Of u nu in een oud huis woont met een gedateerde badkamer, of u bent gewoon uitgekeken op de tegeltjes die u 15 jaar geleden nog heel erg mooi vond. Elke badkamer kan op een gegeven moment wel een flinke opfrisbeurt gebruiken. En het is een feit: Wilt u uw badkamer verbouwen, dan komt daar nogal wat bij kijken. Dan kunt u maar beter goed voorbereid zijn! Precies daarom geven wij 10 tips voor een geslaagde renovatie van uw badkamer.
Tip 1. Laat u inspireren voordat u de badkamer laat verbouwen
De keuze is reuze op badkamer-gebied, dus het is belangrijk om eerst te bepalen wat u precies wilt veranderen. Wilt u de hele badkamer verbouwen of slechts een paar onderdelen vervangen? Houdt u de stijl zoals hij nu is of gaat u voor een compleet nieuwe look?
Op het internet kunt u op vele manieren inspiratie opdoen. Kijk eens bij de online sanitair winkels of kijk op Pinterest hoe andere mensen hun badkamer hebben ingericht. Zo krijgt u vanzelf een beeld van uw toekomstige badkamer.
Een houder van het Keurmerk Kwaliteitsvakman is ook op de hoogte van de laatste trends en gadgets op het gebied van sanitair. Bespreek uw wensen en ideeën bij de eerste ontmoeting zodat de kwaliteitsvakman u het beste advies kan geven.
Tip 2. Bepaal het budget
Feit: Het verbouwen van een badkamer is meestal een behoorlijke uitgave. Dan is het goed om te weten wat uw exacte budget is, maar ook waar u dit precies aan wilt en moet besteden. Want met alleen een nieuwe douchecabine, wastafel, tegels en zwevend toilet bent u er natuurlijk nog niet. Vergeet niet alle ‘bijzaken’ in te calculeren die u daarnaast nog nodig hebt.
Een houder van het Keurmerk Kwaliteitsvakman kan u goed helpen bij het inschatten van de kosten. Vraag meerdere offertes aan om een goed beeld te krijgen van de kosten en mogelijkheden. De kwaliteitsvakman zal uw budget altijd goed bewaken en communiceert helder over eventueel meerwerk.
Tip 3. Meten is weten
Om niet voor onverwachte en vervelende verrassingen te komen staan, is het uiteraard van groot belang om precies te weten hoe groot de badkamer is. Meet de ruimte dus heel precies op en maak een bouwtekening. Dit doet u heel simpel op ruitjespapier. Wanneer u schaal 1/50 aanhoudt, blijft het mooi overzichtelijk. Vergeet uiteraard niet de deur en eventuele ramen in te tekenen.
Zo’n bouwtekening is erg handig bij het aanvragen van offertes. De afmetingen van de ruimte is voor de kwaliteitsvakman erg belangrijk voor het bepalen van de tarieven. Stuur de bouwtekening mee bij de offerteaanvraag van bijvoorbeeld een loodgieter of tegelzetter.
Geeft u liever de hele klus uit handen aan één partij? Kies dan voor een aannemer. De aannemer zorgt voor de juiste personen op de juiste plek én bewaakt uw budget.
Tip 4. Praktische indeling
Wanneer u tip 3 hebt opgevolgd, heeft u de perfecte uitvalsbasis om uw badkamer alvast te gaan indelen. U kunt namelijk de verschillende onderdelen voor de badkamer, zoals een douchecabine, wastafel en toilet, op schaal op papier tekenen en uitknippen. Zo kunt u meerdere indelingen uitproberen en spelen met de verschillende elementen.
Tip 5. Leidingwerk
Voortbordurend op de laatste twee tips is het goed om te kijken waar nu de leidingen en afvoeren in de badkamer lopen. Wilt u de huidige indeling zo houden, dan is er natuurlijk helemaal niets aan de hand en hoeft u niets aan te passen. Maar bent u van plan de badkamer compleet over de kop te gooien, dan moet u er ook rekening mee houden dat er extra werk (en dus een extra kostenpost) bijkomt voor het omleggen en wegwerken van de leidingen en afvoeren. Overleg dus goed met uw kwaliteitsvakman of de kosten opwegen tegen de baten van het omleggen.
Ook is het belangrijk om te laten controleren of het huidige leidingwerk aan vervanging toe is. Wij raden aan om hier altijd een specialist voor in te schakelen, zeker wanneer het een oudere woning betreft. Niets zo vervelend als er achteraf achter komen dat een leiding of afvoer vervangen had moeten worden. De schade kan flink oplopen wanneer zo’n pijp barst.
Tip 6. Tijdloze badkamer
Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om de laatste trends te volgen, is het niet altijd het meest verstandig. Want vindt u dit over 10 jaar ook nog mooi? Of zelfs over 5 jaar? Neem dit dus zeker mee in uw overweging wanneer u de stijl van de badkamer kiest. En ook al bent u nu nog jong(er), bedenk alvast of de badkamer in de toekomst ook nog in praktische zin gaat voldoen. Zal de indeling van de badkamer ook nog handig zijn wanneer er bijvoorbeeld kinderen komen of als u toch onverhoopt minder lenig wordt. Een bad kan heel mooi zijn, maar als u er ook in moet douchen, is het dan wel de beste keuze? Bij een grote badkamer verbouwing is dit toch een belangrijk aandachtspunt. Een kwaliteitsvakman weet vaak heel goed wat de laatste innovaties op badkamer gebied zijn en kan u hier zeker in adviseren.
Tip 7. Strakke planning
Wanneer u de badkamer laat verbouwen, heeft u natuurlijk een bepaalde tijd geen mogelijkheid om te douchen en heeft u ook geen toegang tot je toilet. Wanneer dit uw enige toilet is, zal u dus een tijdelijke oplossing moeten zoeken om toch op een comfortabele manier deze periode te overbruggen. Misschien kunt u afspraken maken met de buren of is er de mogelijkheid om tijdens de verbouwing ergens anders te logeren. Hoe dan ook, een strakke planning van de renovatie is essentieel, zodat u niet te lang zonder sanitaire voorzieningen zit. Zorg er dus voor dat u goede afspraken maakt met de vakman- of vrouw die u inschakelt en vraag of hij/zij u op de hoogte houdt als er onverhoopt vertraging is. Dit voorkomt onnodige teleurstellingen en geeft u de mogelijkheid om nog iets te regelen.
Tip 8. Duurzame keuzes
Er is nogal wat keuze in sanitaire oplossingen tegenwoordig. En duurzaamheid wordt in die keuzes ook steeds belangrijker. Om uw nieuwe badkamer zo lang mogelijk mooi te houden, wilt u natuurlijk geen schimmel. Zorg er daarom voor dat u goed kunt ventileren en neem dit mee in het ontwerp. Een andere duurzame oplossing is om te investeren in LED-verlichting. Deze lampen gaan veel langer mee en kosten ook nog eens minder energie. En als u weet dat in bad gaan ongeveer twee keer zoveel water kost als een douche nemen, dan is die laatste keuze ook een stuk duurzamer. Om maar niet te spreken over het gebruik van opties als een waterbesparende douchekop of een toilet met een tweedelig reservoir. Van al deze duurzame oplossingen heeft uw kwaliteitsvakman- of vrouw uiteraard de benodigde knowhow. Vraag het hem of haar dan ook zeker!
Tip 9. Onderhoudsvrij
Er zijn maar weinig mensen die van schoonmaken hun hobby hebben gemaakt. Dus wanneer u de badkamer gaat renoveren, is het zeker een idee om na te denken over manieren om deze zoveel mogelijk onderhoudsvrij te maken. Er zijn bijvoorbeeld toiletten zonder spoelrand verkrijgbaar, die dus veel gemakkelijker schoon te maken zijn. Maar ook de afwerking van de vloeren, wastafel en douchecabine zijn belangrijk om mee te nemen in uw ontwerp, zodat u na de renovatie zo min mogelijk schoonmaakwerk overhoudt. Wanneer u een echte vakman inschakelt voor uw badkamerverbouwing, kunt u vragen om hier samen naar te kijken. Hij is op de hoogte van de laatste nieuwtjes en gadgets op dit gebied en kan er dus zeker voor zorgen dat uw badkamer straks nog maar een klein klusje is om schoon te maken.
Tip 10. Schakel een kwaliteitsvakman in
Door alle doe-het-zelf-programma’s op de televisie lijkt het allemaal wel heel gemakkelijk, maar een badkamer verbouwen is echt geen simpel klusje. Ons advies is dan ook om zo’n badkamerrenovatie aan een kwaliteitsvakman over te laten. Dan is de klus het snelst geklaard, weet u zeker dat er vakwerk afgeleverd wordt en kunt u zich bezighouden met het leukste gedeelte hiervan: Uitkijken naar het moment dat u kunt gaan genieten van uw nieuwe badkamer!
Widget not in any sidebars