Wat fijn! Een potentiële opdrachtgever heeft jou gevraagd om een offerte te maken. De meeste mensen vragen bij meerdere zzp’ers in de bouw een offerte aan, dus die van jou zal sowieso grondig vergeleken worden. Belangrijk dus om de perfecte offerte uit te brengen. Wij geven jou tips voor het maken van een offerte die jou nieuwe opdrachtgevers gaat opleveren!

 

Verplicht elementen bij offerte maken

Allereerst is het goed om te weten wat er sowieso in een offerte moet staan.

De verplichte gegevens die in elke offerte moeten staan, zijn:

  • Jouw bedrijfsgegevens.
  • De gegevens van de aanvrager.
  • De datum van de offerte.
  • Een offertenummer.
  • Een samenvatting van de werkzaamheden.
  • Het tarief of een projectprijs.
  • De geldigheidsduur van de offerte.
  • Het recht op een aanbetaling tot 50% van het totaalbedrag.
  • Een verwijzing naar of toevoeging van jouw algemene voorwaarden

Daarnaast kun je de offerte natuurlijk nog professioneler maken door het logo van je bedrijf te plaatsen en deze in jouw huisstijl op te maken.

 

Wat zijn de verwachtingen

Voordat je meteen een offerte maakt van 3 A4tjes, is het goed om te vragen of diegene wel een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheden wil hebben. Wellicht volstaat een korte omschrijving met een prijsindicatie ook wel. Overleg dit met je potentiële opdrachtgever, zodat je weet of je jezelf extra werk kunt besparen.

 

Wat is het budget

De meeste opdrachtgevers hebben een bepaalde prijs in hun hoofd voor een klus of juist een heel strak budget waar jij je aan zal moeten houden. Vraag dus goed door voordat je de offerte gaat maken, zodat je meteen weet of jij die klus wel voor het beschikbare budget kan klaren.

 

Wanneer moet het gebeuren

Nog iets om heel goed rekening mee te houden, is wanneer jouw mogelijke opdrachtgever wil dat jij de gewenste klus gaat doen. Wanneer het in een periode moet gebeuren waarin jij niet beschikbaar bent, heeft het weinig zin een prijsopgave te maken. En vraag ook zeker of er speling in die periode zit, zodat je de klus misschien alsnog op een later tijdstip kunt uitvoeren.

 

Verzamel informatie

Passen het budget en de gewenste periode van uitvoering beide in jouw eigen plaatje? Dan is het nu zaak om zoveel mogelijk over de klus te vragen aan de aanvrager. Verzamel alle informatie die jij nodig hebt en probeer zo goed mogelijk mee te denken. Dit laat zien dat je niet alleen interesse hebt in jouw opdrachtgever, maar ook dat je de opdracht zo goed en efficiënt mogelijk wilt uitvoeren.

Duidelijkheid loont

Bij veel klussen kunnen onvoorziene kosten of vertraging ontstaan, bijvoorbeeld door prijsverhogingen of langere leveringstermijnen aan de kant van jouw leverancier. Geef in je offerte duidelijk aan hoe jij hier als zzp’er in de bouw mee omgaat en vermeld expliciet wat de klant dan kan verwachten.

 

Specificeer de werkzaamheden als je een offerte gaat maken

Maak je een offerte voor meerdere werkzaamheden, specificeer deze dan zo duidelijk mogelijk. Geef dus niet één totaalbedrag, maar splits de werkzaamheden op en leg ze uit in begrijpelijke taal. Dit voorkomt eventuele situaties achteraf wanneer jouw opdrachtgever dingen had verwacht die volgens jou niet afgesproken waren.

Op onze blog pagina vind je nog veel meer tips voor ZZP’ers in de bouw! Volg je ons ook al op Instagram?

Laat een Reactie achter