Veilig werken is natuurlijk in elke branche heel belangrijk, maar vooral in de bouw is het essentieel om je aan de veiligheidsregels te houden. Een klein foutje kan immers enorme gevolgen hebben. Of je nou als zzp’er in de bouw werkt of als zelfstandig ondernemer met werknemers; veiligheid moet te allen tijde voorop staan! Wij geven vijf tips om jouw werk in de bouw zo veilig mogelijk te laten verlopen.

 

Tip 1 – Veilig werken in de bouw met duidelijke regels

Wanneer jij duidelijke regels opstelt voor jezelf en/of je werknemers, kun je ongelukken voorkomen. Naast de wettelijke veiligheidseisen en de regels die op een bouwplaats gelden, is het geen overbodige luxe om hier alsnog regelmatig aandacht aan te geven. En zie je dat iemand zich overduidelijk niet aan die eisen en regels houdt, schroom dan niet om diegene hierop aan te spreken.

 

Tip 2 – Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

De meeste bouwplaatsen mogen niet betreden worden wanneer je niet de juiste beschermingsmiddelen draagt. Denk aan veiligheidsschoenen, een helm of valbeveiliging bij het werken op hoogte. Maar ook een veiligheidsbril, stofmasker en gehoorbescherming vallen vaak onder een standaard werkuitrusting. Heb je werknemers, dan ben jij verplicht deze beschikbaar te stellen en er op toe te zien dat men ze ook daadwerkelijk draagt.

 

Tip 3 – Veiligheidscursussen voor veilig werken in de bouw

Ook al is een VCA-certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemer) niet wettelijk verplicht, toch word deze door de meeste opdrachtgevers wel als vereiste gezien. Daarnaast is het voor jou als zzp’er of ondernemer in de bouw ook gewoon heel belangrijk om zo’n cursus te volgen. Naast een VCA-cursus raden wij ook zeker een cursus BHV (bedrijfshulpverlening) aan, zodat jij precies weet wat je moet doen als er toch een ongeluk gebeurt op een bouwplaats.

 

Tip 4 – Een opgeruimde werkplek

Een opgeruimde en schone werkplek voorkomt dat jij of je werknemers vallen, uitglijden en struikelen. Ruim dus altijd je werkplek weer op aan het einde van je werkdag. Gooi afval in de container(s), maak de steigers schoon en leg al het bouwmateriaal weer netjes bij elkaar. Dit zorgt trouwens niet alleen voor een veilige werkplek, maar het geeft ook veel meer rust tijdens het werken.

 

Tip 5 – Pak je rust

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar het gebeurt te vaak dat mensen niet op tijd hun rust pakken. Dit zorgt voor (over)vermoeidheid en wanneer je te moe bent, ligt een ongeluk op de loer. Neem dus zeker pauze in de ochtend, tussen de middag en ’s middags. Hoe beter jij uitgerust bent tijden het werk op de bouwplaats, hoe veiliger je ook daadwerkelijk kunt werken!

Raak je onverhoopt toch ziek of geblesseerd? Ontdek in dit artikel wat je allemaal moet regelen als ZZP’er bij ziekte.

Laat een Reactie achter