Een fijne tuin waarin je tijdens het voorjaar, de zomer en het najaar prettig kunt verblijven, heeft wat aandacht nodig. Voor de één is dit een heerlijk werkje, de ander ziet er vaak erg tegenop of heeft er domweg geen tijd voor. Daarom hebben wij de beste tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin op een rijtje gezet.

 

De juiste indeling

Een tuin die om weinig onderhoud vraagt, begint bij de juiste indeling. Want een overzichtelijke tuin maakt het makkelijker om de benodigde onderhoudswerkzaamheden goed in te delen. Onze tip is dan ook om de tuin in drieën te delen, waarbij je een derde van de tuin voorziet van bestrating en twee derde inricht met groen. Drie overzichtelijke stukken tuin die hierdoor ook minder onderhoud nodig hebben. Een gespecialiseerde vakman kan uiteraard helpen om je tuin het meest efficiënt in te richten.

 

Kies de beste bestrating

Waar veel mensen ervoor kiezen om een (groot) deel van hun tuin te bestraten met tegels, raden wij juist aan om grind te gebruiken. Dit is een zeer onderhoudsvriendelijke vorm van bestrating, wanneer je het goed aanlegt. Het grootste voordeel van grind ten opzichte van tegels is dat het vochtdoorlatend is. Een flinke regenbui zorgt dan dus niet voor enorme plassen in de tuin. Ook heb je met grind veel minder last van onkruid. Wanneer je regelmatig het grind even losmaakt met een hark, krijgt onkruid namelijk niet de kans om ertussen te groeien. Heel fijn, want dat is al een stuk onderhoud dat niet meer nodig is.

Wil je toch heel graag tegels in je tuin leggen, dan raden wij aan om deze te impregneren, zodat groene aanslag geen kans krijgt. Dit klusje herhaal je jaarlijks, maar je hoeft dan niet elke keer die groene aanslag te lijf gaan. Daarnaast kun je speciale voegmortel gebruiken die ervoor zorgt dat er geen onkruid tussen de tegels gaat groeien.

 

Ga voor groen

En als we groen zeggen, dan bedoelen we het hele jaar door groen! Er zijn namelijk diverse planten, bomen en heesters te krijgen die elk seizoen groen blijven. Dus geen bruine blaadjes in je hele tuin elk najaar, maar gewoon 365 dagen per jaar genieten van fris groen. Het scheelt daarnaast echt enorm in onderhoud, op het snoeien na natuurlijk.

Planten

Onze eerste tip voor onderhoudsvriendelijke planten, is dat je ze liever niet in potten in de tuin moet zetten. Er geldt natuurlijk wel een uitzondering voor vorstgevoelige planten, die je bij vorst binnen moet zetten, maar alle andere planten kun je het beste rechtstreeks in de grond planten. Dit scheelt enorm in onderhoud, aangezien je meteen het hele perk kunt aanpakken. Ook bij het water geven ben je een stuk sneller klaar, want dit hoeft alleen maar als het een tijdje niet geregend heeft.

De tweede tip is om meerdere groepen van dezelfde soort plant in de tuin te zetten. Kies je voor veel verschillende soorten, dan zul je die ook allemaal afzonderlijk moeten onderhouden. Voor groepen planten geldt dat je veel sneller klaar bent en dus minder hoeft te onderhouden.

Nog een tip voor de meest onderhoudsvriendelijke planten is om vaste planten aan te schaffen. Dus niet de eenjarige varianten, maar liever planten die je er meteen voor meerdere jaren in zet. Wil je nog minder onderhoud kwijt zijn aan die planten, dan kies je voor bijvoorbeeld hortensia’s of een mooie vlinderstruik.

En als laatste plantentip zijn bodembedekkers echt een aanrader. Waar die groeien, krijgt onkruid geen kans meer. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je hebt meteen een groot deel van (een deel van) je tuin bedekt en je hebt geen onderhoud meer aan het verwijderen van onkruid. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar die ook nog eens het hele jaar groen blijven, dus dat is helemaal een win-win!

Laat een Reactie achter