Het is een zaak waar weinig mensen bij stilstaan, aangezien het niet tot de klussen behoort die vaak uitgevoerd worden. En toch is het van wezenlijk belang om eens goed te kijken of uw groepenkast nog wel up to date is. Wanneer een groepenkast uitgebreid moet worden en hoe dit in zijn werk gaat, leggen wij u heel graag uit.

 

Oude woning

In veel oudere woningen waar weinig of slecht onderhoud is gepleegd, wordt vaak een verouderde groepenkast aangetroffen. Dit wordt meestal pas ontdekt wanneer een dergelijke woning verkocht wordt en de nieuwe bewoners het huis gaan verbouwen. Het is sowieso raadzaam om zo’n groepenkast goed na te laten kijken door een elektricien. Een volgende stap kan zijn dat u de groepenkast moet laten vervangen, maar het is ook mogelijk om deze uit te breiden. Dat ligt aan het advies van de elektricien.

 

Wanneer uitbreiden?

De huishoudens van tegenwoordig hebben talloze elektrische apparaten, zoals een wasmachine, een droger, een vaatwasser en de koelkast. Al deze apparaten gebruiken stroom en wanneer bijvoorbeeld de wasmachine en droger tegelijkertijd draaien, kan er maar zo een stop springen. Dit is een teken dat er te veel stroom wordt verbruikt op één groep. Om dit te voorkomen, is het dus noodzakelijk om uw groepenkast uit te breiden door een extra groep in uw meterkast te laten plaatsen. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om al die elektrische apparaten over de verschillende groepen te verdelen. Zo kunnen ze tegelijkertijd gebruikt worden, zonder dat er meteen een stop springt.

 

Uitrekenen hoeveel u nodig heeft

In de meeste woningen zit een meterkast met vier tot acht groepen. U kunt zelf heel eenvoudig berekenen hoeveel groepen u extra nodig zult hebben. Als u ervan uitgaat dat de meeste groepen 16 ampère zijn, heeft elke aparte groep een maximale belasting van 16A x 230V. Dit komt neer op 3680 Watt. Voor de meeste apparaten kunt u opzoeken hoeveel Watt ze verbruiken en zo kunt u zien of u de groepenkast moet laten uitbreiden en met hoeveel groepen.

 

Uitbreiding voor koken op inductie

Een situatie waarin u sowieso de groepenkast zult moeten laten uitbreiden, is wanneer u overstapt op inductie. Een inductiekookplaat heeft zo’n hoog vermogen, dat deze niet genoeg heeft aan een enkele groep. De speciale perilex stekker die aan de kookplaat bevestigd is, zorgt ervoor dat de stroom uit twee groepenkasten wordt gehaald. In vaktermen noemen we dit een kookgroep. Wanneer er niet zo’n aansluiting in uw keuken aanwezig is, zult u een specialist moeten inschakelen om deze aan te leggen.

 

Uitbreiding voor zonnepanelen

Net als bij de inductiekookplaat zult u bij zonnepanelen ook de groepenkast moeten laten uitbreiden. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, dus een gecertificeerde vakman of -vrouw zal ermee aan de slag moeten. Bij zonnepanelen moet een kabel van de omvormer naar de groepenkast gelegd worden, die daar weer aangesloten wordt op een aardlekautomaat. Wanneer die laatste onverhoopt niet in uw groepenkast ingebouwd kan worden, zal een miniverdeler geplaatst moeten worden.

 

Kosten van uitbreiding

Over de specifieke kosten van de uitbreiding van een groepenkast kunnen we helaas weinig zeggen. Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak. Uiteraard ligt het ook aan de staat van uw meterkast, de leeftijd van de groepenkast en de algehele staat van onderhoud. Daarnaast is er nog de vraag of het in uw geval gaat om uitbreiding of vervanging van de groepenkast. In onze database kunt u een specialist in uw regio zoeken en een afspraak maken voor een offerte op maat.

In onze database vindt u diverse vakmannen die u kunnen helpen om mee te denken met wat voor u beste opties zijn.

Laat een Reactie achter