zijden van de zolder een dakraam plaatsen werkt ook erg goed.

Elke ruimte in huis moet goed geventileerd kunnen worden, en dus ook zeker de zolder. Wanneer deze als slaap-, speel- of werkkamer gebruikt gaat worden, is die ventilatie nog veel belangrijker. Een dakraam is dan dus essentieel, want door dit raam open te zetten, kun je de zolder even goed laten luchten.

Door een dakraam komt er natuurlijk licht binnen op zolder, waardoor het gebruik van lampen overdag veel minder snel nodig is. Wanneer je het raam open zet, stroomt verse buitenlucht naar binnen. Deze lucht warmt sneller op, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken. Een dakraam werkt dus kostenbesparend en is hartstikke duurzaam.

Het grote voordeel van een dakraam in vergelijking met een dakkapel is dat er geen vergunning voor nodig is.

 

Dakraam of dakkapel? Voordelen dakkapel

Het grootste voordeel van een dakkapel is toch wel de extra ruimte die gecreëerd wordt. Een zolder heeft veelal schuine daken, die de loopruimte beperken. Een dakkapel verhoogt het dak (deels), waardoor de zolder dus ook hoger wordt. Op deze manier tover je die onhandige zolder in no time om in een multifunctionele ruimte.

Het plaatsen van een dakkapel creëert een zee aan licht. Uiteraard zal dit nog veel meer effect hebben dan bij een dakraam, aangezien een dakkapel nou eenmaal veel groter is. En al dat licht zorgt er ook nog eens voor dat die zolder er voor het gevoel veel groter uit gaat zien.

Vergeleken met een dakraam zal de dakkapel het altijd winnen als we kijken naar het uitzicht. Waar je bij een dakraam waarschijnlijk meer moeite zal moeten doen om goed naar buiten te kijken, is het bij een dakkapel geen enkel probleem om een mooie panoramaview te krijgen.

Voor beide opties, dakraam of dakkapel, geldt dat het plaatsen ervan zeker leidt tot een stijging in de (verkoop)waarde van het huis. Het creëren van een extra kamer zorgt voor extra woonoppervlakte en daardoor stijgt de waarde van de woning. Wat u dus ook kiest, het zal u zeker geen windeieren leggen! Uiteraard is het van groot belang om de plaatsing door een specialist te laten doen, dus hebben wij alvast een paar voorbeelden gezocht onder onze Kwaliteitsvakmannen.

 

dakraam of dakkapel

 

Specialisten voor het plaatsen van uw dakraam of dakkapel

Laten we beginnen met Kapel Dakramen uit Egmond aan den Hoef. Dit bedrijf heeft zich de eerste 10 jaar van het bestaan volledig gefocust op het plaatsen van dakkapellen en het verbouwen van zolders. Tegenwoordig houden zij zich voornamelijk bezig met het plaatsen van dakramen, daglichtsystemen en vergunningsvrije dakkapellen. Deze Kwaliteitsvakman is dus zeker een aanrader wanneer u overweegt om uw zolder tot een andere ruimte om te laten toveren.

De volgende Kwaliteitsvakman is Bouwbedrijf Leutscher en Lichtstraat Brabant uit Gemonde. Naast reguliere verbouwingen zijn zij een absolute specialist in het plaatsen van Velux lichtstraten en dat is wel aan de foto’s te zien! Zij creëren werkelijk zeeën van licht in elke ruimte waar u maar wilt. Het woord lichttovenaar is hier zeker wel op zijn plek.

Nog meer Velux-specialisten vindt u bij Dakraam Techniek uit Capelle aan de IJssel. Deze monteurs weten precies hoe zij Velux dakramen en lichtkoepels moeten plaatsen, vervangen, repareren en onderhouden. Ze houden hun kennis goed bij middels trainingen, dus zijn altijd op de hoogte van de laatste know-how op dit gebied.

Kwaliteitsvakman Pieter de Kamper uit het Drentse Hollandscheveld heeft in de fotogalerij op zijn profielpagina ook een prachtig voorbeeld staan van hoe een groot dakraam een enorm verschil kan maken in een woning. Een mooie manier om te laten zien hoe een redelijk kleine ingreep zo’n grote impact kan hebben.